Riksrevisjonens dom:

Følger regjeringen opp rovdyrforliket?

Riksrevisjonen har vurdert om regjeringen har fulgt opp Stortingets todelte mål om bærekraftige rovviltbestander og en livskraftig beitenæring. Følg pressekonferansen her:

SE LIVE: Riksrevisjonen har vurdert om regjeringen har fulgt opp Stortingets todelte mål om bærekraftige rovviltbestander og en livskraftig beitenæring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Riksrevisjonen har undersøkt om klima- og miljødepartementet gjennom rovviltforvaltningen og i samarbeid med landbruks- og matdepartementet legger til rette for å oppnå Stortingets todelte mål om bærekraftige rovviltbestander og en livskraftig beitenæring.

Innavl truer ulven

Her er det viktigste funnene, ifølge pressemeldingen fra Riksrevisjonen:

Stortingets bestandsmål for rovvilt er delvis nådd, og det er utfordringer med den genetiske levedyktigheten til ulv og jerv i Skandinavia.

  • Bestandsmålene for ulv, jerv og kongeørn er stort sett nådd i perioden, men for bjørn og gaupe ligger bestanden under det årlige målet.
  • Den genetiske variasjonen blant ulv i Skandinavia er svært lav, og det høye innavlsnivået er en stor trussel mot ulvens overlevelse på sikt.

Rovdyr truer beitenæringer

Sauenæringen er livskraftig nasjonalt, men noen beiteområder har svært høy rovviltbelastning

  • Antallet sau og lam på utmarksbeite har vært stabilt de senere årene.
  • Noen beiteområder har en svært høy rovviltbelastning, som medfører utfordringer for dyrevelferden til sau og lam på utmarksbeite.
  • For reindriften utgjør rovvilt en betydelig belastning i deler av landet.

Bare delvis innfridd

Forutsetningene om soneforvaltning er bare delvis innfridd, og soneforvaltningen er særlig lite egnet for å ivareta reindriftsnæringen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer