Følger tre bud

Jens Ulltveit-Moe (61) har tjent milliarder på tre leveregler: timing, langsiktighet og å gå mot strømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I AUGUST 2001

opplevde Jens Ulltveit-Moe «sin eneste virkelige katastrofe», så langt. Umoe måtte legge ned skipsbyggingsvirksomheten i Kristiansund, og NHO-presidenten hadde tapt 300 millioner kroner på verftet Sterkoder. Han hadde brutt de tre bud, forkynt til ham av Frits Fentener van Vlissingen 29 år tidligere: 1. Timing. 2. Langsiktighet. 3. Gå mot strømmen.

- Jeg brøt med van Vlissingen-reglene og kjøpte en suksess. Dårlig skjønn var det. Jeg har gjort alt feil. Gale ledere, gal strategi, for sein til å innse mine egne feilgrep. Jeg bommet på alle punkt, sa han til Dagens Næringsliv i fjor.

LÆRDOMMEN FRA

det nederlandske shippingselskapet SHV i 1972 har gjort Ulltveit-Moe til Norges 10. rikeste mann. Ved å kjøpe det ingen har hatt tro på, har han tjent tre milliarder. Veien til toppen av norsk næringsliv har gått mot strømmen, og det har naturligvis ikke alltid vært like enkelt.

Nå er det ikke blitt bedre av Ulltveit-Moes uttalelse 18. september om at grensene for korrupsjon ikke kan være de samme hjemme og ute. Uttalelsen manglet både timing og langsiktighet.

Timingen fordi den falt mens fordømmelsene og korrupsjonsanklagene haglet mot Statoil-styret. Langsiktigheten fordi det nå et par uker seinere er kjent at Ulltveit-Moes selskap Umoe Schat-Harding inngikk en avtale med sønnen til Irans ekspresident Rafsanjani, Mehdi Hashemi, i 1997. Den samme mannen som var Statoils konsulent i Iran, og som felte Fjell og styreformann Leif Terje Løddesøl.

DET ER IKKE FØRSTE

gang han har blitt kritisert for en uttalelse. Ikke lenge etter at han ble NHO-president i 2000, tråkket han kraftig i salaten med en uttalelse om at en sammenslåing av Kværner og Aker Maritime er til beste både for selskapene og samfunnet. Det førte til at 3000 Kværner-ansatte i Norge gikk i streik for å vise sin misnøye med den nye NHO-sjefen. Ikke at det var veldig overraskende, for folk visste at Ulltveit-Moe kunne sleive med kjeften.

- Jeg kunne jo ikke bli evnukk selv om jeg ble president i NHO. Jeg elsker spissformuleringer. Jo spissere, jo bedre. Elsker å sette dagsordenen. Valgkomiteen hadde fått beskjed: Jeg kom til å trå feil, har han uttalt.

FØRST OG FREMST

er Jens Ulltveit-Moe kjent for sin enorme evne til å snu dårlige trender til gode, og tap til seier. Etter studier ved NHH i Bergen og Columbia University i New York fant lærersønnen fra Røyken sin «religion» i shippingselskapet SHV. Etter å ha fullført «utdannelsen» hos konsulentselskapet McKinsey begynte han klatringen mot norgestoppen.

I 1980 returnerte han fra London og startet arbeidet med å redde det skakkjørte Haugesund-rederiet Knutsen O.A.S. fra konkurs. Han endte, sammen med Den norske Bank, som majoritetsaksjonær i det som tidligere var et av Norges største tankrederier. Arvingene gikk til rettsapparatet for å prøve den forkjøpsretten de mente å ha, men tapte i alle instanser. Det ble starten på eventyret, for «mannen mot strømmen».

DET STORE STEGET

mot landets rikeste tok han i 2000 med salget av Umoe Olje & Gass. Det hadde ikke mange trodd to år tidligere, da det samme selskapet var på konkursens rand. En plattformleverandør sørget for overskridelse på fire milliarder kroner på Troll C, og Umeo satt med et udekket tap på 1,3 milliarder kroner.

Ulltveit-Moe tok sjansen og satset alt på et kort. Han stilte rederiet bak, med 700 millioner som garanti, og lovte å bli ferdig i tide. Gamblingen ga gevinst, arbeidet ble ferdig i tide, og sommeren 2000 solgte han til ABB for over en milliard kroner.

NÅ STREKKER VIRKSOMHETEN

hans seg fra pizza til tankbåter.

Selv om offshore, skipsbygging, livredningssystemer og hurtigbåter var utgangspunktet, har han de siste åra også kjøpt seg inn i selskaper som Peppe's Pizza og Burger King.

Men selv om han har tjent store penger opp igjennom åra, har han også gitt litt. Som da han ga bort ti millioner til Arkitekturmuseet da de ikke hadde råd til Sverre Fehns nytegnede paviljong. Eller da kong Harald fikk seilbåten «Fram XII» i gave i 1995.

SELV SKAL

den livsglade NHO-presidenten ha det aller best i sin egen seilbåt, i rolig hav. Blant venner er Jens Ulltveit-Moe kjent for sin optimisme, sitt humør og sin lekenhet. Og for å spøke når situasjonen er som verst. Det siste kan han få bruk for nå.

BURGERKONGE: De siste åra har Jens Ulltveit-Moe kjøpt seg opp blant annet i Burger King og Peppe's Pizza, men tradisjonelt er det innen skipsfart og offshore han har tjent store penger.