Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følger uværet med argusøyne: Har punget ut 1,3 milliarder etter storm de siste to åra

Ekstremvær koster forsikringsbransjen dyrt.

«DAGMAR» HERJET I 2011: Orkanen «Dagmar» slo til med full kraft på Nordvestlandet i 2011.
Foto: Fridgeir Walderhaug
«DAGMAR» HERJET I 2011: Orkanen «Dagmar» slo til med full kraft på Nordvestlandet i 2011. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjensidige forsikring har sett på de store stormhendelsene de to siste åra, og har regnet seg fram til at de totale forsikringskostnadene for disse beløper seg til rundt 1,3 milliarder kroner.

Nå følger de med på utviklingen i høststormen som har festet grepet i Nord-Norge.

- Som forsikringsselskap følger vi naturlig nok utviklingen tett, og er rustet i tilfelle det skulle bli mye skader. Det er alt for tidlig å si noe om hva dette vil koste. Samtidig går tankene raskt til stormen «Ole» som herjet i Nordland og Troms i februar. Den kostet 200 millioner kroner, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

- Planlegger for mer ekstremvær Han peker på at det ikke bare er vannskader etter flom og oversvømmelser som koster samfunnet store beløp.

- Det har vært mange stormhendelser de siste åra, sier Rysstad og ramser opp «Nina», «Kyrre», «Ivar» og «Hilde» som eksempler tatt fra hukommelsen.

Det er ikke tvil om at forsikringsbransjen tar høyde for at klimaendringer kan komme til å føre med seg mer ekstremvær.

- Vi planlegger for mer ekstremvær, og har sett på nedbørsmengder sammen med Norsk regnesentral, sier Rysstad.

Han avviser at enkelthendelser, uansett størrelse, vil ha innvirkning på forsikringspremiene folk må betale.

- Nei, skal dette få noen innvirkning på pris, må man se tydelig at slike hendelser skjer hyppigere over tid, sier Gjensidiges informasjonssjef.

Oppdragende effekt Forsikringsselskapet er opptatt av at folk og kommuner lærer seg til å ruste seg for ekstremvær.

- Nordlendinger er flinke skadeforebyggere. De er vant til mye mer vær enn oss på Østlandet, og er trent i å tenke i de baner, sier Rysstad.

Han sier forsikringsselskapet i noen enkeltsaker har kjørt regresskrav mot kommuner som er rammet av flom for andre gang, uten at de har gjort det de burde ha gjort for å forhindre nye skader.

- Dette gjør vi mest med tanke på at det skal ha oppdragende effekt, sier Rysstad.

- Ikke ekstrem Meteorologisk institutt tror ikke den pågående høststormen i Nord-Norge vil bli den store hodepinen for forsikringsbransjen.

- Stormen «Ole» i februar var nokså heftig, og mye mer heftig enn den stormen vi har nå. Vi opplever en kraftig høststorm, men ikke så kraftig at vi regner den som ekstrem. Derfor har den heller ikke fått noe navn. Den har nok forårsaket noen småskader her og der, men vi venter ikke at den skal føre til de store skadene, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved værvarslinga i Nord-Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!