Vitnet mot Satudarah-presidenten

Følges av politiet til psykologen

Offer for mishandling bor på hemmelig adresse og har livvakter fra politiet med seg når han forlater huset.

DRAPSTRUET: Mads Harlem støtter klienten sin, som lever med politibeskyttelse etter å ha vitnet mot sentrale medlemmer av 1 %-klubben Satudarah MC. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DRAPSTRUET: Mads Harlem støtter klienten sin, som lever med politibeskyttelse etter å ha vitnet mot sentrale medlemmer av 1 %-klubben Satudarah MC. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

LILLESTRØM: Mannen i 20-åra som vitnet mot den tidligere presidenten av Satudarah MC Oslo og et medlem av 1 %-klubben, har livvakter fra politiet med seg når han beveger seg ut. Han bor nå på hemmelig adresse. Trusselsituasjonen mot mannen som, ifølge en tiltale, ble holdt fanget og mishandlet i flere timer, er alvorlig. Politi patruljerer regelmessig i området der han oppholder seg.

Dagbladet møter mannen på en parkeringsplass i Lillestrøm-området. Han har hetta trukket godt ned over hodet. Med seg har han Mads Harlem, som er mannens bistandsadvokat.

Mannen har akkurat blitt fulgt av politiet til psykologen sin, der han får behandling for traumene han ble påført 28. juni i en leilighet på Skjetten, noen kilometer fra Lillestrøm, da Satudarah-presidenten og fem andre personer, ifølge tiltalen, holdt ham fanget og banket ham opp med slag og spark, tok kvelertak på ham og påførte ham knivstikk.

Mareritt

I retten fortalte mannen om dødstrusler og at han ble tvunget til å kle av seg alle klærne. Ifølge mannen ville gjerningspersonene dusje ham for å skjule sporene etter volden. Han nektet, men ble banket til han ikke klarte å stå imot. Dette plager ham i våken tilstand og i søvne.

- Jeg sjekker at døra hjemme er låst 40 ganger om dagen. Jeg vet at jeg har låst den, men jeg sjekker likevel. Jeg føler meg som en gal person. Om natta får jeg ikke sove, og når jeg først slokner, kommer marerittene, forteller mannen, som ønsker å være anonym.

Mandag for to uker siden rettet han ryggen og fortalte om hendelsen som har preget ham siden. De fem på tiltalebenken er tiltalt for vold, trusler og bortføring og ble sendt ut av rommet da mannen avga sin rystende forklaring. Ingen av de fem erkjente skyld etter tiltalen, men to av personene innrømmet å ha slåss med mannen.

- Jeg må gå og bære på dette resten av livet mitt. Jeg må ha politibeskyttelse. Jeg kan ikke gå alene til psykologen. Politiet må kjøre meg. Det er ikke hvem som helst som får livvakter fra politiet. Det må være ganske alvorlig, sier mannen.

Trusler

Han forteller at trusselnivået var høyt i etterkant av hendelsen i leiligheten. De antatte gjerningspersonene ble plukket opp av politiet, og den 36 år gamle Satudarah-presidenten og et klubbmedlem (21) ble satt i varetekt. Mannen skal så ha fått både trusler mot seg og et tilbud på 500 000 kroner for å endre forklaring.

VERBALT GJENGOPPRØR: Det ble fullstendig kaos da flere tilhørere under saken mot Satudarah MCs Oslo-president koblet på mikrofonene sine. Video: Nedre Romerike tingrett. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Tre andre personer er i ettertid siktet for å motarbeidet rettsvesenet, De tre skal ha oppsøkt mannen og sendt tekstmeldinger fra telefonen hans, der presidenten frikjennes for handlingene.

- Etter at rettssaken startet, har det blitt flere trusler, sier han, og får støtte av advokaten sin.

Den 36 år gamle tiltalte mannen fortalte under rettssaken at han ikke lenger er president for 1 %-klubben, og at han har meldt seg ut for å ikke skade klubben. Ifølge politiet er han mistenkt, siktet eller dømt for 158 straffbare forhold. Han er tidligere dømt for narkotikakrim, vold og trusler.

Frykter for livet

- Jeg føler meg ikke trygg. Kanskje jeg må flytte ut av hele dette området her, men hvorfor skal jeg være den som må gjemme seg? Jeg bodde på et sted i nesten fem år og trivdes der. Det føles veldig urettferdig, sier den fornærmede mannen.

Han forteller at han har vanskelig for å ha tillit til og skape nære relasjoner til andre mennesker, at han trukket seg bort fra vennskap og er mye alene.

- Jeg frykter for livet mitt. De kommer til å gjøre alt for å ta meg, sier mannen, som frykter det vil legges ut en drapskontrakt på ham etter at dommen har falt.

I lengre perioder har han flyttet seg rundt og har ikke sovet på samme sted to netter på rad. Han er redd for å havne i en presset situasjon der han må forsvare seg. Og ende opp med å gjøre noe feil.

Han forteller også at han ikke har skaffet seg våpen for å beskytte seg, men at han har tilgang på det hvis det blir nødvendig.

- Sånn skal det ikke være, sier advokat Mads Harlem.

Hjelp

Den fornærmede mannen er takknemlig overfor Harlem og forteller at advokaten har stilt opp på fritida si for å hjelpe ham med kjøring til møter og setter opp avtaler med kommune og politiet.

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat Vis mer

- Når dommen har falt, må jobben begynne med å hjelpe klienten min tilbake til et normalt liv, sier advokaten.

- Politiet skjønner hvem disse folka er, har stilt opp med beskyttelse og tar det på alvor, sier Harlem, som satt ved mannens side gjennom rettssaken som bistandsadvokat.

Han er mer kritisk til resten av systemet og tror ikke sivile myndigheter helt forstår hvilken fare klienten hans lever med.

Neste uke skal den fornærmede mannen, sammen med Mads Harlem, møte med politiet, Nav og kommunen.

- Nå må samfunnet stille opp for klienten min og gi ham den beskyttelsen han trenger, sier advokaten.

Uenig

Straffepåstanden mot den tidligere Satudarah-presidenten er tre år i fengsel. For det andre medlemmet av 1 %-klubben la statsadvokat Andreas Schei ned en påstand om to år og fire måneder. De tre siste på tiltalebenken kan vente seg henholdsvis to år, ett år og fem måneder, og ett år og tre måneder i fengsel om statsadvokat Andreas Schei får det som han vil.

- Jeg er veldig uenig i straffen som aktor ville ha, sier han.

Offeret for volden mener dette er lave straffer for uretten som ble begått mot ham.

- Hvis dette er straffenivået, kan jo alle bli kriminelle. De er jo gjengangere. Tre år er ingenting. Han lærer ikke noe av det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer