Folk avvises ved legekontor

Stor pågang på grunn av svineinfluensaen.

PRESSET KAPASITET: Oslo kommunale legevakt oppsøkes, i likhet med mange andre legekontor, i økende grad av folk som tror de kan ha svineinfluensa. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
PRESSET KAPASITET: Oslo kommunale legevakt oppsøkes, i likhet med mange andre legekontor, i økende grad av folk som tror de kan ha svineinfluensa. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet bekreftede tilfeller av svineinfluensa øker i akselererende tempo, og et økende antall engstelige nordmenn legger press på legekontors kapasitet over hele landet.

Det fikk Tone Røraas (45) fra Oslo oppleve. Kvinnen, som har kroniske problemer med hoste, ble avvist ved to forskjellige legekontor, etter alt å dømme grunn av den store pågangen av folk som er engstelige for at de er smittet av H1N1-viruset.

- Får ikke puste
- Hostemedisinen Cosylan er det eneste som virker mot den intense hosten jeg får når jeg blir forkjølet, sier 45-åringen, som får pustebesvær og kaster opp på det verste.

Fastlegen hennes er på ferie, og vikarlegen ville ikke skrive ut resept på preparatet uten forundersøkelse. Dermed gikk turen til Oslo kommunale legevakt.

- Men der var det fullt av folk som ville sjekke seg for svineinfluensa. Jeg ble isteden anbefalt å dra på Bentsebro Legesenter, som ligger i mitt lokalmiljø på Sagene/Bjølsen.

VENTER STERK ØKNING: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen framholder at Norge bare er i starten av influensaepidemien, og at spesialtiltak vil måtte settes i verk for å betjene alle smittede når influensa A sprer seg for alvor. Telefonkonsultasjon og -diagnostisering er blant tiltakene som skal lette presset mot legensentrene. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
VENTER STERK ØKNING: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen framholder at Norge bare er i starten av influensaepidemien, og at spesialtiltak vil måtte settes i verk for å betjene alle smittede når influensa A sprer seg for alvor. Telefonkonsultasjon og -diagnostisering er blant tiltakene som skal lette presset mot legensentrene. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Også på Bentsebro var det stor pågang av influensapasienter, og også derfra måtte Røraas dra med uforrettet sak.

- Jeg ble bedt om å dra hjem, sier 45-åringen, som tror hun ble avvist fordi resepsjonistene feilaktig tolket hosten hennes som symptomer på influensasmitte.

- Nå har jeg vært hjemme resten av dagen, uten hostemedisinen jeg skulle hatt. Media og helsevesenet har blåst dette sykdomsutbruddet over alle støvelskaft, mener kvinnen, som til daglig arbeider som renholder på Ullevål universitetssykehus.

Hun vil ikke ha bilde av seg selv i avisa.

- Fornuftig prioritering
Det private legesenteret Bentsebros eier, lege Harald Bugge, understreker at han ikke kjenner til episoden med Røraas, og at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Hvis noen som ikke har fastlege hos oss, kommer til senteret og ikke er alvorlig syk, må vi prioritere faste pasienter som virkelig trenger legehjelp. Det høres ut som personalet vårt har foretatt en fornuftig prioritering, sier Bugge til Dagbladet.

Han synes ikke resept på Cosylan er god nok grunn til å belaste ressursene på et allerede presset legekontor man ikke er tilknyttet i utgangspunktet.

- Som alle andre hostesafttyper virker ikke Cosylan spesielt godt; alternativene man får kjøpt reseptfritt på apoteket, fungerer like bra, mener legen.

Bugge er selv fastlege og kjenner godt til presset mot senterets ressurser på grunn av influensapandemien.

- Utbruddet er blåst opp ut av proporsjon av media, og mange som ikke er syke, kommer til oss for å få seg sjekket. Det kan gå ut over pasienter med andre lidelser, sier han og råder folk flest til å holde seg hjemme.

SENGELIGGENDE: Silje Ekle (19) ble sengeliggende med svineinfluensa etter en ferietur i Syden. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
SENGELIGGENDE: Silje Ekle (19) ble sengeliggende med svineinfluensa etter en ferietur i Syden. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer

- De som trenger lege, er den lille gruppa i risikogruppa som kan bli veldig syke av svineinfluensaen. Andre vil kunne få utskrevet Tamiflu ved å ringe til fastlegen, sier han.

- Vi er beredt
Ca. 250 personer er til nå smittet av H1N1 - men helsemyndighetene forventer at antallet vil bli mye større innen kort tid og spres i befolkningen som en vanlig influensa. Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen framholder imidlertid at utbredelsen så langt er relativt liten.

- For to uker siden gjaldt 0,3 prosent av henvendelser til leger her til lands influensa A. Uka etterpå var andelen 0,9 prosent, og nå er den ca. 2 prosent. Ved et vanlig influensautbrudd er andelen mellom 4 og 8 prosent, sier Larsen til Dagbladet.

- Attpåtil er en veldig liten andel av dem som sjekkes, faktisk smittet, uten at vi har nøyaktige tall; etter 150 laboratorietester av potensielle tilfeller sluttet vi å føre statistikk over antallet konsultasjoner, sier han.

Helsedirektøren ønsker å understreke at Norge ennå bare er i startgropa av utbruddet.

SENDT HJEM: Den nordiske 4H-leiren i Breim i Sogn og Fjordane måtte sist helg avbrytes da det ble oppdaget et utbrudd av svineinfluensa. Foto: 4H/SCANPIX
SENDT HJEM: Den nordiske 4H-leiren i Breim i Sogn og Fjordane måtte sist helg avbrytes da det ble oppdaget et utbrudd av svineinfluensa. Foto: 4H/SCANPIX Vis mer

- Selv om antallet konsultasjoner i forbindelse med influensaen har økt, er den fortsatt moderat. Når epidemien brer seg i samfunnet, om uker eller måneder, må vi imidlertid finne enklere måter å diagnostisere og skrive ut Tamiflu på; hvis ikke blir legekontorene overbelastet, sier Larsen og utdyper:

- Det blir som en stor dugnad. Folk som ikke er i risikogruppa, vil kunne ringe hjemmefra og få diagnose og medisiner. Det vil frigjøre ressurser til dem som virkelig trenger legehjelp.

Risikogruppa består av folk med hjertelidelser, sukkersyke, kreft, immunsvikt, kronisk nyre- og leversvikt, gravide og pasienter med sykdommer i luftveiene.

Vanlige symptomer
- Når bør man ringe fastlegen?

- Ved de typiske symptomene, som muskelsmerter, feber - en generell sykdomsfølelse, av og til med diaré. For det meste som ved vanlig influensa, sier helsedirektøren.

TRUES AV UTBRUDD: Årets Norway Cup, som samler 30 000 barn og unge fra hele verden, har hittil opplevd to sykdomstilfeller. Foreløpig går kjempearrangementet som planlagt. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
TRUES AV UTBRUDD: Årets Norway Cup, som samler 30 000 barn og unge fra hele verden, har hittil opplevd to sykdomstilfeller. Foreløpig går kjempearrangementet som planlagt. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Har media hausset opp et unødig hysteri rundt svineinfluensaen?

- De aller fleste oppslagene jeg har sett, har vært veldig gode og informative, med enkelte unntak. Det er nok heller at det veldig store antallet artikler kan være noe ute av proporsjon, sier Larsen.

- Men NRK har nok vært noe uheldige med timingen for den kommende britiske serien «Etter katastrofen», som handler om de siste gjenlevende på jorda etter en dødelig pandemi, humrer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.