«Folk begynte å rope 'Morder!' etter meg på gata»

BODØ (Dagbladet): Snart er det tre år siden bodømannen Mads Storvik så sin bestevenninne ta livet av seg. I dag står han i retten, tiltalt for aktiv medvirkning til selvmordet. - Jeg flyttet fra Bodø da folk begynte å rope «Morder!» etter meg på gata, sier 24-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mads Storvik har, i samråd med sine advokater, valgt å stå fram. Saken som nå blir reist av Statsadvokaten i Nordland er unik i norsk rettsvesen.

- Jeg har ingen grunn til å gå med bøyd hode, har ingenting å skjemmes over. I den situasjonen som oppsto i Amsterdam, gjorde jeg det jeg kunne. Jeg er bare et menneske. Jeg kunne ikke holdt liv i henne med ren viljestyrke. Hun ønsket bare å dø, sier Mads.

Dersom han blir kjent skyldig etter den to uker lange rettssaken, risikerer han inntil 15 års fengsel.

Kjøpte metadon

Det jevnaldrende venneparet fra Bodø hadde kjent hverandre i fire år, da de 6. januar 1998 la ut på interrailturen.

På hotellet The Globe i Amsterdam døde jenta av en overdose Metadon som Mads hadde kjøpt til henne.

Han har delvis erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

Lever i et vakuum

- Hun har vært tidvis suicidal så lenge jeg har kjent henne.

Mads sier han er trygg på at aktors, forsvarernes og dommernes utspørring vil bringe fram sannheten:

- Deretter får retten avgjøre om jeg gjorde rett eller galt.

Selvmordet har snudd livet på hodet for Mads Storvik de siste tre åra. Han har ikke kommet i gang med verken utdanning eller jobbkarriere. Han har levd i et vakuum.

Blir kritisert

- Jeg har heller ikke hatt mulighet til å bearbeide sorgen over tapet av min bestevenn. Hun og jeg snakket om alt. Jeg har et sterkt behov for å få levd ut sorgen, sier Mads.

- Min klient har fått sorgprosessen invalidisert, sier advokat Espen Strøm, som sammen med kompanjong Gunnar Reinsnes skal forsvare Mads.

Det ligger i kortene at Strøm og Reinsnes mener jentas foreldre har kjørt et knallhardt løp mot deres klient.

Foreldrene har flere ganger stått fram i lokalavisene med sin sorg. De har også rettet kraftig skyts mot den tiltalte Mads Storvik. Som på sin side ikke har tatt til motmæle.

Mads Storvik valgte å flytte fra hjembyen Bodø til Oslo i mai i fjor.

- Å bli ropt «Morder!» etter på gata, noe som skjedde flere ganger, var mer enn jeg fikset. Jeg mener også at en av lokalavisene opptrådte tendensiøst. Derfor rømte jeg til Oslo. Der har jeg gått på sosialen i halvannet år, forteller Mads. Han understreker at han verken tilhører eller har tilhørt noe slags rusmiljø. Tiltalen er basert på etterforskning iverksatt av venninnens foreldre.

<B>KJØPTE METADON:</B> På hotellet The Globe i Amsterdam døde Mads Storviks venninne av en overdose metadon som Mads hadde kjøpt til henne.