- Folk ble lurt til å gamble

Generalsekretær i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, mener myndighetene har lurt folk til å gamble bort sparepengene i aksjemarkedet. Nå vil han at de ansvarlige politikerne tar offentlig selvkritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- AMS-sparerne har blitt lurt av myndighetene, sier Lundteigen. Han mener Norges Bank har bidratt til å sette lureriet i system.

Han er svært opprørt over det han ser på som skalting og valting av folks sparepenger fra politikeres, bankers og forsikringsselskaps side.

- Først blir folk nærmest tvunget til fondssparing ved at det bare gis skattelette til denne spareformen. Dernest kommer ikke en eneste offentlig anbefaling til småsparerne om å trekke seg ut idet markedet begynner å skjelve, samtidig som alle de profesjonelle aksjefolka kommer seg ut, sier han.

Millioner i tap

Tidligere i høst uttalte direktør Alf Hageler i Den norske Bankforening at husholdningene det siste året kjøpte aksje- og rentepapirer for ti milliarder.

Siden nyttår har alle som kjøpte AMS-andeler tapt penger. Ikke ett av de 34 AMS-fondene går for tida med overskudd.

Verditapene i de verste fondene har siden årsskiftet passert 40 prosent. For deg og meg betyr det at vi har tapt nesten annenhver krone vi satset.

- AMS-sparing er politisk mote som småsparerne nå må svi for. Ved å oppforde til fondssparing har kapitalmengden i markedet steget enormt. Dette har aksjefolka tjent stort på. Samtidig hadde de - i motsetning til folk flest - nødvendig oversikt til å trekke seg ut før det smalt, hevder Lundteigen.

Best med bank

Lundteigen mener tida er moden for å gi skattelette også for andre spareformer igjen.

Han mener myndighetene i dag diskriminerer den tradisjonelle bankspareren.

- Dette irriterer meg grenseløst! Titusener er blitt forledet inn på det usikre aksjemarkedet. Samtidig blir de tradisjonelle sparerne ikke tatt vare på. De som sparer i bank skal liksom straffes! sier Lundteigen, som selv aldri har satset ei krone på AMS.

- Enhver må være mann for sine handlinger. Men nå synes jeg at noen fra det offentlige må kunne ta selvkritikk!