Russisk fiskebåt sank:

- Folk ble vasket av dekk

16 personer er savnet og antatt omkommet etter at et fiskefartøy sank i Barentshavet mandag morgen.

SANK: En fiskebåt sank i Barentshavet i nærheten av Novaya Zemlya mandag. 17 personer er antatt omkommet. Foto: Google Maps
SANK: En fiskebåt sank i Barentshavet i nærheten av Novaya Zemlya mandag. 17 personer er antatt omkommet. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fiskebåten «Onega» sank i Barentshavet på russisk side nær Novaja Zemlja i Arkhangelsk tidlig mandag morgen da det var ute og på fiske.

Det var 19 russiske statsborgere om bord i fartøyet da ulykken inntraff. To personer, en styrmann og en matros, overlevde etter å ha blitt hentet opp av vannet av et annet fartøy.

De resterende beretningsmedlemmene er savnet og antatt omkommet.

- Ble vasket vekk i sjøen

Det skal ha vært dårlig vær, mye vind, høye bølger og temperaturer så lave som 30 minusgrader da forliset skjedde.

- Ingen mennesker kan overleve mer enn 15 minutter under disse omstendighetene, sier en kilde nær søkeinnsatsen til nettstedet Interfax.

BYGGET I NORGE: Fiskebåten Onega er bygget i Norge, og har seilt siden 1979. Foto: Alexander Kokorin / AP / NTB
BYGGET I NORGE: Fiskebåten Onega er bygget i Norge, og har seilt siden 1979. Foto: Alexander Kokorin / AP / NTB Vis mer

Det russiske Krisedepartementet meldte først at ulykken mest sannsynlig var forårsaket av ising på fartøyet, men mandag ettermiddag sier de at ulykken skjedde i forbindelse med at mannskapet dro på trålen.

Ifølge Interfax, som siterer kilder tett på de overlevende, skal fartøyet ha sunket raskt.

- Katastrofen skjedde raskt da mannskapet løftet nettet med fangsten. Alle var iført våtdrakter, men ingen rakk å ta i bruk redningsutstyr. Folk ble bokstavelig talt vasket av dekk og ut i sjøen.

Lover krisehjelp til etterlatte

Til tross for at samtlige av de savnede personer er antatt omkommet, ble det sendt ut fem skip for å lete etter flere overlevende. Mandag kveld har letemannskapene gjort funn av én død person, ifølge nyhetsbyrået Tass.

De 16 siste personene er foreløpig ikke gjort rede for.

President Vladimir Putin uttrykte mandag sin dype medfølelse med de berørte familiene. Statsminister Mikhail Misjustin skal ha lovet de etterlatte den hjelpen de trenger.

Lå sist i havn i Norge

Etterforskningskomiteen har besluttet å opprette en straffesak for brudd på sikkerhetsregler, til tross for at skipseieren hevder at båten var jevnlig vedlikeholdt og at alle nødvendige prosedyrer ble fulgt.

Fiskefartøyet «Onega» er bygget i Norge. Båten har seilt siden 1979 og har en kapasitet på 358 tonn. Sist gang båten lå i havn var i Kirkenes 14. desember, ifølge Tass.

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser til NTB at de er varslet av sine russiske kolleger om ulykken, men at de ikke foretar seg noe ettersom den har skjedd langt inn i russisk farvann.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer