- Folk blir så sinna. For mange er det er verre enn når folk dreper mennesker, og det skjønner jeg

Krever dyrepoliti etter grusom hundedrukning.

BESTIALSK: Ulf Leirstein kan ikke tro at noen vil drukne et forsvarstløs dyr, og er selv utålmodig med å få på plass dyrepoliti. Foto: Erland Aas / NTB Scanpix / Privat
BESTIALSK: Ulf Leirstein kan ikke tro at noen vil drukne et forsvarstløs dyr, og er selv utålmodig med å få på plass dyrepoliti. Foto: Erland Aas / NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjokkerte forbipasserende fant i helga hunden Lucas (1) bundet fast i et betongrør og druknet i Vansjø i Moss. En mann tilsto i går drapet på hunden.

Justispolitiker på Stortinget og mossing Ulf Leirstein (Frp) er sjokkert over hendelsen og kaller den «bestialsk». Selv skal han delta i en minnestund for Lucas i Moss i dag, og krever samtidig av egen regjering en fortgang i i arbeidet med et dyrepoliti i Norge.

Seinest i mai vedtok Frps landsmøte at de ønsker et eget dyrepoliti. Ansvaret er i dag todelt mellom politiet og mattilsynet.

Utålmodig - Jeg tok opp saken med justisminister Anders Anundsen og landbruksminister Sylvi Listhaug nå før sommeren. Det er forsikring at det jobbes med et dyrepoliti. Først og fremst må det være bedre oppfølging i dyrevernssaker og strengere strafferammer. Jeg begynner å bli utålmodig, sier Leirstein.

- Det er fryktelig vondt det som gjøres med dyr nå på sommeren. Men jeg skjønner at det nedprioriteres av norsk politi som har veldig mange saker. Vi trenger et dyrepoliti med fagekspertise, sier han til Dagbladet.

Om sju dager, 30. juli, hadde lille Lucas - som er en eventyrblanding av bichon frisé, toy puddel, tibetansk spaniel, chihuahua, pomeranien og powder puff- blitt to år gammel.

Bestialsk - Hvis personene som har gjort dette bestialske får en bot på 10 000 kroner, så klikker folk, mener Leirstein.

Strafferammen etter dyrevelferdsloven for normale overtredelser er ett års fengsel og tre års fengsel for grove overtredelser. Politiet i Moss fortalte i går at det fortsatt gjenstår teknisk etterforskning.

Mannen som har tilstått og hans kjæreste har blitt hengt ut med navn og bilde på sosiale medier og truet med juling. Det er ikke greit, sier Leirstein.

- Mange kunne hjulpet og tatt seg av dyret, så ingen skjønner hvorfor. Folk hiver katter ut vinduet på E6 og gjør ting med dyr som er fryktelig vondt. Ikke alene om det. Folk blir så sinna. Og noen opplever det som verre enn når noen dreper mennesker og det skjønner jeg. Jeg blir utrolig sinna og provosert, denne hunden kan ikke forsvare seg.

Hetset - Jeg angrer på det jeg har gjort, og jeg ville ikke gjort det igjen. Mange som tar selvmord, tar det med drukning, fordi det er den mest humane måte, sier mannen til Dagbladet.

Ifølge mannen, som hadde hunden Lucas på prøvetid med sin kjæreste, var hunden problematisk.

- Vi måtte ha han i bur hele tida da vi var på besøk. Han hadde det ikke godt, sier han.

DRUKNET: Dette bildet viser da to dykkere fant en katt som var druknet i et bur ved brygga i Øygarden forrige uke. Foto: Espen Henriksen
DRUKNET: Dette bildet viser da to dykkere fant en katt som var druknet i et bur ved brygga i Øygarden forrige uke. Foto: Espen Henriksen Vis mer

Ifølge mannen var det flere ganger snakk om avlivning, uten at det ble gjort.

- Det gikk flere uker, og jeg ser at det ville vært bedre å reise til veterinæren. Hunden hadde et meget traumatisk liv, og hadde blitt vanskjøttet, sier han.

Mannens navn har blitt spred på sosiale medier, og han og kjæresten har opplevd hets og sjikane.

- Folk tolker det verste av det, og er rett og slett forbanna. Det skjønner jeg utrolig godt, sier han.

- Jeg torturerte eller lekte ikke med den da jeg gjorde det, sier mannen.

- Ikke problemhund Torhill Marie Grøndal er oppdretter i Moss og hundens eier. Hun sier hunden Lucas verken var gal eller forskrudd, men at han har bitt to ganger.

- Hvis han bet igjen skulle vi vurdere avlivning på en human måte. Jeg gjorde det veldig klart at jeg skulle ha siste ordet der, sier Grøndal til Dagbladet.

Hun har selv tre hunder, og hadde ikke tid til Lucas. Hun sier imidlertid at de heller burde satt Lucas på trappa hennes.

- Jeg gjorde så godt jeg kunne med å finne et godt hjem til Lucas. Jeg kunne ikke ane at noe sånt ville skje, og ville aldri latt han være igjen der om jeg visste noe, sier hun.

Hun forstår raseriet mot paret som har druknet hunden, men sier selv hun heller ønsker at rettsvesenet tar seg av saken og straffer de skyldige.

1360 anmeldelser Dyrevernalliansen er en av organisasjonene som jobber med å få på plass et dyrepoliti i Norge. Deres løsning er todelt og baserer seg på en egen spesialenhet i politiet og en egen dyrevernetat uavhengig av Mattilsynet.

- Dyrepolitiet vil være en enhet i politiet som ikke må nedprioritere straffeforfølgelse mot mishandling av dyr, og sørger for at dyremishandling ender med rettssak og dom, sier fagleder Marianne Kulø, og viser til Djurskyddspolisen i Stockholm.

DRUKNET: Hunden Lucas.
DRUKNET: Hunden Lucas. Vis mer

Dyrevernalliansen mener vi har en lang vei å gå når det kommer til rettsvesenet for dyr, men at det har blitt bedre ved å få gjennom ett par saker.

- Vi fikk gjennom at det skal være en 16 års aldersgrense for å kjøpe familiedyr og at dyrebutikker må se legitimasjon for dette. Vi jobber fortsatt med at dyr må merkes med chip, og at det skal kreves bedre kompetanse for å bli dyreeier, sier Kulø.

Politiet har siden den nye Dyrevelferdsloven kom i 2010, mottatt 1316 anmeldelser.

- Fra begynnelsen har det vært vår modell at dyrepoliti må være en egen avdeling i politiet, og ikke blir drevet privat. Det er viktig at de beholder politiets myndighet, sier pressekontakt i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, til Dagbladet.

I tillegg har NOAH, som Dyrevernalliansen, også jobbet med å opprette et eget dyreverntilsyn.

- Det er viktig med to etatet slik at vi ikke ser noe nedsatt fokus på dyrevernet.   - En egen dyrevernetat vil kunne prioritere å føre tilsyn med dyr høyere enn det Mattilsynet gjør i dag. Det tidligere Dyrehelsetilsynet er et eksempel på en slik etat, sier hun.

LEI SEG: Oppdretter og eier av Lucas hadde ikke gitt paret som hadde hunden på prøvetid, hvis hun trodde noe sånt kunne skje. Foto: Privat
LEI SEG: Oppdretter og eier av Lucas hadde ikke gitt paret som hadde hunden på prøvetid, hvis hun trodde noe sånt kunne skje. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer