- Folk bryter åpenlyst ut i gråt på Heathrow

Millioner av julereisende rammet av ekstremvær i Storbritannia.

DYSTER LESNING: Flertallet av British Airways' avganger fra nye terminal 5 på Heathrow er kansellert. MMS-foto: Jane Throndsen/Dagbladet
DYSTER LESNING: Flertallet av British Airways' avganger fra nye terminal 5 på Heathrow er kansellert. MMS-foto: Jane Throndsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEATHROW/OSLO (Dagbladet): Titusener står i fare for å få juleferien spolert på grunn av ekstremuvær som rammer til sammen flere millioner reisende i Storbritannia. En rekke flyplasser er eller har vært stengt, noe som også rammer en rekke nordmenn.

- Det er totalt kaos her - gråt og fortvilelse, sier Dagbladets reporter Jane Throndsen på telefon fra Londons hovedflyplass Heathrow.

BA hardt rammet Hun og familien skal etter planen reise hjem til Norge i kveld - men det prosjektet henger nå i en tynn tråd, siden British Airways' 19.00-avgang er kansellert, sammen med de fleste andre BA-avganger fra den britiske hovedflyplassens terminal 5.

- «Gå hjem eller finn dere et hotell,» er beskjeden vi har fått. De kan ikke garantere oss at vi kommer hjem i dag, sier Throndsen, som nå prøver å få booket familien over på en av SAS' avganger.

En britisk kvinne forteller at hun på seks timer har opplevd fire kanselleringer.

- Jeg kommer trolig ikke hjem før til neste år, sier hun til Dagbladet.

- Skyldes ikke Heathrow Andrew Teacher, pressesjef for BAA, som eier og driver Heathrow, framholder at dagens problemer ved flyplassen ikke kan tilskrives driften.

- Ingen forsinkelser skyldes flyplassen; vi har rikelig med avisingsvæske, det hjelper oss å holde alt i gang, sier Teacher til Dagbladet.

Han opplyser at mannskapene hele dagen har jobbet på spreng med å holde rullebanene snøfrie, og at de fleste flygingene faktisk materialiserer seg.

- Noen selskaper opplever forsinkelser og kanselleringer, på grunn av dårlig vær her og ellers i landet og på kontinentet - og hvis flyginger hit er forsinket, forplanter forsinkelsen seg til seinere avganger, sier pressesjefen.

Teacher forventer at problemene sannsynligvis vil fortsette i morgen.

EKSTREMVÆR: Slik så det ut i London i dag, i det voldsomme snøværet som herjer i Storbritannia og Nord-Irland. Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix
EKSTREMVÆR: Slik så det ut i London i dag, i det voldsomme snøværet som herjer i Storbritannia og Nord-Irland. Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix Vis mer

- Passasjerer bør sjekke avgangenes status med sine respektive flyselskap før de legger i vei til flyplassen, sier han og henviser til BAAs side med flyselskapenes Heathrow-kontakter.

2000 skoler stengt Flyplasser over hele Storbritannia og Nord-Irland er rammet av det kjempemessige snøfallet, det gjelder også en rekke togavganger. I tillegg er 2000 skoler stengt, samtidig som det råder det rene kaos på veiene, skriver BBC News.

I morgen er det meldt opptil 25 cm nysnø i Wales og Sør-England, og Nord-Irland opplever det verste snøfallet på 25 år. Myndighetene ber folk om å ta sine forholdsregler før de legger ut på reise, og ikke dra hvis det ikke er helt nødvendig.

Se Det britiske meteorologiske instituttets oversikt over værforholdene i Storbritannia og Nord-Irland

Se oppdatert oversikt over stengninger og forsinkelser på britiske flyplasser hos BBC News

- Som normalt Hjemme i Norge er historien en ganske annen. Jo Kobro, informasjonssjef for Oslo Lufthavn (OSL), beskriver situasjonen som «normal».

- 75 % av trafikken vår er i rute, og det er vi godt fornøyd med. BA-flyet fra Heathrow er riktignok kansellert, men ellers opplever vi ikke de store problemene her, bortsett fra at forsinkelser på kontinentet gir visse ettervirkninger nå i kveld, sier Kobro til Dagbladet.

I bl.a. Tyskland, Frankrike og Italia har været skapt store problemer for trafikkavviklingen i dag, og nøkkelflyplasser som Frankfurt og Charles de Gaulle har vært rammet, i tillegg til at tog- og veitrafikken stedvis har vært lammet.

- Svært mange fly Kobro understreker at det på grunn av juletrafikken er svært mange fly i trafikk.

- Dermed blir det mye jobbing for å få booket folk over på alternative avganger når den opprinnelige blir kansellert, sier han.

SAS' kommunikasjonsdirektør Kenneth W. Vikse opplyser at hans selskap ikke opplever de store problemene.

- Vi er stort sett i rute, sier han til Dagbladet.

LEI AV Å VENTE: Emil (12), Rachel (9) og Helena (9) Ringheim skulle vært med BAs fly til Oslo klokka 19. I stedet sitter de værfaste på Heathrow og vet ikke når de kan komme seg hjem til Norge. MMS-foto: Jane Throndsen/Dagbladet
LEI AV Å VENTE: Emil (12), Rachel (9) og Helena (9) Ringheim skulle vært med BAs fly til Oslo klokka 19. I stedet sitter de værfaste på Heathrow og vet ikke når de kan komme seg hjem til Norge. MMS-foto: Jane Throndsen/Dagbladet Vis mer

Oppdatert oversikt over avganger/ankomster på OSL

Sjekk flytrafikken over hele landet på Avinors hjemmesider

Sjekk været for hele Norge og resten av været på dagbladet.no/vaer

VERSTE PÅ 25 ÅR: Nord-Irland har ikke opplevd maken til snøfall på 25 år. Her fra Belfasts gater i dag. Foto: Peter Muhly/AFP/Scanpix
VERSTE PÅ 25 ÅR: Nord-Irland har ikke opplevd maken til snøfall på 25 år. Her fra Belfasts gater i dag. Foto: Peter Muhly/AFP/Scanpix Vis mer