- Folk burde feire i gatene

Gro Balas om funnet av Munch-bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktør Gro Balas ved Kultur- og idrettsetaten i Oslo kommune jubler over at Skrik og Madonna er tilbake.

- Jeg er så glad og lettet og rørt, sa hun til pressekorpset utenfor Munch-museet.

Kjærlig velkomst

Hun lover at de to bildene skal få en kjærlig velkomst.

- De vil bli motatt med all den kjærlighet vi kan gi. Nå skal de konserveres. Mange har savnet bildene dypt og føler det som et overgrep at de ble stjålet.

For Munch-museet har tyveriet av de to bildene vært en dyr erfaring.

- For oss har det vært en så smertefull og dyrekjøpt erfaring at det nesten ikke kan beskrives. Det er en ren lykke at de har kommet tilbake, jubler Balas.

Usikker plassering

JUBLER: Gro Balas og museets informasjonssjef Jorunn Christoffersen jubler foran replikaen av Skrik. Foto: Kamilla Thoresen
JUBLER: Gro Balas og museets informasjonssjef Jorunn Christoffersen jubler foran replikaen av Skrik. Foto: Kamilla Thoresen Vis mer

Det er foreløpig usikkert hvor bildene skal henge når de kommer tilbake. Men en ting er klart: De skal ikke henge der de hang da de ble stjålet for to år og ni dager siden.

- Jeg kan love at de får en fremskutt plass. Enkelte steder er tryggere enn andre, sier museets informasjonssjef Jorunn Christoffersen.

Gå i gatene med flagg

Mens journalister og kameraer flokket seg rundt Gro Balas og informasjonssjef Christoffersen var det andre som konsentrerte seg dypt på et dresseringskurs for hunder like utenfor museet.

- Hvordan kan de trene hunder når Skrik og Madonna er tilbake? Folk burde gått i gatene med flagg og feiret det!

Chrisoffersen har foreløpig ikke rukket å planlegge noen feiring.

- Men i morgen blir det kake. Cafeen har en Skrik-kake, sier hun.

Kunstverdenen jubler

- Folk burde feire i gatene

Da det på en pressekonferanse klokka 17.30 ble offentliggjort at begge de to savnede nasjonalskattene er i politiets forvaring, skapte det umiddelbart oppsikt også internasjonalt.

Nyhetsbyrået AP varslet alle sine abonnenter allerede før det var kjent hva politiets pressekonferanse dreide seg om, og britiske BBC var raskt ute med en «Breaking News»-melding om den dramatiske kunstnyheten i kveld.

USAs største nyhetsformidler, Fox News, har nyheten som en av sine viktigste saker ledsaget av et fyldig referat av rettssaken tidligere i år, i likhet med CNN.

Alle de store nettavisene i Sverige og Danmark kjører i kveld nyheten som hovedoppslag.

I 19-tida hadde flere enn 100 nettmedier over hele verden publisert artikler om politioperasjonen, og de aller fleste fokuserer på at «Skrik» er funnet i god behold. Maleriet har blitt et ikon i såvel kunstverdenen som i populærkulturen.

- Bildene blir neppe en mindre attraksjon etter dette, sa byrådsleder Erling Lae i Oslo til Dagbladet.no tidligere i kveld.

I kveld skal flere profiler i Kunst-Oslo og trolig også mange kunstelskere i utlandet feire jubelnyheten.

Hvordan skal du feire Skrik og Madonna? Kommenter her!