Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk dømmer meg

Danske Stina Jørgensen (33) er lei av å få stygge blikk når hun parkerer.

LEI: Stina Jørgensen forteller at hun ofte får dømmende blikk. Foto: Privat
LEI: Stina Jørgensen forteller at hun ofte får dømmende blikk. Foto: Privat Vis mer

Stina Jørgensen forteller til den danske avisa BT at hun ofte opplever at tilskuere blir sinte og gir dømmende blikk når hun parkerer bilen sin.

- Et eldre ektepar stirret helt til jeg kom ut av bilen, og da sto de bare og ristet på hodet. Slikt skjer ganske ofte, sier hun til avisa.

Folk mener nemlig at 33-åringen ikke kan parkere på en parkeringsplass for handikappede når hun går normalt, forteller Jørgensen.

- Fordømmende

RULLESTOL: Stina er avhengig av rullestol. Foto: Privat
RULLESTOL: Stina er avhengig av rullestol. Foto: Privat Vis mer

Kvinnen fra Randers har en kneskade og en kronisk sykdom som gjør at hun må bruke rullestol. Hun har et skilt i bilruten som viser at hun lovlig kan parkere på handikapparkering.

- Selv om jeg har et skilt i frontruta, stopper folk alltid og stirrer på meg. Det er på en så dømmende måte, som om jeg ikke er ufør, sier Jørgensen.

Hun forteller at hun forsøker å venne seg til de skuende blikkene både fra andre som har rett på handikapparkering, og tilfeldige tilskuere.

- Jeg synes det er virkelig ubehagelig at folk ser skiltet mitt, men ikke tror på meg. Det går virkelig inn på meg, sier hun.

- Vis litt forståelse

Danske Handikaporganisasjon sier til BT at det ikke er første gang noen med et usynlig handikap opplever å bli stirret på. Også Norges Handikapforbund kjenner til problemet, og forteller at et av to krav for å få handikap-kort i Norge, er begrenset gangevne.

- Dette er nok et problem som er velkjent for en del også i Norge. Mange, også funksjonshemmede, tror at begrenset gangevne må synes på folk ved bruk av rullestol eller krykker, men det er ikke alltid slik, sier nestleder i Norges Handikapforbund, Magnhild Sørbotten, til Dagbladet.

Hun forteller at dette, kombinert med hyppig feilparkering på slike parkeringsplasser, kan være noe av bakgrunnen for reaksjonene Jørgensen opplever.

Jørgensen forteller at hun har blitt så sint, at hun har ropt til folk som har stirret. Den voksende frustrasjonen er grunnen til at hun nå vil dele sine opplevelser.

- Min drøm er at folk viser litt forståelse for hverandre, sier 33-åringen.