-  Folk dør i denne køen

I halvannet år har Eva (40) ventet på metadon - og blitt sykere. Hvor dårlig skal hun være før hun har fortjent medisin?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Alle andre behandlingstilbud baseres på diagnoser. For denne gruppa er ikke diagnosen tilstrekkelig, de må også skaffe dokumentasjon på sin elendighet og sine mislykkete forsøk. I denne køen dør folk. Gjennomsnittsalderen for folk som dør av overdose er 35 år, sier Håkon Løes, daglig leder av Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafé i Skippergata.

Eva har vært heroinmisbruker i ti år. Nå må hun kutte ut piller. Kravene for å starte på metadon er strenge. I Oslo er det for tida opptil åtte måneders venteliste.

-  Jeg var ikke rein på benzodiazepiner i urinprøven. Jeg må ta ny prøve mandag. Det er ikke lett å holde seg frisk når du skal trappe ned. Hvis jeg ikke får rohypnol, må jeg gå på strøket og skaffe penger til ekstra heroin, sier Eva.

-  Misbrukere skal altså kvitte seg med det de er avhengige av - før behandlingen starter. Men hjertepasienter må ikke trene og gå ned i vekt før de får akuttbehanding, sier Håkon Løes.

Strenge krav

Eva fikk høre at hun ikke har nok «behandlingserfaring». Ti avrusninger var ikke nok. Hun skulle også utredes for psykiske plager. Og det skulle utarbeides et bydelsbasert opplegg for henne.

-  Jeg holdt på å gi opp. Men så fikk jeg ny sosialkurator som tok grep. -  Hvorfor vil du ha metadon?

-  Jeg har to store barn som er drittlei av å vente på at mamma skal bli nykter. Skal jeg være mamma, må jeg gjøre det nå.

 I KØEN:  Eva (40) har vært heroinmisbruker i ti år. Nå står hun i metadonkø. Foto: Hans Arne Vedlog
I KØEN: Eva (40) har vært heroinmisbruker i ti år. Nå står hun i metadonkø. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Livskvalitet

Han sier metadon er livredder for noen, krykke for andre. Forskjellen på heroin/piller eller metadon/piller, kan være at personen slipper å gå på gata og får kontakt med familien sin.

-  Jeg tror det er et tidsspørsmål før vi innser at metadon også bør brukes med skadereduksjon som behandlingsmål.

For tre år siden prøvde Eva å bli nykter.

-  Jeg trodde jeg skulle klare det uten noe. Men det gjorde jeg jo ikke.

Ensomheten

En periode for sju år siden kjøpte hun metadon illegalt.

-  Jeg kjørte min egen private nedtrapping. Jeg satt tre måneder på hybelen og glodde i veggen. Jeg sprakk på ensomheten.

Eva spiser vaffel med krem. Kafeen har hatt 70 prosent besøksøkning siden Plata ble nedlagt.

Hun var nærmere 30 da det gikk bratt utfor. Da hun kom inn i metadonprosjektet, ble legen hennes nektet å skrive ut ventekvote på dolcotin (red.anm. morfinpreparat).

-  De sa nesten rett ut at jeg skulle gå på gata og kjøpe meg heroin mens jeg venter på metadon.

Hun lurer på hvordan hun skal klare å holde seg rein til ny urinprøve på mandag.

-  Jeg er for voksen til å sitte i et portrom og sette meg et skudd.