Folk dør mens de venter på evakuering

Desperate leger ber media om hjelp. Nå lover senatet 10.5 milliarder kroner til ofrene i Katrina-orkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(CNN/AP/Dagbladet.no): Situasjonen i New Orleans er helt ute av kontroll. Tusenvis av desperate mennesker venter på å bli fraktet ut av byen som i all hovedsak ligger under vann.

Nå lover Senatet 10.5 milliarder kroner til ofrene og hjelpearbeid i New Orleans.

I tillegg vil Japan gi i overkant av 3 millioner kroner.

Folk er tørste og sultne, de er utslitte av mangel på søvn og mat. Mange har stått i kø i stekende hete i timesvis for å komme med noen av bussene som skal frakte dem bort fra marerittet i New Orleans, som ikke lenger er en by, men en sump helt uten alt som forbindes med sivilisasjonen. 

Vold forstyrrer evakueringen og redningsarbeidet, melder CNN.

Torsdag natt var det store voldelige tendenser mens myndighetene reddet innbyggere som fremdeles var fanget og evakuerte tusener som lever blant lik og søppel.

Dør utenfor

Utenfor New Orleans forsamlingssenter ligger lik fullt synlige, melder Associated Press. Evakuerte klager over at de bare blir sluppet av bussene og verken får mat, medisin eller vann. 

89 år gamle Dorothy Divic ligger utenfor senteret, mens leger desperat prøver å holde henne i live.

Mellom 15 000 og 20 000 mennesker har søkt ly her og venter på busser. Stemningen blir stadig mer fiendtlig. Politisjef Eddie Compass sendte 88 politimenn til stedet, men de ble raskt slått tilbake av den veltende og rasende massen. 

- Vi har personer som blir voldtatt, vi har personer som blir slått, sier Compass.   

Ber media om hjelp 

Torsdag ringte legene ved to av sykehusene direkte til nyhetsbyrået AP og ba om hjelp.

- Vi har prøvd å ringe ordføreren, guvernøren, vi har prøvd å utøve alt press vi kan. Vi vender oss til dere, vær så snill å hjelpe oss, sa doktor Norman McSwain ved akuttmottaket ved Charity Hospital, det største av de to sykehusene. Ved de to offentlige sykehusene er det minst 350 pasienter som trenger evakuering.

- Vi har ikke mat. Pasientene spiser fruktpunsj, det er alt de har. Det er nesten ikke vann igjen, sier McSwain.

- Vi frykter at disse to sykehusene er blitt glemt. Det er ingen tegn som tyder på at noe blir gjort, sier doktor Lee Hamm.

Evakueringen blir vanskeliggjort av at folk skyter mot helikoptre som kommer med mat og skal ta med pasienter. Plyndrere har overfalt leger og redningsfolk i båter og hindrer evakuering sjøveien.

I mellomtiden dør det mennesker som venter på å bli evakuert. CNNs Chris Lawrence beskriver hvordan en kvinne døde i rullestolen sin. Noen la et teppe over henne og dyttet rullestolen inn til veggen. Der ble rullestolen med den døde stående.

- Vi så en mann som fikk anfall. Han døde bokstavelig talt rett foran oss, sier Lawrence, som sier at folk tvinges til å leve som dyr.

Desperate rop

Lawrence forteller at tusenvis av mennesker ligger spredt utenfor bygninger - både syke, gamle og små barn. Video fra stedet viser en gruppe mennesker som desperat roper "vi vil ha hjelp" mens fortvilte mødre prøver å trøste barna sine.

Michael Chertoff, landets sikkerhetssekretær, sa torsdag at kystvakten har reddet omtrent 3000 mennesker fra oversvømte steder i New Orleans og nærliggende områder. Chertoff benektet også påstandene om at redningsmannskapet i New Orleans hadde blitt holdt tilbake. Han sa at redningsaksjonene fortsetter for fullt.

- Vi vil fortsette å øke tempoet på programmet inntil vi har fått folk ut fra Superdome og New Orleans, sa Chertoff torsdag.

Folk plyndrer og skyter tilfeldig med pistoler i New Orleans. Politiet fotalte CNN at grupper av bevæpnede menn stormer gatene om natten.

Bush lover hjelp

Pentagon lovte at de innen neste uke skal sette ut 24 000 tropper på katastofestedene for å bidra med opprydning og etterarbeid. 8600 fra Garden skal innen fredag være på plass for å jobbe innen lovmyndighetene.

President Bush uttalte i ABC at det skal være "null toleranse for at mennesker bryter loven i en nødssituasjon slik som denne".

Han lovte en rask statlig respons på ulykken.

-JEG LEVER: En evakuert holder et familiefoto opp foran et tv-kamera. Hun skriker og gråter - håper at slektningnene kjenner henne igjen.
HOLDES I LIVE: 89 år gamle Dorothy Divic blir holdt i live av personer i nærheten utenfor New Orleans forsamlingssenter.