Corona i USA

- Folk dør som aldri før

- Vi har flere pasienter enn vi noen gang har hatt, sier sykehustopp. Pandemien er på ingen måte over i USA.

AKUTT: Innleggelsene øker flere steder i USA. Nå venter jula med delta- og omikron-varianten i omløp. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
AKUTT: Innleggelsene øker flere steder i USA. Nå venter jula med delta- og omikron-varianten i omløp. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Over 50 millioner mennesker er registrert smittet og over 800 000 har dødd i USA siden pandemiens start. Smittetoppen ble nådd i januar, da over 250 000 mennesker ble smittet på ett døgn. Siden har corona-smitten gått i bølger.

Nå meldes det imidlertid at situasjonen enkelte steder er verre enn noen gang. I Michigan har det ifølge CNN vært flere innleggelser siste uke enn noen gang tidligere i pandemien.

- Vi har flere pasienter enn vi noen gang har hatt, og vi ser folk dør i et tempo vi aldri har sett før. De kommende ukene ser tøffe ut. Hvis dette fortsetter nå som vi går inn i ferien, regner vi med å ha 200 covid-pasienter daglig i slutten av måneden, sier Jim Dover, administrerende direktør ved helseorganisasjon Sparrow Health System i Michigan.

Unge legges inn

Han forteller til CNN at de siden januar har hatt nærmere 300 dødsfall, hvorav en fjerdedel av dem som har mistet livet var vaksinerte. Også unge er blant de som nå legges inn.

- Vi ser mange yngre mennesker, og vi snakker fremdeles om at toppen ikke er nådd, sier sykepleier Katie Sefton, som beskriver situasjonen som utfordrende.

Det er heller ikke bare i Michigan at situasjonen er i ferd med å forverre seg. CNN skriver at sammenliknet med for en måned siden, har innleggelsene i USA økt med 40 prosent, ifølge tall fra det amerikanske helsedepartementet.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Effekten avtar

Også i New Mexico har det de siste ukene tilspisset seg. Nå er helsepersonell fra Forsvaret hentet inn for å bistå. Staten opplever for tida noen av de høyeste smittetallene i landet. Kapasiteten hos sykehusene er på bristepunktet.

- Det er få vaksinerte som blir syke. Vi ser den delen av befolkninga som er uvaksinerte og som nå opplever å få en svært aggressiv form for corona, sier løytnant Charles Volk til Reuters.

New Mexico var en av de fremste på vaksinering tidligere i år. Nå avtar derimot vaksineeffekten, og med det øker smitten igjen.

Krever vaksine av ansatte

Nå venter jula med familiesammenkomster og omfattende spredning av delta-varianten som utgangspunkt. Samtidig er bare knappe 65 prosent fullvaksinert av de amerikanerne som er i gruppa som skal vaksineres. Situasjonen har fått blant annet New York til å ta grep.

Alle arbeidsgivere i privat sektor i delstaten må nå kreve at ansatte er vaksinert innen 27. desember, sa ordfører Bill de Blasio mandag.

Kunngjøringen fra de Blasio kommer midt i den stigende smittetrenden, samtidig som den nye omikronvarianten begynner å få fotfeste både i New York og ellers i landet.

KØ: Flere må stå i kø i timesvis for å ta coronatest 3. desember 2021. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian With. Vis mer

De nye reglene innebærer blant annet at alle ansatte i privat sektor som møter opp på arbeidsplassen, må kunne bevise at de har fått minst én dose med coronavaksine. De vil ikke kunne omgå kravet ved å bli regelmessig testet i stedet.

Omkring 184 000 bedrifter, alt fra store konglomerater til familieeide småbedrifter, blir påvirket av de nye reglene. Den private sektoren i New York har en arbeidsstyrke på 3,7 millioner mennesker.

Ingen annen delstat i USA har innført et lignende vaksinereglement overfor privat sektor, ifølge National Academy for State Health Policy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer