SOLFYLT: Det så ut til at folk flest klarte å holde seg innenfor de teipede sonene som nå har kommet til Sørenga. Reporter: Mina Ridder-Nielsen Janssen. Foto: Christian Wehus Vis mer

Økende smitte i Norge:

- Folk driter i reglene

Smitten blant unge voksne øker i Norge. På Sørenga er folk fornøyd med de nye coronasonene, men advarer om at pandemien ikke er over.

Publisert
Sist oppdatert

SØRENGA (Dagbladet): Denne sommeren har det vært folksomt på flere populære badeplasser, blant dem Sørenga i hovedstaden.

Fredag tok Oslo kommune nye smittegrep. Kommunen har satt opp merkinger på bakken for å minne folk på å holde avstand. Tredekket er merket opp med gaffateip i sekskanter, med to meter mellom hver.

Da Dagbladet besøkte Sørenga lørdag hadde mange tatt turen. Blant dem som slikket sol var Lars Borge Hellesylt (26) og Viktor Balch Barth (26).

De to gutta skryter av de nye coronasonene, men var ikke tidlig nok ute til å kapre seg en selv.

- Jeg synes det er fint. Jeg tror det minner folk på at corona fortsatt eksisterer, og ikke er borte. Noe den oppmykningen som har skjedd kanskje kan ha gitt folk følelsen av, sier Hellesylt til Dagbladet.

Økende smitte

<strong>SØRENGA:</strong> Mange hadde tatt turen til Sørenga lørdag for å nyte finværet. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet.
SØRENGA: Mange hadde tatt turen til Sørenga lørdag for å nyte finværet. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet. Vis mer

På fredag varslet regjeringen at de stanser gjenåpningen av samfunnet. En rekke lokale utbrudd den siste tida, blant annet i Oslo, har ført til at myndighetene må bremse gjenåpningen.

- Vi skal huske på en ting: Det er mange mennesker med underliggende sykdommer som er engstelige når det nå blusser opp. Det lager veldige begrensninger i deres liv hvis vi andre ikke klarer å oppføre oss, sa statsminister Erna Solberg (H) om innstramningen til Dagbladet.

Blant annet har det vært en økning i smitten blant unge voksne, noe som gjorde at byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap), ba hjemmefesterne om å skjerpe seg. Likevel måtte politiet over hele landet rykke ut til en rekke hjemmefester natt til søndag.

- Mister kontrollen

Blant de mest skjerpende tiltakene er at det nå er skjenkestopp etter midnatt. På Sørenga tror folk skjenkestoppen vil føre til at folk fester mindre, men også øke antallet hjemmefester.

- Det er et bra tiltak. Dømmekraften svekkes litt etter mange øl. Så får vi se hva de faktiske konsekvensene av det blir, men om det gjør at folk i mindre grad er fulle, ute på byen, og driver og smitter hverandre der så tror jeg at det er bra, sier Barth til Dagbladet.

<strong>SØRENGA:</strong> Lars Borge Hellesylt (26) (t.v) og Viktor Balch Barth (26) (t.h) hadde tatt turen til Sørenga lørdag. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet.
SØRENGA: Lars Borge Hellesylt (26) (t.v) og Viktor Balch Barth (26) (t.h) hadde tatt turen til Sørenga lørdag. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg bryr meg om å holde avstand, men jeg drar ikke ut på byen, fordi jeg føler at det er veldig mange folk som mister kontrollen overfor akkurat det der, sier badegjest Fredrik Gærne.

Også Arnhild Lundekvam, som har tatt turen fra Bergen, mener det er bra med skjenkestopp.

- Sommeren har vist at noen folk driter i reglene så jeg synes det er fornuftig med et skjenkestopp, sier hun til Dagbladet.

<strong>CORONASONE:</strong> Fredrik Gærne og Dennis Ongamo fikk kapret seg en coronasone på Sørenga. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet.
CORONASONE: Fredrik Gærne og Dennis Ongamo fikk kapret seg en coronasone på Sørenga. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet. Vis mer

- Folk har slappet av

Anne-Britt Myrhaug og Terje Bogen bor ikke langt unna Sørenga, og mener både coronasonene og skjenkestoppet er gode tiltak.

- Folk har slappet for mye av i sommer så jeg synes det er greit med et skjenkestopp, selv om det sikkert er en upopulær mening, sier Bogen.

Han mener skjenkestoppet vil føre til at folk tenker seg om igjen.

<strong>SKJENKESTOPP:</strong> Anne-Britt Myrhaug og Terje Bogen mener skjenkestopp er et godt tiltak for å få ned smitten i Norge. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet.
SKJENKESTOPP: Anne-Britt Myrhaug og Terje Bogen mener skjenkestopp er et godt tiltak for å få ned smitten i Norge. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet. Vis mer

Må reagere på lokale utbrudd

Flere av dem som er på Sørenga denne sommerdagen er ikke mer bekymret enn tidligere for å bli smittet, men mener innstramningene er en klar advarsel.

- Jeg er generelt sett ikke så veldig bekymret, men tenker at man må reagere når det kommer lokale utbrudd, så greier vi å holde dette nede, sier Hellesylt.

- Har folk senket skuldrene i sommer?

- Det er min opplevelse, og det synes jeg er veldig synd. Om man hadde fortsatt å være gode til å overholde de rådene som finnes kunne man kanskje sluppet de lokale utbruddene, og kanskje fått det ned på nesten nullnivå, svarer Barth.

NYE REGLER: Fredag varsler regjeringen at det innføres full skjenkestopp fra midnatt i hele landet. Det skjer i kjølvannet av en rekke lokale smitteutbrudd de siste dagene. Reporter: Sofie Braseth. FOTO: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Positive til munnbind

Regjeringen varslet også fredag at vi må forberede oss på at det vil komme en anbefaling om bruk av munnbind i nærmeste framtid:

- Det blir ikke et påbud om munnbind, men folk må forberede seg på at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind ved kollektivreiser i rushtrafikken, sa statsministeren.

På Sørenga er folk positive til å bruke munnbind på kollektivtrafikken om det blir anbefalt, og flere har erfart at det har vært trangt på busser og T-banen denne sommeren.

- Hvis det kommer en anbefaling om å bruke munnbind, hadde du gjort det da?

- Ja, hvis de anbefaler det. Men ikke hvis det ikke er nødvendig, føler jeg, sier Mia Leinan (23).

<strong>MUNNBIND:</strong> Mia Leinan (23) hadde brukt munnbind på kollektivtrafikken om det ble anbefalt. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet.
MUNNBIND: Mia Leinan (23) hadde brukt munnbind på kollektivtrafikken om det ble anbefalt. Foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen / Dagbladet. Vis mer

- Ikke over

Også 26 år gamle Barth er positiv til munnbind-bruk i kollektivtrafikken.

Han var litt bekymret for å dra på Sørenga i dag, men tenkte at sonene gjorde at færre kom eller at det da ble lettere å holde avstand.

- Bare det å se folk ute i det offentlige rom med munnbind. Her på Sørenga ser alt helt vanlig ut. Folk tenker sikkert at det ikke er noe stress lenger. Jeg tror at hvis mange går rundt med munnbind, så blir det en påminnelse for folk om at dette fortsatt ikke er over, og at det er viktig å holde avstand, vaske hendene og ikke klemme alle du møter, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer