Coronautbruddet i Trondheim:

- Folk er drittlei

Da skjenkestopp var en idé på Trondheim-politikernes bord, gikk uttalelsene Norge rundt. Nå, etter at skjenkestopp ble et faktum, tar Bendik Rognes (23) et nytt oppgjør med politikerne i byen.

UT MOT TILTAKENE: 23 år gamle Bendik Rognes går ut mot tiltakene i Trondheim, og mener de har presset folk ut i parker og ukontrollerte skjenkesituasjoner. Foto: Privat
UT MOT TILTAKENE: 23 år gamle Bendik Rognes går ut mot tiltakene i Trondheim, og mener de har presset folk ut i parker og ukontrollerte skjenkesituasjoner. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Trondheim kommunes coronahåndtering fungerer ikke, og det er på tide å lytte til de unge.»

Det var budskapet 23 år gamle Bendik Rognes framførte i Adresseavisen tidligere denne uka. Mottaker for budskapet var kommunens politiske og helsefaglige ledelse, som 31. mai innførte full skjenkestopp i byen.

- Jeg oppfordrer fortsatt folk til å følge smittevernrådene, og det har jeg alltid gjort, men man må se på realiteten og det som faktisk skjer. Vi er kommet så langt i denne pandemien at folk er lei. Realiteten er at folk ikke hører på myndighetene fordi de er drittlei, sier Rognes til Dagbladet.

DRIT I: Mandag holdt Trondheim kommune pressekonferanse om nedstengningen av byen. Da ba leder for smittesporing, Eli-Anne Skaug, folk om å ikke bare «drite» i karantenen. VIDEO: NRK Vis mer

«Kose seg med gutta boys»

Da mulighetene for en skjenkestopp ble diskutert av kommuneledelsen i Trondheim i slutten av mars, gikk Rognes' uttalelser Norge rundt.

21. mai, ti dager før skjenkestoppen i Trondheim ble innført, ble Rognes og kompisene intervjuet av Adresseavisen, mens de satt på utestedet Solsiden i byen.

Temaet var nettopp mulighetene for skjenkestopp.

- Det er hårreisende med skjenkestopp. Folk må bare ta smittereglene seriøst. Det må være mulig å gå ut og kose seg med gutta boys. Det må være opp til hver enkelt, sa Rognes til avisa.

Han fortalte videre at han og kompisene skulle videre på nachspiel etter at utestedet stengte, og fortsatte:

- Jeg tenker vi bidrar til at samfunnet overholder smittereglene og samtidig sørger vi for at utestedene holdes åpent, for vi blar jo opp mye laks.

Dagen etter våknet han til nesten 2000 meldinger.

FESTNATT: Over 3000 personer festet natt til 6.juni i parken på St.Hanshaugen i Oslo. I løpet av kvelden rykket politiet ut flere ganger etter klager om høy musikk. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Svein Dybdahl/Øystein Andersen Vis mer

Ut mot «laks»-uttalelsen

Akkurat den uttalelsen la ledelsen i Trondheim kommune merke til.

I en kronikk i Trønderdebatt i forrige uke kom Eli-Anne Skaug, smittevernlege i Trondheim kommune, med en klar oppfordring til byens innbyggere, og kanskje én innbygger spesielt.

«Dropp festing. Dropp nachspiel. Du blir ikke mindre smitteførende av å legge igjen 'laks' på utesteder».

Smittevernlegen argumenterte for at Trondheim ville ha gått klar for den nåværende nedstengingen hvis festglade innbyggere hadde droppet nettopp festinga.

Igjen tok Adressa kontakt med Rognes. Igjen snakket 23-åringen rett fra levra. Igjen skapte han overskrifter.

TRONDHEIM: Trondheim kommune med siste nytt om coronasituasjonen. Vis mer

- Tatt vekk viktig kontrollpunkt

Dagbladet spør Rognes:

- Tolker du det smittevernlegen skrev om «laks» som et stikk til deg?

- Nei, jeg tolker det ikke som noe stikk, og jeg står for det jeg har sagt. Jeg tolker det som at hun, fra mitt ståsted, har lite innsikt i hva som faktisk foregår når hun er overrasket over at folk ikke gjør som hun ber om. Jeg inviterer henne gjerne på et glass på Solsiden, svarer 23-åringen.

Han mener snarere tvert imot at skjenkestoppen har hatt en uheldig effekt, og viser til de store ansamlingene av folk på offentlige plasser og parker i Trondheim som et eksempel.

- Nå sitter kommuneledelsen og sutrer over at smittesporerne sliter med å få tak i folk, men samtidig har de jo tatt vekk et viktig kontrollpunkt. Nemlig listene utestedene fører for å gjøre eventuell smittesporing lettere, sier Rognes.

Men han gir seg ikke der.

- Når man stenger utestedene og stanser fritidsaktiviteter og idretten, trenger man ikke være rakettforsker å se for seg hva som kommer til å skje: Folk gir blanke faen, for du vil jo ikke sitte innendørs hjemme i 30 grader og pilse alene.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer

Smitten går ned

De siste sju dagene er det registrert 115 coronatilfeller i Trondheim, en nedgang på 46,5 prosent sammenliknet med de sju foregående dagene før det.

Nedgangen sammenfaller med tiltakene som ble innført 31. mai.

- Hvorfor skal man ikke innføre disse tiltakene når man vet at de har fungert andre steder, som for eksempel i Oslo?

- Disse tiltakene er jo basert på at folk faktisk følger dem. Jeg har ikke fulgt så mye med på Oslo, Trondheim er kongens by, laksekongens by, og her har jeg godt innsyn i hva som foregår. Unge voksne er lei, og følger ikke alltid anbefalingene her, sier Rognes.

Torsdag skal formannskapet i Trondheim vurdere hvorvidt de skal oppheve eller forlenge de nåværende tiltakene.

DANSK LØSNING: 11. juni kan du bruke coronasertifikatet ditt i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke sertifikatet får en like signifikant rolle i hverdagen, slik som i Danmark. Vis mer

Enig, men …

NHO-direktør Tord Lien i Trøndelag, er enig i essensen av det Rognes mener.

Men Lien, tidligere olje- og energiminister i Erna Solbergs regjeringen, ville ikke brukt akkurat de ordene.

- Jeg er en kjedelig type med familie og har ikke peiling på om det er flere folk i parkene enn det vanligvis er på slike fine sommerkvelder, men kommunen må spørre seg om tiltakene fører til mer eller mindre sosial avstand før de sender hundrevis av mennesker ut i permittering, sa Lien til Adresseavisens sak om Rognes.

NHO-direktøren la så til at dersom fire stykker hadde valgt et utested framfor parken, ville det også blitt bedre plass i parken.

- Jeg er enig i poenget om at det viktig å holde sosial avstand, men gjør vi det best ved å stenge kafeer som Lille Skansen med det resultatet at folk i stedet setter seg tett i tett ute på Skansen? Vi er gjerne med på å diskutere rammene for en trygg åpning av utelivet, sa Lien

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer