Ap i trøbbel:

- Folk er forbanna

Lykkes ikke som opposisjonsparti, blir for utydelige, straffes for fylkessammenslåing og forsvarspolitikk. Slik forklarer Ap i nord selv hvorfor de risikerer å miste plassen som største parti i Nord-Norge.

Må bygge entusiasme: Jonas Gahr Støre og resten av Ap har en måned på seg til å snu situasjonen i Nord-Norge. Foto: Hans Arne Vedlog
Må bygge entusiasme: Jonas Gahr Støre og resten av Ap har en måned på seg til å snu situasjonen i Nord-Norge. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Ap har ikke vært gode nok som opposisjonsparti. Senterpartiet har vært tidvis flinkere til å plukke opp trenden med sentralisering og nedleggelse av tjenester nær folk som regjeringen har stått for.

Det sier Nils-Ole Foshaug, ordfører i Målselv og landsstyremedlem i Arbeiderpartiet for Troms om sjokktallene for Arbeiderpartiet i Nord-Norge.

Ap har hatt et solid grep om de tre nordligste fylkene siden krigen, men i en måling utført av InFact for avisa Nordlys må de gi tapt til Sp som landsdelens største parti.

Mens Sp får 23,9 prosent av stemmene, må Ap nøye seg med 22,5 prosent i målingen som ble publisert 25. juli.

FOSSER FRAM: Sandra Borch (Sp) tror utviklingen i nord er kommet for å bli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOSSER FRAM: Sandra Borch (Sp) tror utviklingen i nord er kommet for å bli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Etter krisevalget for to år siden, gjennomførte Ap en grundig evaluering av hva som gikk galt. En viktig konklusjon var at entusiasmen rundt Ap-prosjektet hadde manglet. Partiet forsøker nå å gå inn i lokalvalget med nettopp entusiasmen. En slik måling gjør ikke underverker for dette.

Partiet er likevel ennå ikke der at de har satt i gang kriseplaner eller flyttet ekstra ressurser til nord. Håpet er at lokale, populære ordførere vil dra det i land på valgdagen når lokalpolitikk og ikke upopulære reformer står på spill.

Forsvar og fylkessammenslåing

Målselv-ordføreren mener noen av de store reformene Ap har vært med på har slått dårlig ut i nord.

- Ved forrige valg ble både Høyre og Ap knallhardt straffet for forsvarsforliket i langtidsplanen, påpeker han.

Mange mener Arbeiderpartiet straffes for tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms.

Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant og fylkesleder fra Troms påpeker at Ap har fylkesordfører i alle tre fylker.

- Vi har stemt like mye imot regionsreformen som SP, men vi styrer i større grad. Ap har måttet gjennomføre en politikk de egentlig er mot, sier Myrseth, som mener det har vært nødvendig, men som likevel tar noe selvkritikk.

- Av hensyn til velgerne har vi vært nødt til å ta ansvar i en situasjon som har vært veldig krevende. Det skal Ap gjøre. Men jeg angrer på at vi i for stor grad har latt andre partier kritisere Ap for en politikk vi ikke er for. Vi burde tatt tydeligere til orde mot dette, sier hun.

- En protest

Spesielt i Finnmark har motstanden mot sammenslåingen vært massiv.

- Det er en protest, så enkelt er det, sier Ståle A. Olsen, landsstyremedlem for Ap fra Finnmark, som faller fra høyder som en oppslutning på 45,9 prosent ved fylkesvalget i 2015.

- Hvorfor straffes Ap så hardt for dette, burde det ikke være regjeringspartiene?

- De har ikke så stor oppslutning her oppe. Velgerne som er på vippen kommer fra Ap. Sp har en distriktsprofil som er sterkere enn Ap, selv om politikken etter min mening ikke gjenspeiler dette. Det er en ren protest i målingene, mener Olsen, som ikke har et optimistisk svar på om det er noe Ap kan gjøre for å snu dette før valget.

- Nei, jeg tror det blir drastisk. Jeg tror det blir et protestvalg uansett, sier Olsen og utdyper.

SLITER I NORD: Ap-leder Jonas Gahr Støre og resten av Ap risikerer å miste posisjonen som Nord-Norges største parti. Foto: Hans Arne Vedlog
SLITER I NORD: Ap-leder Jonas Gahr Støre og resten av Ap risikerer å miste posisjonen som Nord-Norges største parti. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- I Finnmark er det veldig sterke følelser på dette. Man føler seg dårlig behandlet gjennom tvangssammenslåingen i hele linja. Men det er bare å gå på med godt humør og fokusere på det vi har fått til og løsninger for framtida. Vi må spille på det som er viktig: Partilederen vår Støre har sagt at sammenslåingen skal reverseres hvis regionen selv vil det, sier han.

Partilederens innsats og oppfølgingen derfra har han bare godt å si om.

- Oppfølgingen gjennom hele prosessen har vært positiv.

Cecilie Myrseth er ikke så negativ.

- Vi har fått signalet, men vi kan ikke ha fokus på det. Målingen gir en vitamininnsprøytning. Det er ikke slik det skal være. Folk i nord er opptatt av fellesskapsløsninger, små forskjeller og å dra sammen, mener hun.

FREDER SP: Konkurransen fra Sp til tross nestleder Bjørnar Skjæran sier Arbeiderpartiet ikke vil drive valgkamp mot Sp.
FREDER SP: Konkurransen fra Sp til tross nestleder Bjørnar Skjæran sier Arbeiderpartiet ikke vil drive valgkamp mot Sp. Vis mer

Freder Senterpartiet

Nordlandspolitikeren Bjørnar Skjæran ble i april valgt til ny nestleder i Ap etter Trond Giske.

- Nordlysmålingen som utroper Sp til det største partiet i Nord-Norge, den tar vi på største alvor. Men det er en enkeltmåling, påpeker han.

Selv om Sp er i ferd med å frarøve dem makta mange steder, kommer ikke Ap til å gå angripe Senterpartiet gjør han klart.

- Vi driver ikke valgkamp mot Sp, selv om det selvsagt vil være kommuner der vi konkurrer om ordførerposisjon. Dette er den nasjonale føringen. Vår hovedmotstander er høyresiden og det er det mange politiske grunner til, sier nestlederen.

Han sier distriktsopprøret i landsdelen han bor i er kraftfullt:

- Folk er frustrert og forbanna. Det er ikke rart, regjeringen har i seks år herjet med landsdelen

Han har følgende analyse av hvorfor Ap ikke tjener på misnøye med regjeringspartiene som Sp gjør.

- Det er klart at den dagsordenen vi hadde før sommeren tjente Sp som er et rent distriktsparti og har brukt mye tid på å adressere opprøret.

- Vi i Ap har en politikk for både by og land, og dette er viktig. Halvparten av folket bor på bygda og halvparten i byen. Vi har også måttet håndtere resultatene av regjeringens politikk i kommuner og fylker, som kutt på en halv milliard til Nordland der jeg bor, noe som går ut over videregående skoler og samferdsel. Vi er opptatt av å finne de politiske løsningene, og mener det vil være ei katastrofal utvikling for landet om vi får en dyp konflikt mellom by og land.

Skal snus

Også Jonas Gahr Støre mener det kraftigste signalet er at høyresiden går tilbake.

- Det er flertall for en annen kurs, som lytter til og jobber med distriktene. Ap er en del av det flertallet. Så skal vi jobbe for å øke Ap's andel, det har jeg tro på at vi skal få til. Vi er parti for både by og land, også i nord, sier Støre.

Han tror ikke forsvarsforliket og sammenslåingen er hovedårsaken til Ap's tilbakegang.

- Det tror jeg ikke. Det er en markert protest i nord. Den er mot regjeringens politikk på en rekke områder og særlig mot bruken av tvang.

-Hva er planen for å snu trenden innen valgdagen?

- En aktiv valgkamp med gode saker som treffer folk i deres hverdag. Vi har klare ambisjoner for små og store lokalsamfunn i nord, og jeg ser fram til å bruke valgkampen på å få ut det budskapet.

- Ikke et blaff

Senterparti-politiker fra Troms, Sandra Borch, er uenig:

- Senterpartiet er nå den viktigste stemmen mot regjeringens politikk i Nord-Norge. Arbeiderpartiet har jo stemt med regjeringen i mange saker, og da ser folk at Senterpartiet er det eneste partiet som kjemper for Nord-Norge, sier hun til Dagbladet.

Nedlegging av Andøya flystasjon, flyttingen av Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge, nedlegging av studiesentre i Nordland og sammenslåing av Troms og Finnmark med tvang er alle saker som gjør nordlendingene forbanna, forklarer Borch, og hun mener Arbeiderpartiet sliter med å distansere seg fra upopulære vedtak i disse sakene.

- Og så har Trygve Slagsvold Vedum brukt enormt med tid på å reise rundt i Nord-Norge og besøke hver eneste krik og krok. Det blir lagt merke til.

- At Senterpartiet er landsdelens største parti er likevel et blaff?

- Nei, det er jeg uenig i. Vår strategi er å bygge videre på framgangen i nord og komme i regjering i 2021, svarer Borch.