Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk er gjestfrie og vennlige. Ingen problemer så langt

Rune (36) fra Svarstad blogget om hvor bra han hadde det i Kongo. Det var før politiet pågrep ham.

I KONGO: Rune Monstad (36) fra Svarstad ble pågrepet og banket opp av politiet da han syklet gjennom Kongo med en kamerat. Han er sluppet ut av varetekt, men mangler fortsatt passet sitt. Foto: Privat
I KONGO: Rune Monstad (36) fra Svarstad ble pågrepet og banket opp av politiet da han syklet gjennom Kongo med en kamerat. Han er sluppet ut av varetekt, men mangler fortsatt passet sitt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  (Dagbladet.no) Rune Monstad (36) fra Svarstad i Vestfold skulle sykle gjennom republikken Kongo da han ble anholdt av politiet og fratatt passet i byen Mbuji-Mayi. Det opplyste Utenriksdepartementet i går kveld.

Bakgrunnen skal ha vært en krangel om suvenirer som skjedde for noen dager siden. Monstad er nå løslatt, men har fortsatt ikke fått passet sitt tilbake, melder UD.

- Ingen problemer
I en siste oppdaterte bloggen fra 31.juli skrev Monstad følgende:

«Er nå i Kongo. Startet i Kinshasa og sykler 520 km til Kikwit, som skal ta seks dager. Folk her er veldig vennlige og gjestfrie. Ingen problemer noen steder så langt.»

To uker tidligere la han ut en twittermelding om at han var i Kongo på vei til Rwanda.

«2500 km skog, forferdelige veien og mygg. Jeg liker det.»

Fire dager senere twitret Monstad om at han ble frastjålet høreapparatet på et gjestehus.

«Nå vandrer jeg rundt i Afrika døv og dum,» skriver han.

Fikk juling
Ambassadesekretær Fred Rasmussen ved Norges ambassade i Luanda, Angola, forteller at mannen ble mest sannsynlig pågrepet på sitt hotellrom.

- Han fikk litt juling, men skal så vidt vi kjenner ikke ikke har fått noen alvorlige skader av denne behandlingen, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

Bakgrunnen for pågripelsen skal etter det Dagbladet erfarer skal ha vært en tidligere suvenirhandel, men det har ikke lykkes Dagbladet i kveld å få det bekreftet.

- Vi kjenner ikke til at mannen har en konkret siktelse mot seg, sier Rasmussen.

På sykkeltur
UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen opplyser at ambassaden er i kontakt med Monstad og forsøker å finne ut hva som har skjedd.

- Vi bistår med det som trengs, sier Svenungsen.

36-åringen var på sykkeltur med en kamerat i Kongo.

- Det er ingenting som tyder at han noe med de andre nordmennene som sitter arrestert i Kongo å gjøre. Om deres advokat også er koblet inn i saken er opplysninger vi i så fall ikke kommenterer, sier Svenungsen.

Truet med våpen
Monstad har også tidligere vært i bråk med kongolesisk politi. Han har tidligere fortalt til Dagbladet at det oppsto en situasjon i forbindelse med betaling på en restaurant i Kinshasa.

Han og en kamerat var uenige i det de skulle betale og restaurantpersonalet tilkalte politiet.

- De tok oss til en container av et politihus. Kort fortalt ble vi lenket sammen i håndjern og truet med fengsel, fortalte nordmannen.

De ble fratatt sine eiendeler og en av politibetjentene skal rettet et maskinvåpen mot nordmannens hode, ifølge 36-åringens egne forklaringer.

- Etter to timer begynte det å bli ampert. Nå ville de ta skoene mine og jeg nektet plent. De fortsatte å true oss og etter tre timer toppet det seg. Kommandanten begynte å skrike til oss, trakk fram automatvåpnet sitt og pekte på meg. Nå ble det rabalder og beskyldninger om åpenlyst ran og trusler haglet. Det kom andre politifolk inn og roet ned hele situasjonen. Det endte med at vi kunne gå etter 4 timer.

Kongolesisk politi har overfor Dagbladet bekreftet at de har vært i kontakt med nordmannen og tatt ham med til politistasjonen. Major Pierre Calver ved det kongolesiske politiet bekrefter at det skjedde i Kisangani.

Kjenner ikke til saken
Ifølge Dagbladets reporter i Kongo, medfører det ikke riktighet at Joshua French og Tjostolv Molands forsvarer, André Kibambe, har blitt bedt om å bistå mannen.

- Skal du forsvare nordmannen?

- Nei, det skal jeg ikke, sier Kibambe til Dagbladet.no i går kveld.

- Kjenner du til denne saken?

- Nei, det gjør jeg ikke, fortsetter advokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling