Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk er lenket fast fordi familiene deres ikke vet hva de skal gjøre med dem

I Indonesia lever tusenvis av mennesker med psykososiale funksjonshemminger i lenker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk med psykososiale funksjonshemminger i Indonesia blir holdt i lenker og gjemt bort på institusjoner hvor de opplever å bli misbrukt, ifølge en ny rapport av Human Rights Watch (HRW), som ble offentliggjort i dag.

- Folk er stengt inne og lenket fast til gulv og treplanker i årevis fordi familiene deres ikke vet hva de skal gjøre med dem. Samtidig gjør ikke myndighetene en god nok jobb i å framskaffe menneskelige alternativ, sier Kriti Sharma i Human Rights Watch.
  
HRW-rapporten har tittelen «Å leve i helvete», og avslører at et stort antall mennesker med psykososiale funksjonshemminger gjerne ender opp med å bli lenket fast eller å leve i overfylte og skitne institusjoner.

Skamfylt Å ha psykososiale funksjonshemminger i Indonesia er i 2016 en skamfyll affære. Selv om det er «ulovlig å lenke mennesker med slike diagnoser, blir mange fremdeles lenket fast og misbrukt», ifølge Kriti Sharma i Human Rights Watch.

Indonesia har ikke institusjoner eller helsesentre egnet for mennesker med psykososiale funksjonshemminger, ifølge Human Rights Watch' rapport. Personer med slike diagonoser gjemmes bort, og det avdekkes nå at mange av dem har blitt utsatt for både fysisk og seksuell vold, i tillegg til elektrosjokkbehandling og avskjerming fra andre mennesker.

- Mennesker er lenket fast til gulv og trebenker i årevis. Grunnen er at familiene deres ikke vet hva de skal gjøre, og at myndighetene ikke gjør nok for å gi mer humane fasiliteter til folk med disse lidelsene, sier Sharma videre.

En psykiater pr 300.000 Orgqanisasjonen har intervjuet 72 personer med psykososiale lidelser, inkludert barn. De har også intervjuet familiemedlemmer, folk som jobber på institusjoner, myndighetspersonell... De har også besøkt 16 ulike institusjoner for å se hvordan folk blir behandlet.

Mer enn 57 000 personer har blitt låst inne eller lenket fast minst en gang i livet sitt. Hele 18 800 personer er lenket fast i dag, ifølge offisielle tall.

UMENNESKELIGE FORHOLD:  Human Rights Watch har akkurat kommet med en rapport som viser at tusenvis av mennesker med psykiske funksjonshemminger blir lenket fast. Psykiatere finnes knapt i landet, som har 250 millioner innbyggere. Foto: Human Rights Watch
UMENNESKELIGE FORHOLD: Human Rights Watch har akkurat kommet med en rapport som viser at tusenvis av mennesker med psykiske funksjonshemminger blir lenket fast. Psykiatere finnes knapt i landet, som har 250 millioner innbyggere. Foto: Human Rights Watch Vis mer

En mann fortalte at familien stengte inn en av døtrene hans. Jenta hans ble låst inne i et rom fordi hun ødela naboenes avlinger, og hun var stengt inne på rommet i hele 15 år, før familien til slutt lot henne komme ut. Her skal hun ha spist, sovet og gjort fra seg, ifølge rapporten.

Indonesias regjering jobber nå for å få en slutt på lenkingen. Landets helseministerie har iverksatt en anti-lenke-kampanje, og oppfordrer landets innbyggere til å slutte med praksisen. Men ting tar tid.

Indonesia har hele 250 millioner innbyggere, men bare 600 - 800 psykiatere, som betyr at en psykiater har rundt 300 - 400.000 personer å ta seg av. Landet har bare 48 sykehus for folk med mentale problemer.

INNESTENGT:  Indonesia har rundt 250 millioner innbyggere - og under hundre psykiatere, ifølge en rapport utgitt av Human Rights Watch. Selv om det ikke er lov å lenke folk fast, er skammen rundt psykiske funksjonshemminger stor. En rekke familier og institusjoner lenker mennesker med lidelser fast, ifølge rapporten. Dette bildet er fra en av landets få mental-institusjoner. Foto: Adek Berry / Afp / Scanpix
INNESTENGT: Indonesia har rundt 250 millioner innbyggere - og under hundre psykiatere, ifølge en rapport utgitt av Human Rights Watch. Selv om det ikke er lov å lenke folk fast, er skammen rundt psykiske funksjonshemminger stor. En rekke familier og institusjoner lenker mennesker med lidelser fast, ifølge rapporten. Dette bildet er fra en av landets få mental-institusjoner. Foto: Adek Berry / Afp / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart