HVORDAN GÅR DET MED ENKEN?: Folk her i Kisangani er mest opptatt av hvordan det går med enken Bibish (bildet) og de seks barna hun plutselig måtte forsørge da mannen ble drept. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET
HVORDAN GÅR DET MED ENKEN?: Folk her i Kisangani er mest opptatt av hvordan det går med enken Bibish (bildet) og de seks barna hun plutselig måtte forsørge da mannen ble drept. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADETVis mer

Folk er mest opptatt av enken

Klokka 09 starter drapssaken mot Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo — igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI(Dagbladet): - Folk her i byen er mest opptatt av hvordan det går med enken Bibish og de seks barna hun plutselig måtte forsørge da mannen ble drept. Ellers har folk nok med sitt eget. De fleste har trodd at denne saken er ferdig for lengst, sier Dagbladets altmuligmann Claude i Kisangani.

Han har merket seg at den lokale interessen for ankesaken mot de drapstiltalte og to ganger dødsdømte Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) ikke er like stor som den første saken.

Les også: «Her er deres forklaring på blodbildet»

Rettsaken i kulturhusTirsdag klokka 09 (samme som norsk tid) settes retten i et kulturhus midt i byen som har like mange innbyggere som Oslo, men virker mindre. Og denne gangen er det ikke noe som tyder på at saken ble utsatt som tidligere i måneden, da tre dommere fra Kongos hovedstad Kinshasa ikke dukket opp.

Ingen hadde kjøpt billett til dem for den to timer lange flyturen.

Og fly er eneste måten å komme til Kasingani på «rimelig» tid fra hovedstaden hvis du ikke vil bruke en drøy uke med elvebåt.

Rekker ikke startenDagbladet var til stede da to offiserer inspiserte rettslokalene mandag. Aktoratet og de fem dommerne skal sitte oppe på scenen, Moland og French i det ene hjørnet under scenen og forsvarerne i det andre hjørnet. Nordmennenes to kongolesiske forsvarere er på plass, mens deres norske advokat Morten Furuholmen ikke rekker fram før etter at saken har startet tirsdag.

Sjefen i kulturhuset med plass til 300 tilskuere er oppgitt og argumenterer heftig mot de to domstoloffiserene.

- Hvem skal betale?- Jeg fikk brev nå lørdag om at ordføreren her i byen har overtatt lokalene fra tirsdag. De har visst ikke tenkt å betale oss noen kompensasjon heller. Vi har fullt program hver dag, og nå er en sanger på Belgia fra vei hit for å opptre med våre egne musikere. Det blir det jo ikke noe av — hvem skal betale, spør sjefen og slår ut med armene.

Bibish Olendjeke (28) kommer i retten sammen med den to år gamle datteren, som hun har sammen med nordmennenes leiesjåfør Abedi Kasongo, som ble skutt og drept 5.mai i fjor. I tillegg har hun forsørgeransvaret for den drepte ektemannens fem tidligere barn.

Mens den lokale mediainteressen er mindre nå enn under den første rettssaken, er det flere enn sist som har merket seg i 10-millioners byen Kinshasa hva som skal skje i retten.

I RETTEN IGJEN: Joshua French og Tjostolv Moland skal tirsdag i retten igjen i Kongo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
I RETTEN IGJEN: Joshua French og Tjostolv Moland skal tirsdag i retten igjen i Kongo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer