Coronakrisa i Russland:

- Folk er redde for hva som skjer

Motstand mot coronavaksinen i Russland fører til eksplosiv smitte og rekordhøye dødstall. Nå stenges landet ned i ei uke. - Folk er redde for hva som skjer, sier forsker.

KRISE: Ambulansene kjører i skytteltrafikk for å ta unna alle som trenger medisinsk behandling som følge av coronaviruset. Over 1 000 mennesker dør nå daglig av pandemien i Russland. Foto: AP/NTB
KRISE: Ambulansene kjører i skytteltrafikk for å ta unna alle som trenger medisinsk behandling som følge av coronaviruset. Over 1 000 mennesker dør nå daglig av pandemien i Russland. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Russland setter den ene dystre rekorden etter den andre. Landet opplever nå de høyeste smitte- og dødstall som har vært registrert under pandemien. Deltavarianten av coronaviruset brer om seg med et omfang de ikke har opplevd tidligere.

227 389 mennesker har så lang dødd av covid-19 i Russland. Flere Russlandeksperter regner med store mørketall, og at det virkelige dødstallet kan være på rundt 400 000.

Torsdag ble det ifølge russiske myndigheter registrert 36 339 nye coronatilfeller og 1036 nye dødsfall på et døgn. Helsemyndighetene har hele uka meldt om over tusen nye dødsfall hvert døgn, og det er ingen tegn til at tallene skal avta med det første.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Åtte millioner smittede

Mer enn åtte millioner russere, eller 5 prosent av befolkningen, har så langt blitt registrert smittet av koronaviruset i løpet av pandemien, skriver The Moscow Times.

Russland kom tidlig i gang med vaksineringen etter at de utviklet Sputnikvaksinen, men landet fortsetter å slite med viruset ettersom vaksinasjonsraten er lav. Bare rundt 31 prosent av russerne har valgt å la seg fullvaksinere, og over halvparten av de spurte sier at de ikke vil la seg vaksinere, melder nyhetsbyrået AP.

Tror de blir smittet av vaksinen

- Noen er veldig redde for hva som skjer etter at du har tatt vaksinen. Flere russere jeg har snakket med mener at man står i fare for å få corona av selve Sputnik-vaksinen. For meg er det litt overraskende at godt utdannede mennesker, som jeg stoler fullt på i andre sammenhenger, gir meg denne begrunnelsen for ikke å la seg vaksinere, sier Julie Wilhelmsen, Russland-forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), til Dagbladet.

STIGENDE DØDSTALL: En graver gjør i stand nye gravplasser til de som dør av coronaviruset. Daglig smittes det over 30 000 russere, og tallene ser bare ut til å stige. : Foto: AP/NTB.
STIGENDE DØDSTALL: En graver gjør i stand nye gravplasser til de som dør av coronaviruset. Daglig smittes det over 30 000 russere, og tallene ser bare ut til å stige. : Foto: AP/NTB. Vis mer

President Vladimir Putin har overført ansvaret til de lokale myndighetene med å innføre tiltak, angivelig for at det ikke skal gå utover hans egen popularitet og økonomien. I går innførte han imidlertid en friuke for å bremse en akselererende smittebølgen i Russland fra 30. oktober til 7. november.

- Jeg har forstått det slik at vaksinen faktisk fungerer greit. Flere andre russere jeg har snakket med som er vaksinert med Sputnik har ikke opplevd noen negative effekter. Av de som er skeptiske, er det flere som sier at dersom de har muligheten, reiser de heller til Europa for å få en vestlig vaksine, sier Wilhelmsen.

- Hvorfor er det slik?

- Grunnleggende handler det om mistillit til russiske myndigheter. Flere jeg har snakket med tror ikke vaksinen ble testet grundig nok før den ble tatt i bruk. De mistenker at russiske myndigheter var mest opptatt av å vinne konkurransen med å komme med den første vaksinen i verden, sier Julie Wilhelmsen.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen. Foto: Heiko Junge / NTB
Seniorforsker Julie Wilhelmsen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Hjemme i fire måneder

Som følge av akselererende coronasmitte innfører Moskvas ordfører nye tiltak mot viruset for første gang siden sommeren.

Blant tiltakene som ordfører Sergej Sobjanin innfører, er at alle uvaksinerte over 60 år og mennesker med underliggende sykdommer, må holde seg hjemme de neste fire månedene.

Alle bedrifter må la minst en tredel av de ansatte jobbe hjemme, og et utvidet krav om vaksinering for ansatte i servicesektoren.

DESINFISERER: I fult verneutstyr desinfiseres utsiden av en jernbanestasjon i Moskva. Onsdag døde det 1.028 mennesker i Russland som følge av coronaviruset. Nå skal samfunnet stenges ned en uke i håp om at tallene skal bli lavere. Foto: AFP/NTB.
DESINFISERER: I fult verneutstyr desinfiseres utsiden av en jernbanestasjon i Moskva. Onsdag døde det 1.028 mennesker i Russland som følge av coronaviruset. Nå skal samfunnet stenges ned en uke i håp om at tallene skal bli lavere. Foto: AFP/NTB. Vis mer

Sosiale medier

Det store problemet er at russerne fortsatt er skeptiske til vaksinen, og at majoriteten av befolkningen ikke er vaksinert. I tillegg til dette spres det informasjon i sosiale medier som kompliserer bildet ytterligere.

- Det er ikke mulig å forklare vaksine-skepsisen med henvisning til mistillit mot russiske myndigheter alene. Mange russere leser og tror på alternative narrativer om coronavaksinene, inkludert konspirasjonsteorier som spres på sosiale medier og har global rekkevidde. Det gjør jo også veldig mange mennesker i andre deler av verden. I denne sammenhengen er Norge spesielt, vi stoler i store grad på myndighetene og den informasjonen de gir oss, sier Julie Wilhelmsen i NUPI.

KIRKEGÅRDE: De russiske kirkegårdene hvor man gravlegger de som har dødd av coronaviruset må utvides for å få plass til alle de døde. Den siste uka har over 1.000 mennesker dødd hver eneste dag som følge av covid-19. Foto: AP/NTB.
KIRKEGÅRDE: De russiske kirkegårdene hvor man gravlegger de som har dødd av coronaviruset må utvides for å få plass til alle de døde. Den siste uka har over 1.000 mennesker dødd hver eneste dag som følge av covid-19. Foto: AP/NTB. Vis mer

Avventer nye vurderinger

Sputnik V-vaksinen er i tidligere studier beregnet til å være 91,6 prosent sikker for de som har fått to doser, ifølge en artikkel publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) vil ikke anslå hvor sikker Sputnik V vaksinen er før de har fått mer informasjon.

- Vaksinen er til vurdering i EMA (Det europeiske legemiddelbyrået). Vi avventer vurderingen av vaksinen der. Foreløpig har vi ikke sett dokumentasjon på effekt og sikkerhet, skriver Bukholm i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer