Presidentvalget i USA

- Folk er redde

Studenter i New York anmodes om å forberede seg på opptøyer i kjølvannet av presidentvalget - uansett utfall.

BOR I NEW YORK: Ingeborg Kolstad flyttet til New York i august for å studere, og må ta forholdsregler den nærmeste tida. Flere storbyer har rustet seg for mulige opptøyer i forbindelse med presidentvalget.
BOR I NEW YORK: Ingeborg Kolstad flyttet til New York i august for å studere, og må ta forholdsregler den nærmeste tida. Flere storbyer har rustet seg for mulige opptøyer i forbindelse med presidentvalget. Vis mer
Publisert

- Jeg merker det på stemninga blant folk jeg kjenner. De er redde. Jeg kjente ikke på det selv før i går, men nå merker jeg det på kroppen, sier Ingeborg Kolstad (19) til Dagbladet tirsdag kveld norsk tid.

I vår fikk hun beskjeden hun hadde drømt om. Hun hadde kommet inn på drømmestudiet i dans ved Marymount Manhattan College i New York.

19-åringen flyttet til metropolen i august, og har de siste månedene kun opplevd et pandemipreget New York. I forkant av presidentvalget har situasjonen blitt ennå mer dramatisk.

Mandag ble Kolstad og medstudentene oppfordret av skolen til å forberede seg på opptøyer som kan oppstå i forbindelse med valgresultatet. Det har også sirkulert lister i sosiale medier med anbefalte forholdsregler man bør ta, forteller hun.

Folk har blitt bedt om å unngå kollektivtransport, handle inn mat for ei uke, holde seg hjemme, pakke en bag og ha en backup-plan i tilfelle det skulle skje noe med bygget man bor i, samt sørge for å ha melk tilgjengelig hvis man skulle bli utsatt for tåregass.

- Jeg glemte å handle i går da, så jeg skal prøve å få gjort det i dag.

Forbereder seg på bråk

Kolstad bor i kollektiv på Upper East Side på Manhattan - vanligvis et trygt strøk. Leiligheten ligger imidlertid bare et par kvartaler unna Trump Tower.

Hun forteller at mange butikker i området er stengt, og at det ventes demonstrasjoner nettopp her hvis Trump stikker av med seieren når stemmene er talt opp.

De siste meningsmålingene tirsdag ettermiddag utpekte demokratenes kandidat Joe Biden som soleklar favoritt. Klokka seks torsdag morgen, er det close race mellom de to kandidatene.

New York, Donald Trumps fødested, er som vanlig en sikker demokratisk stat.

På Manhattan er butikkvinduer barrikadert med plater i kryssfiner. Det samme er tilfelle i flere amerikanske storbyer. Frykten er vold, opptøyer og bråk fra valgnatta, selv om det kan ta flere uker før det endelige resultatet er klart.

FORBEREDER SEG: En rekke butikker har barrikadert vinduer mot gateplan i frykt for opptøyer etter valget i New York. Foto: Stephen Lovekin / Shutterstock / NTB
FORBEREDER SEG: En rekke butikker har barrikadert vinduer mot gateplan i frykt for opptøyer etter valget i New York. Foto: Stephen Lovekin / Shutterstock / NTB Vis mer

- Det skumle er hvis Biden vinner, og Trump skulle «claime» seieren likevel. Jeg har inntrykk av at det er da det blir farlig her. Jeg ser at folk er føre var, sier Kolstad.

- Sannsynlig med opptøyer

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), uttalte til Dagbladet tirsdag at faren for vold og opptøyer er helt reell:

- Det kan fort bli en voldelig og destruktiv periode for USA om valgresultatet ikke foreligger raskt, sa han.

Romarheim tror det er sannsynlig med opptøyer flere steder, uansett hvem som vinner valget.

Borgermester Bill de Blasio i New York uttalte mandag at det ikke har vært noen «spesifikke trusler» hva gjelder potensielle voldshendelser eller opptøyer så langt, men at de er forberedt på at alt kan skje. NYPD har ifølge NBC forberedt seg på uro ut året.

Bekymret mamma

Mamma Hanne Brincker ble bekymret da hun snakket med dattera tirsdag kveld.

- Når hun forteller at de blir bedt om holde seg inne, gå med melk på innerlomma i tilfelle de blir utsatt for tåregass, og vinduene er spikret igjen i frykt for angrep - det er helt forferdelig, sier hun.

Brincker beskriver dattera som en «typisk skandinav», som gjerne vil kjempe for retten til frihet, framfor å la seg skremme. Selv om hun kunne skimte engstelse over telefonen tirsdag, skulle hun ønske at Ingeborg var litt reddere og tok litt flere forholdsregler.

- Hva tenker du som mor når du hører fra henne om situasjonen der borte?

- Det er på en måte galskap å sende henne over dammen midt under corona, men hun er 19 år, har alltid drømt om å være danser, og kom inn på drømmeskolen. Man kan ikke stoppe livet bare fordi noe så helt absurd skjer. Når det er sagt skulle jeg gjerne dratt over og og hentet henne hjem, eller vært der med henne.

Ingeborg kjenner seg igjen i moras beskrivelse.

- Ja, altså - jeg kommer nok ikke til å låse meg inne og skaffe meg batteridrevet radio. Men jeg skal sove hos noen venner på en annen side av byen i natt.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer