Skepsis til å blande coronavaksiner:

- Folk er redde

Noen velger å takke nei til dose nummer to med coronavaksine, fordi de blir tildelt Moderna-vaksinen, sier Folkehelseinstituttet. I enkelte kommuner kan det være snakk om 1 av 10, ifølge FHI-overlege.

NOEN TAKKER NEI: FHI forteller at enkelte velger å takke nei til dose to med coronavaksinen. Dette gjelder særlig personer som har fått første dose med Pfizer-vaksinen, men som får tilbud om Moderna som dose to. - Medisinsk sett er det litt rart, for det er jo en vaksine som trolig gir enda bedre beskyttelse enn Pfizer-vaksinen, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NOEN TAKKER NEI: FHI forteller at enkelte velger å takke nei til dose to med coronavaksinen. Dette gjelder særlig personer som har fått første dose med Pfizer-vaksinen, men som får tilbud om Moderna som dose to. - Medisinsk sett er det litt rart, for det er jo en vaksine som trolig gir enda bedre beskyttelse enn Pfizer-vaksinen, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

- Ja, vi hører fra kommunene at noen få av dem som nå skal få dose 2 er skeptiske, og til og med takker nei.

Det sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Flere nordmenn møtes av beskjeden «I dag vaksinerer vi med Moderna» når de møter opp for å ta andre vaksinedose - selv om de fikk første dose med vaksinen fra Pfizer. Årsaken er at Norge har fått store leveranser med Moderna.

Det å kombinere vaksiner gir like god beskyttelse og medfører ingen større risiko for alvorlige bivirkninger, enn det å få vaksine fra samme produsent i begge dosene. Men likevel er flere skeptiske, forteller Aavitsland.

- Vi hører at folk er redd for mer vondt i armen og sykdomsfølelse dagen etter vaksinering, og at de er redde for at coronasertifikatet ikke skal være gyldig på utenlandsreiser.

GJENÅPNINGEN AV SAMFUNNET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil ikke komme med noen eksakt dato for gjenåpningen. Vis mer

Noen melder om 1 av 10

Enkelte land krever nemlig at begge dosene skal være fra samme vaksineprodusent.

- Vi prøver å forklare at de to vaksinene er nokså like, og at coronasertifikatet bare viser at man har fått to doser og navnet på den siste, ikke den første, forteller Aavitsland.

Hvor mange som faktisk velger å takke nei til dose to med coronavaksinen, har ikke FHI eksakte tall på.

- Vi hører fra enkelte kommuner at det kan dreie seg om rundt 10 prosent. Medisinsk sett er det litt rart, for det er jo en vaksine som trolig gir enda bedre beskyttelse enn Pfizer-vaksinen, sier Aavitsland.

FÅR IKKE VELGE: - Man må nok fortsatt ta den vaksinen man blir tilbudt, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FÅR IKKE VELGE: - Man må nok fortsatt ta den vaksinen man blir tilbudt, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Liten rolle

Helsemyndighetene har hatt en ambisjon om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen i Norge.

Mandag har 90,4 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose, mens 82,6 prosent i samme gruppe regnes som fullvaksinerte. Helseminister Bent Høie oppfordret fredag kommunene til å få gjort unna coronavaksineringen innen uke 40, før influensasesongen starter.

- Frykter dere at Moderna-skepsisen fører til at mange velger å ikke ta dose to?

- Det er en ambisjon å fullvaksinere 90 prosent av de voksne. Vi får se hva det ender med til slutt. At noen er nølende til Moderna-vaksinen som dose to, tror vi vil spille liten rolle til slutt.

Det ligger heller ikke i kortene at folk selv skal få velge vaksine.

- Man må nok fortsatt ta den vaksinen man blir tilbudt, sier Aavitsland.

BRUKES FLERE STEDER: Kombinasjon av coronavaksiner er godkjent av det europeiske smittevernbyrået ECDC, og er i bruk i blant annet Canada og Storbritannia, i tillegg til Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BRUKES FLERE STEDER: Kombinasjon av coronavaksiner er godkjent av det europeiske smittevernbyrået ECDC, og er i bruk i blant annet Canada og Storbritannia, i tillegg til Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- God dekning

- Hva har de som velger å takke nei, eller nølerne, å si for gjenåpningsplanen?

- Regjeringen vurderer gjenåpningen basert på epidemiens utvikling, helsetjenestens kapasitet, vaksinasjonsdekningen og ulempene ved tiltakene. Vaksinasjonsdekningen er veldig god, sier Aavitsland.

Helseminister Høie ønsket ikke å komme med noen konkret dato for gjenåpningen på fredag, men fortalte Dagbladet at det nå bare kan være snakk om dager.

- Vi mener at vi kan komme dit at vi går over til en normal hverdag med beredskap i løpet av september, så det er de nærmeste dagene og ukene som vil avgjøre. Men vi er inne i en positiv utvikling, så sånn det ser ut nå trenger det ikke å være veldig lenge til, sa Høie.

Samme teknologi

Moderna- og Pfizer-vaksinen bygger på den samme teknologiken, og beskytter mot det såkalte spike-proteinet i coronaviruset, skriver FHI.

Når dose to settes, blir beskyttelsen fra første dose forsterket. Dette inntreffer uavhengig av hvilken av vaksinene man fikk først.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Kombinasjon av coronavaksiner er også godkjent av det europeiske smittevernbyrået ECDC, og er i bruk i blant annet Canada og Storbritannia, i tillegg til Norge.

- Når du får den andre vaksinedosen, vil immunforsvaret huske at det har møtt på dette fremmede stoffet tidligere og reagere raskere og kraftigere fordi det allerede finnes antistoffer og forsvarsceller som er klare til kamp. For noen så medfører dette mer av de vanlige bivirkningene, har FHI-overlege Sara Viksmoen Watle tidligere uttalt til Dagbladet.

Vanlig med bivirkninger

Coronavaksinene gir generelt mer av vanlige bivirkninger enn de fleste andre vaksiner, ifølge FHI.

Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber.

Hvilken vaksine som ser ut til å gi flest bivirkninger, er det imidlertid ikke noen skråsikre tall på.

- De to mRNA-vaksinene har ikke vært undersøkt i samme studie, så bivirkningsprofilen kan ikke sammenliknes direkte. De gir omtrent de samme bivirkningene, men det ser ut til at det er en noe høyere andel som rapporterer om de vanlige bivirkningene etter vaksinasjon med Moderna sammenliknet med Pfizer, sa Watle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer