Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk er så preget at de ikke spiser og drikker

Ungdom og besteforeldre kommer til Røde Kors.

 HJELPER Å PRASTE MED NOEN:  Mange har et stort behov for å prate med noen.Og det er ikke bare triste historier, sier seksjonsleder Marita Hoel Fossen i Sør-Trøndelag Røde Kors. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
HJELPER Å PRASTE MED NOEN: Mange har et stort behov for å prate med noen.Og det er ikke bare triste historier, sier seksjonsleder Marita Hoel Fossen i Sør-Trøndelag Røde Kors. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det er ikke alle som har grått her inne. Det har kommet mange varme og gode historier til minne om de som er borte. Vi tror de fleste har hatt det litt bedre da de gikk herifra enn da de kom, sier seksjonsleder Marita Hoel Fossen i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Trøndelag-fylkene mistet åtte av sine unge i massakren på Utøya. Fem av dem kom fra Trondheim.

Røde Kors har hatt en stor tilstrømming til sitt treffsenter på Trondheim Katedralskole av folk som gjerne vil prate om det vonde de opplever etter tragedien.

Særlig før og etter det store fakkeltoget og minnestunden på torget i går kveld kom mange innom.

Marokko Noen er nære pårørende og venner av de omkomne og savnede, noen har andre tilnærminger de vil prate om.

 KONDOLERER:  Eldbjørg Ohren Vik skriver i minneprotokollen i Røde Kors' treffsenter på Trondheim Katedralskole. - Jeg kjente ikke noen av de som er borte, men dette er så over alle grenser at jeg gjerne ville innom, selv om jeg ikke vet hva jeg skal skrive, sier hun. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
KONDOLERER: Eldbjørg Ohren Vik skriver i minneprotokollen i Røde Kors' treffsenter på Trondheim Katedralskole. - Jeg kjente ikke noen av de som er borte, men dette er så over alle grenser at jeg gjerne ville innom, selv om jeg ikke vet hva jeg skal skrive, sier hun. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer

- Noen turister fra Marokko er i grunnen de eneste overraskende gjestene som har funnet fram til oss.

- De var i Oslo sentrum da bomben gikk ut av utenfor Regjeringskvartalet, og så på nært hold virkningene av det som skjedde. Men de ble ikke fysisk skadd, og kom seg videre nordover på ferie. Og så dukket de opp her.

- Hva ville de prate om?

- De syntes det var en helt uvirkelig opplevelse. De hadde ikke trodd i sin villeste fantasi at noe slikt kunne skje her i Norge, som de forbinder med nisser og troll og hvite vidder. Men de hadde bestemt seg for å fortsette ferien, sier Marita Hoel Fossen til Dagbladet.

Glemmer å spise Utenom nære pårørende, er det særlig ungdommer i 16-17 års-alderen og folk i foreldre- og besteforeldregenerasjonen som har kommet for å prate og ta en kopp kaffe.

 KAFFE OG KAKER:  Flere har ikke spist eller drukket siste døgnet før de kommer hit, sier Marita Hoel Fossen ved Røde Kors' treffsenter på Trondheim Katedralskole. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/
KAFFE OG KAKER: Flere har ikke spist eller drukket siste døgnet før de kommer hit, sier Marita Hoel Fossen ved Røde Kors' treffsenter på Trondheim Katedralskole. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/ Vis mer

- Det skal ikke så mye til før folk føler seg litt bedre, og det med kaker og noe å drikke er viktigere enn vi trodde, sånn rent fysisk sett. Vi har sett at flere har vært så anspent at de har glemt å spise og drikke. De har har rett og slett vært dehydrert, sier Hoel Fossen.

Røde Kors har også hatt besøk av folk som har hatt andre ubehagelige opplevelser de vil snakke om enn bombeeksplosjonen og skytingen.

- Vi er ikke fagfolk på verken det ene eller andre i slik sammenhengen. Vi hjelper folk videre til kvalifisert helsepersonell. Men det kan virke som det som skjedde på ved Regjeringskvartalet og på Utøya har presset fram vonde historier, som har kommet til overflaten nå¨, sier seksjonslederen i Sør-Trøndelag Røde Kors, som planlegger åpent hus på Trondheim Katedralskole fram til fredag.

 NÆR BERØRT:  Flere av ungdommene som gikk først i  fakkeltoget i Trondheim sentrum i går kveld,kom fysisk uskadd hjem fra massakren på Utøya. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
NÆR BERØRT: Flere av ungdommene som gikk først i fakkeltoget i Trondheim sentrum i går kveld,kom fysisk uskadd hjem fra massakren på Utøya. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer