Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk er sinte og redde her

Norske Aqila Gull Mian (24) er på familiebesøk i terrorrammede Lahore.

I TERRORBY: Aqila Gull Mian fra Bærum er på påskeferie i Lahore. Hun vurderer ikke å reise hjem til tross for at hun kom tett på terroren som drepte minst 65 personer, mange av dem barn. Foto: Privat og Xinhua/Scanpix
I TERRORBY: Aqila Gull Mian fra Bærum er på påskeferie i Lahore. Hun vurderer ikke å reise hjem til tross for at hun kom tett på terroren som drepte minst 65 personer, mange av dem barn. Foto: Privat og Xinhua/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske jus-studenten er på familiebesøk i Lahore i Pakistan, og satt i trafikken da terrorister søndag sprengte ei bombe ved lekeplassen til parken Gulshan-e Iqbal. Mange familier hadde lagt søndagsturen dit, og siden dette er et kristent område av byen var det mange som feiret 1. påskedag. Minst 65 mennesker er drept og over 300 såret.

- Jeg hørte ikke smellet, men plutselig var gatene fulle av ambulanser, sier Aqila Gull Mian til Dagbladet.

Hun forteller at både frykt og sinne nå preger beboerne i den øst-pakistanske byen. Mange i det norsk-pakistanske miljøet har røtter i denne regionen av Pakistan.

- Byen er veldig preget av det som skjedde i går. Butikker og markedene er stengt og det er veldig mye sikkerhet i de sentrale områdene, sier hun.

Da Dagbladet snakker med Mian på telefon sent i går kveld, er hun ute og spiser en sen middag.

- Det er grei stemning og folk er utendørs, men det er mye mye roligere enn det ellers pleier å være, sier hun.

Hun forteller at hun har en kusine som bor i området som ble rammet.

- Hun sendte ikke barna sine på skolen i dag. Alle er veldig forsiktige nå. Det er en naturlig konsekvens. Alle er redd for at det skal skje igjen, sier hun.

Provoserende Mange opplever at måten angrepet ble gjennomført på er særlig provoserende.

- Alle her er preget. De er sinte på at de angriper et familiested på en høytid. Det er et veldig målrettet angrep. Det gjør alle sinte og gjør at vi samler oss, sier hun.

- De fleste av de døde og sårede er kvinner og barn, sier politiinspektør Mustanar Feroz til nyhetsbyrået Reuters.

Bomben gikk av på parkens parkeringsplass, rett utenfor utgangsporten og få meter unna barnas huskestativer. Politiet antar at det dreier seg om et selvmordsangrep.

Grufulle scener Øyevitner beskriver grufulle scener med kroppsdeler strødd utover åstedet.

- Da eksplosjonen skjedde, var flammene så høye at de nådde over tretoppene. Jeg så kropper som fløy i lufta, sier Hasan Imran, en 30 år gammel Lahore-borger som var i parken for å gå seg en tur.

En lege beskriver marerittilstander på sykehuset Jinnah, der de ansatte behandler ofre på gulv og i korridorer.

- Tilstanden er kritisk for de fleste av de sårede. Jeg frykter at dødstallet kommer til å stige, sier han til Reuters.

Kristne var målet Studenten skal etter planen hjem til Norge neste uke.

- Nei jeg har ikke tenkt på å fremskynde hjemreisen. Det er helt forferdelig det som skjedde, men man kan ikke gå rundt og være redd. Da blir jo målene med slike angrep fullført, sier hun.

Parken var spesielt travel søndag kveld på grunn av høytiden, og mange av de besøkende var kristne.
Gruppa som sier den står bak, kaller seg for Jamaat-ul-Ahrar og omtales som en fraksjon av Taliban.

- Målet var kristne. Vi vil sende et budskap til statsminister Nawaz Sharif om at vi har ankommet Lahore, sier Jamaat ul-Ahrars talsmann Ehsanullah Ehsan.

Lahore er hovedstaden i Punjab, landets største og mest velstående provins, og kjerneområdet til statsminister Sharif.

- Han kan gjør hva han vil, men han kommer ikke til å klare å stoppe oss. Våre selvmordsbombere vil fortsette å utføre disse angrepene, sier Ehsan.

Stigende dødstall Siden de første meldingene kom om at ti mennesker var drept i en eksplosjonen, har dødstallet steget kraftig.
Salman Rafique, som er rådgiver i provinsregjeringen i Punjab, sier at minst 65 mennesker er drept.

- Mange av de sårede ligger nå på operasjonsbordet, og vi frykter at dødstallet kan komme til å stige betraktelig, sier Rafique til Reuters søndag kveld.

Hele Norges coronakart