- Folk er slitne

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmål fra Dagbladets lesere.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladets live-sending og svarte på spørsmål fra leserne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

- Det var lettere i vår, for da fikk folk mer motivasjon da de så at det de gjorde faktisk hjalp, medgir Nakstad i Dagbladets direktesending.

- Vi har ikke en veldig kraftig smitteøkning nå, men vi har heller ingen nedgang. Derfor må vi ta et skippertak for å prøve å snu smitten. Vi vet at selv om det er vanskelig nå, vi er mye innendørs nå, men det blir mer og mer vaksinering, og vi nærmer oss vår og mer utendørsaktivitet. Det er lys i tunnelen, men det er ganske langt unna akkurat nå, og det kan være vanskelig for mange, sier Nakstad.

Det var søndag denne uka at en alvorstynget Erna Solberg innførte nye tiltak etter en økning i smitten over lengre tid. Torsdag kveld var det registrert hele 825 nye coronasmittede det siste døgnet.

SVARER: Espen Nakstad svarte på Dagblad-lesernes spørsmål. Han ber folk passe på dette symptomet. Vis mer

Hadde ikke ventet nedgang

Solberg omtalte situasjonen som uoversiktlig, da vi enda ventet på å se effekten av jule- og nyttårsfeiringen. Trolig har vi fått et bedre bilde på det nå.

Blant anbefalingene var at man ikke bør gå på besøk til noen eller få besøk hjemme.

- Vi hadde ikke ventet en nedgang riktig ennå. Dette er nok ettervirkningen av desember måned, der vi var mye innendørs og rundt omkring. Smitten steg mot jula, og foreløpig ser det ut som det ikke har gått ned, kanskje har det gått opp. Vi er i en vanskelig situasjon nå. Forhåpentligvis kan vi få se effekten av tiltakene allerede til uka, sier Nakstad.

- Er det mulig å si noe om hvordan de siste tiltakene fungerer allerede nå? spør Dagbladet.

- Det er for tidlig. Vi må nok ha en uke, kanskje til og med to, før vi ser effekten. Men vi følger tett med hvordan det vil påvirke smittesituasjonen, sier Nakstad.

Mutasjonen

Fredag ble det kjent at Norge nå får 3,6 millioner ekstra vaksinedoser fra Pfizer.

- Dette er veldig gode nyheter. Vi vil ha kapasitet til å vaksinere. Begrensningen er hvor mange doser vi får inn til landet. Det at vi får såpass mange doser, er veldig gode nyheter med tanke på at vi kanksje kan ha vaksinert store deler av den voksne befolkningen fram mot sommeren, sier Nakstad.

Nakstad fikk flere spørsmål rundt coronavaksinen, som han sier også fungerer mot de nye virusmutasjonene som har oppstått i Storbritannia og Sør-Afrika, og som er oppdaget i Norge. Nakstad sier også at du trolig ikke trenger å være bekymret for mutasjonene dersom du tidligere har hatt corona.

- Sannsynligvis er du godt beskyttet mot dem, på samme måte som at vaksinen også fungerer godt mot de nye mutasjonene. Jeg tror ikke du skal være bekymret ut fra det vi vet i dag. Men skulle viruset utvikle seg mer, må vi se på det igjen. De som har hatt corona, vil også bli tilbudt vaksine, da man tror vaksinen vil gi en mer langvarig effekt. Da vil man uansett være godt beskyttet mot den nye varianten, svarer Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer