INGEN PLANER OM Å GI SEG: Brandy Ginzalez (19) og Zach Clarkson (20) har sover på McPherson's Square siden torsdag. Når de blir lei av Wasington skal de reise videre for å demonstrere i en ny by. Foto: Tuva Bønke Grønning / Dagbladet
INGEN PLANER OM Å GI SEG: Brandy Ginzalez (19) og Zach Clarkson (20) har sover på McPherson's Square siden torsdag. Når de blir lei av Wasington skal de reise videre for å demonstrere i en ny by. Foto: Tuva Bønke Grønning / DagbladetVis mer

- Folk er urolig og bekymra. De burde være forbanna

Zach (20) og Brandy (19) reiser USA rundt for å demonstrere mot den økonomiske krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet): Da hundrevis av mennesker marsjerte høylytt nedover K Street i retning kongressen i Washington ble Zach Clarkson (20) og Brandy Gonzales (19) liggende i gresset oppå soveposene sine i parken ved McPherson's Square.

Siden torsdag har de gått i tog, ropt slagord og spilt trommer for å få politikerne, og alle andre, til å reagere på den økonomiske situasjonen i USA.

- Jeg er her for å stå for det jeg tror på. Vi vil at eiere og sjefene for de store konsernene og selskapene skal holdes ansvarlige for sine handlinger. Det er det dette handler om, sier Clarkson til Dagbladet. 

- Ikke sinte nok Rundt oss ligger et titalls unge okkupanter som heller ikke ble med i dagens marsj. Noen synger, spiller trommer eller volleyball, mens andre bare sover. Clarkson er redd for at demonstrantene kan bli for avslappede og ikke er tydelige nok på hva de mener.

- Folk spiller trommer i toget i stedet for å rope slagord. De er ikke så sinte som de burde være. Folk er urolige og bekymra. De burde være forbanna. Altså, jeg vil ikke at marsjene skal bli voldelige, men det mangler litt entusiasme blant noen av de yngste, sier han.

Inspirert av Occupy Wall Street-demonstrasjonene i New York samlet hundrevis av mennesker seg på Freedom Plaza i hovedstaden for å demonstrere. Det tok ikke lange tiden før mange av de yngre demonstrantene beveget seg et par kvartaler oppover i byen til McPherson's Square. 

Demonstrantene fikk i utgangspunktet beskjed om å forlate Freedom Plaza innen mandag, men selv da regnet kom på onsdag viste de ingen tegn på å ville pakke sammen. I dag ble det klart at de får være på plassen ut året, med unntak av de dagene plassen allerede er booket til andre arrangementer. 

VIL HA SOLDATENE HJEM: Wade Fulmer, som selv kjempet i Vietnamkrigen, reiser fra South Carolina til Washington flere ganger i året for å marsjere for fred. Han er glad for at flere unge mennesker nå deltar i demonstrasjonene. Foto: Tuva Bønke Grønning / Dagbladet
VIL HA SOLDATENE HJEM: Wade Fulmer, som selv kjempet i Vietnamkrigen, reiser fra South Carolina til Washington flere ganger i året for å marsjere for fred. Han er glad for at flere unge mennesker nå deltar i demonstrasjonene. Foto: Tuva Bønke Grønning / Dagbladet Vis mer

Demonstrasjonene har spredt seg til over 70 byer rundt om i landet, og noen amerikanske medier har sammenlignet dem med den arabiske våren, selv om protestene så langt har gått betydelig mye roligere for seg.

- Gi det amerikanske folket en seier Det er allikevel ingen tvil om at demonstrantene har et budskap og vet hvor skoen trykker. Arbeidsledigheten er rekordhøy og landets gjeld vokser. De siste ukene har president Barack Obama reist landet rundt for å promotere American Jobs Act, som har møtt mye motstand fra republikanerne. 

- Dette handler ikke om å gi noen en seier. Det handler ikke om at enten demokrater eller republikanere skal vinne. Det handler om å gi det amerikanske folket, som lider, en seier. Om å gi små bedrifter, entrepenører og bygningarbeidere en seier. Det handler om å gi det amerikanske folket, alle oss, sammen, en seier, sa Obama under en tale i Pittsburgh på tirsdag. 

- Ideen med å splitte nasjonen vår i en krisetid er ikke veien å gå. Alle gatene henger sammen. Wall Street henger sammen med Main Street. Å finne er syndebukk, å finne noen å legge skylden på, er ikke veien å gå, har presidentkandidat Mitt Romney uttalt da han fikk spørsmål om hva han synes om demonstrasjonene.   

- For tette bånd Clarkson mener hovedproblemet bak den økonomiske situasjonen er de tette båndene mellom store selskaper, lobbyister og politikerne. 

- Den som har mest penger får den beste kampanjen og den med den beste kampanjen har større sannsynlighet for å vinne valget. Hvem betaler for kampanjene? De store selskapene. Og hva gjør politikerne til gjengjeld? De gir dem akkurat det de vil ha, sier Clarkson. 

Han har nå tatt av seg sokkene og går grundig over føttene, tå for tå. Selv vokste han opp i det han kaller et «strengt, hardcore, konservativt miljø», og tror dette er mye av grunnen til hans politiske synspunkter i dag. Gonzales, som har sluttet å snakke i telefonen og satt seg opp, nikker.

- Faren min jobber på Popeyes Chicken (amerikansk fastfood-kjede, red. anm.), vasker hus og jobber i en stall. Nå har de tatt fra ham uføretrygden hans fordi de mener han tjener for mye. Han må forsørge fem personer, forteller Brandy Gonzales. Hun bekymrer seg mye for den økonomiske situasjonen om dagen, og er redd en større finanskrise er på vei.

Tror på forandringer - Folk kommer til å vandre rundt i dressene sine til 3000 dollar med tomme lommer, sier hun før hun setter håret opp i en hestehale og legger seg ned for å sove videre. 

FORTSATT SAMLET: Demonstranter på Freedom Plaza i washington holder en avstemning på om de ønsker å godta et tilbud fra politiet om å utvide tillatelsen til å okkupere plassen i 4 nye måneder. Foto: AP Photo/Cliff Owen
FORTSATT SAMLET: Demonstranter på Freedom Plaza i washington holder en avstemning på om de ønsker å godta et tilbud fra politiet om å utvide tillatelsen til å okkupere plassen i 4 nye måneder. Foto: AP Photo/Cliff Owen Vis mer

Selv om de valgte å hoppe over dagens demonstrasjonstog har både Gonzales og Clarkson troen på at demonstrasjonene kommer til å lede til noe. De har heller ingen planer om å forlate teltene sine med det første. 

 - Det er hele tiden snakk om små fremskritt. En forandring kommer ikke til å skje over natten, og det kommer ikke til å skje akkurat slik vi ønsker det, men dette er starten på noe. Hvis vi holder ut kan vi kanskje forandre noe, sier Clarkson. 

Litt lenger ned i byen har demonstrasjonstoget kommet frem til Freedom Plaza. En gruppe har samlet seg under et telt for å diskutere politikernes respons på protestene.

- Vi har ikke råd til å bruke milliarder av dollar på krig når folk mangler nødvendigheter som et ordentlig helsetulbud og utdanning her i landet. I tillegg betaler vi ikke for denne krigen, vi har lånt penger av Kina, sier Wade Fulmer.

- Håper Obama mente det han sa Han var selv soldat under Vietnam-krigen og reiser fra South Carolina til Washington flere ganger i året for å demonstrere mot krigen sammen med organisasjonen Veterans for Peace. Han synes det er positivt at flere har fått opp øynene og at så mange unge mennesker nå deltar i demonstrasjonene. 

- Vi er her av de samme grunnene. Når du starter en dialog innser du at dere har mye mer til felles enn du trodde. Jeg tror det er mangelen på jobber og den økonomiske situasjonen som har vekket folket fra søvnen, sier han. 

Han sier han fortsatt ønsker å tro at Obama virkelig trodde på sitt eget slagord, forandring, under presidentkampanjen i 2008.

KLARE BESKJEDER: Selv om demonstrantene egentlig skulle forlate Freedom Plaza i sentrum av Washington på mandag, er det fortsatt mange av dem igjen. Foto: Tuva Bønke Grønning
KLARE BESKJEDER: Selv om demonstrantene egentlig skulle forlate Freedom Plaza i sentrum av Washington på mandag, er det fortsatt mange av dem igjen. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer

- Men faktum er at ting ikke har forandret seg. Det er altfor mye krangling mellom politikerne. De kommer ingen vei, sier han. 

PAKKER IKKE SAMMEN: Demonstrantene holder fortsatt koken i USAs hovedstad, Washington. Foto:  AFP Photo/Jewel Samad
PAKKER IKKE SAMMEN: Demonstrantene holder fortsatt koken i USAs hovedstad, Washington. Foto: AFP Photo/Jewel Samad Vis mer