Terrorangrepet på Sri Lanka

- Folk er vantro og skjønner ingen ting

Terrorangrepet på Sri Lanka er totalt uforståelig for innbyggerne på øyriket. - De som står bak angrepene snakker et internasjonalt språk, mener eksperter.

SLIK ER DET PÅ SRI LANKA NÅ: 290 mennesker er drept etter flere terrorangrep på Sri Lanka. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer hvorfor myndighetene nå har innført portforbud i storbyen Colombo. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

COLOMBO/OSLO (Dagbladet): I Colombo er det lite som minner om at dette til daglig er en sydende storby med et yrende folkeliv.

Da Dagbladet kjører fra flyplassen til hotellet i sentrum, er det knapt et menneske å se i gatene. Årsaken er portforbudet, som varer fra klokka 20 til 04.

Det er andre dag på rad myndighetene innfører dette, i et forsøk på å få kontroll på situasjonen etter terrorangrepene søndag.

Ekstrem sikkerhet

Overalt er sikkerheten ekstrem. Flyplassen er patruljert av et stort antall væpnede styrker, og for å komme inn på hotellet må vi igjennom en svært grundig sjekk, der både bagasjen og vi blant annet blir kontrollert med metalldetektor.

Under portforbudet er det strengt forbudt for oss å bevege seg utenfor hotellområdet, og vi blir etter hvert stoppet mens vi filmer utenfor hovedinngangen.

Men alt dette sikkerhetsoppbudet er forståelig. Hotellet ligger få hundre meter fra terrormålene Shangri-La, Cinnamon Grand og St. Anthony-kirka, der også en bil gikk i lufta ikke lenge før vår ankomst. Srilankerne vi møter, er på sin side tilsynelatende ved godt mot.

Resepsjonisten beklager seg for at sosiale medier er stengt under portforbudet.

- Nettet virker, men for eksempel Facebook og Instagram er stengt, sier han.

Sjokkert

De som er aller mest overrasket og sjokkert over de åtte voldsomme angrepene mot kirker og turisthotell i går, er srilankerne sjøl.

Ja, landet har hatt en 30 år lang og blodig borgerkrig, som ble avsluttet for ti år siden. Men siden 2009 har det ikke vært en eneste selvmordsaksjon i landet. Øyriket har heller ingen tradisjon for politisk islam eller jihadisme.

- Dette er veldig overraskende og kan ikke forklares ved den lokale dynamikken. Slike angrep har vi aldri sett på Sri Lanka tidligere, sier Iselin Frydenlund, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet i Oslo og ekspert på Sri Lanka.

- Tilfeldig valgt

Frydenlund har jobbet med Sri Lanka i over to tiår, og var nær målløs da meldingene om terrorangrepene kom i går.

OVERRASKET: Iselin Frydenlund har forsket på og besøkt Sri Lanka i over to tiår. Både hun og srilankesere flest er sjokkert og vantro over søndagens terroraksjoner. Foto: Menighetsfakultetet
OVERRASKET: Iselin Frydenlund har forsket på og besøkt Sri Lanka i over to tiår. Både hun og srilankesere flest er sjokkert og vantro over søndagens terroraksjoner. Foto: Menighetsfakultetet Vis mer

- Folk er vantro og skjønner ingenting. Noen jeg pratet med sa at det måtte være narkomafiaen som sto bak angrepene, for å få bort oppmerksomheten som har vært rettet mot dem den siste tida. Dette stemmer jo ikke, men sier noe om stemninga i landet nå. Dette er helt uforståelig og folk var ikke inne på tanken om at noe slikt var mulig, sier Frydenlund.

Hun «lurer nesten på om Sri Lanka var et tilfeldig valgt sted».

- Terrorangrepene bryter mot alle tradisjoner og historie i landet, sier Frydenlund og fortsetter:

- Angrepene er like absurd som at en muslimsk minoritet i Oslo skulle ha angrepet hindutempler på Ammerud. Det gir ingen mening. Begge gruppene er minoriteter på Sri Lanka og har klar beskjed om å innordne seg i landet, som hovedsakelig er singalesisk og buddhistisk.

- Moderate muslimer

NTNU-professoren og srilankeren Indra de Soysa er også i sjokk over gårsdagens voldelige aksjoner. Han viser til at Sri Lankas muslimske minoritet, som er på under ti prosent, aldri har vært involvert i denne typen konflikter.

Indra de Soysa er professor i politisk økonomi og statsvitenskap på NTNU og kommer fra Colombo. - Foto: NTNU
Indra de Soysa er professor i politisk økonomi og statsvitenskap på NTNU og kommer fra Colombo. - Foto: NTNU Vis mer

- Muslimene på Sri Lanka er moderate og har alltid vært blant de mest lojale til staten. De har alltid vært en del av regjeringen eller i koalisjoner. Ny, tysk forskning fant ut at muslimene var de som hadde størst tro på regjeringen. Vi tenkte ikke at det var mulig at muslimsk radikalisering ville skje, sier han.

Også Norges ambassadør til Sri Lanka, Thorbjørn Gaustadsæther, er overrasket over angrepet.

- Det har vært terrorangrep under borgerkrigen, men det var mer målrettede angrep på enkeltpersoner. Sri Lanka har ikke opplevd angrep mot turister og kirker i dette omfanget, så både vi og myndighetene er overrasket, sier Gaustadsæther.

- Unngå stereotyper

Professor de Soysa mener det nå er viktig å unngå å ty til enkle fiendebilder og til stereotyper.

- I USA er det hvite menn som står bak de fleste masseskytingene. Likevel viser undersøkelser at en stor andel amerikanere mener det er muslimer som er problemet, sier de Soysa.

Han viser til at Facebook og andre sosiale medier nå er fulle av meldinger fra mennesker med ulik etnisitet og religion.

- Folk skriver at sier at vi ikke må la oss provosere, at vi må stå sammen. Sri Lanka og hovedstaden Colombo spesielt er et multikulturelt sted. Sjøl kommer jeg fra en veldig blandet familie. Min niese, en sterkt troende kristen giftet seg nettopp med en muslim. Det er mange som oss, sier professoren.

Ambassadør Gaustadsæther kjørte rundt i hovedstaden Colombo i dag, og opplevde det samme:

- Både president og statsminister har gått ut at sagt at dette er et angrep på Sri Lanka, og at innbyggerne nå må stå sammen. Jeg så også folk med lystavler der det sto «unity» og «we must stand together». Det må vi applaudere, sier ambassadøren.

Professor de Soysa mener at FN og andre bør komme til Sri Lanka for å se hvor godt de har klart overgangen fra en historie med kolonialisering, fattigdom og en blodig borgerkrig i 30 år - og til å bli en velfungerende demokratisk stat.

- Etter fredsavtalene i 2009 var det 15 000 hjernevaskede tamilske tigere som skulle bli integrert i samfunnet. Siden da har det ikke vært et eneste selvmordsangrep. Sri Lanka har sine utfordringer, men er blitt et relativt velfungerende demokrati med en høy grad av toleranse og åpenhet mellom folk, sier han.

- Internasjonalt språk

Hittil har ingen organisasjoner eller grupper påtatt seg ansvaret for terroraksjonene, men den nasjonale gruppa National Thowheeth Jama'ath nevnes i forbindelse med myndighetens etterforskning.

- Dette er en helt marginal gruppe. Sri Lankas historie er tusenvis av år med sameksistens og har ikke tradisjon for politisk islam, sier Frydenlund.

Hun mener de som står bak terrorangrepene «snakker et internasjonalt språk».

- At den ene srilankiske minoriteten skulle angripe en annen … Det er å snakke til verden. At de så bestemmer seg for å ta de kristne, og at det gjøres i påsken når det er mange der … Dette er en mediestrategi: Målet er å snakke til verden der ute, sier Frydenlund.

Og får støtte fra professor de Soysa. Professoren mener bakmennene for terroraksjonen «valgte seg kirker og turisthoteller for å ta såkalte mye mål og for å få mest mulig oppmerksomhet».

- Hvis noen dreper 200 personer i en aksjon, så må du drepe 400 personer neste gang, for å bli snakket om.

Også mangeårig fredsmekler i Sri Lanka, Erik Solheim, er sjokkert og overrasket over terroraksjonene.

- Det er så horribelt og meningsløst. Det er nærmest utenkelig at noe slikt kunne skje uten plan og organisering utenfra, selv om det ikke er kommet noen bekreftelser om hvem som står bak, sa Solheim til Dagbladet i går kveld.

400 registrerte nordmenn

Ambassadør Gaustadsæther og hans folk på ambassaden i Colombo jobber hele tida med å få en oversikt over situasjonen. 400 norske statsborgere har registrert at de er i landet.

- Vi har ikke fått rapporter om at nordmenn skal være berørt av situasjonen, men vi jobber hele tida for å ha full oversikt, sier Gaustadsæther.

Reiserådet vurderes fortløpende, men så lenge srilankiske myndigheter sier at «situasjonen er uavklart», vil reiserådet fortsette: «UD fraråder reiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer