- Folk er villige til å dø!

Norsk-iraner i Teheran sier til Dagbladet at folk er rasende etter å ha fått vite det egentlige valgresultatet.

IRAN I FLAMMER: Tilhengere av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi løper bort fra en buss som er satt fyr på i Teherans gater. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
IRAN I FLAMMER: Tilhengere av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi løper bort fra en buss som er satt fyr på i Teherans gater. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Er du i Iran eller kjenner noen som er der? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon +47 24 00 00 00.

(Dagbladet): Om kort tid er det ventet at president Mahmoud Ahmadinejads tilhengere skal feire valgseieren i Teherans gater.

Da kan det bli mer bråk, advarer en norskiraner Dagbladet har snakket med. Norskiraneren er i Teheran og har vært der de siste ukene i forbindelse med jobben. Av hensyn til sikkerheten ønsker han å være anonym.

- Folk er villige til å dø for landet, sier han til Dagbladet.

Alle gikk i grønt
I går demonstrerte tusenvis av sinte iranere mot det overraskende utfallet av fredagens presidentvalg. Bildekk, busser og motorsykler ble satt fyr på, og iranske politistyrker brukte køller og tåregass mot demonstrantene.

De som tok til gatene i sinne var tilhengere av den mer reformvennlige Mir Hossein Mousavi. Ingen kan fatte og begripe at Mousavi bare fikk halvparten så mange stemmer som Ahmadinejad.

- Jeg var her i to måneder før valget. Det var fullt av folk i gatene. Og alle gikk kledd i grønt, Mousavis farge. Det var ikke én Ahmadinejad-tilhenger å se, sier norskiraneren, som befinner seg i Teheran.

- Til og med min gamle mor i rullestol, som ikke har stemt på 30 år, stemte denne gangen, sier han.

FORNØYD: President Mahmoud Ahmadinejad under gårsdagens fjernsynssendte tale. Der erklærte han valget som fullstendig fritt og takket for støtten. Foto: AP Photo / IRIB 1 TV/SCANPIX
FORNØYD: President Mahmoud Ahmadinejad under gårsdagens fjernsynssendte tale. Der erklærte han valget som fullstendig fritt og takket for støtten. Foto: AP Photo / IRIB 1 TV/SCANPIX Vis mer

Vantro
Fredag skulle bli den store festdagen.

Etter en bitter valgkamp og direktesendte TV-debatter, som folk hadde fulgt med på, skulle forandring komme til Iran. Norskiraneren som Dagbladet har snakket med bekrefter det mange andre har sagt, at iranerne måtte stå timevis i kø foran valglokalene for å få avgitt sin stemme.

Klokka 22.00 fredag stengte valglokalene, og folk benket seg ned foran radio og TV-skjermer. Forventning ble snudd til vantro.

- Allerede ved midnatt meldte plutselig statlig fjernsyn at Ahmadinejad hadde fått åtte millioner av de stemmene som var talt opp. Vi ble sjokkert, men skjønte allerede da at noe var galt.

Det egentlige resultatet
Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med sier det spekuleres i at det iranske innenriksdepartementet ble tvunget til å annonsere et valgresultat som gikk i favør av sittende president Ahmadinejad.

Allerede forut for valget hadde presidenten, støttet av Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, sørget for å plassert sine folk i sentrale posisjoner i departementet.

- «Alle» vet det egentlige resultatet. Ifølge kilder i innenriksdepartementet fikk Mousavi 19,5 millioner stemmer, Mehdi Karroubi fikk 7 millioner stemmer, mens Ahmadinejad i virkeligheten bare fikk 8 millioner stemmer, sier norskiraneren i Teheran.

Disse opplysningene gjør bare folk enda mer rasende, forteller han.

Villig til å dø!
Irans befolkning, med en stor andel under 30 år, var sultne på forandring.

KASTET STEIN: Rasende reformtilhengere kastet stein og glass mot politiet. De svarte med å bruke tåregass og køller. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX
KASTET STEIN: Rasende reformtilhengere kastet stein og glass mot politiet. De svarte med å bruke tåregass og køller. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/SCANPIX Vis mer

De er sinte på Ahmadinejad fordi han har skapt et helt feil bilde av Iran og det iranske folket for omverdenen.

- Egentlig hadde vi planlagt fest, vi skulle feire at Mousavi vant. Nå er folk i stedet villige til å dø for at sannheten skal komme fram, sier han til Dagbladet.

OPPTØYER: Flere tusen deltok i demonstrasjonene i Teheran i går. Demonstrasjonene har også spredd seg til andre byer. Foto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
OPPTØYER: Flere tusen deltok i demonstrasjonene i Teheran i går. Demonstrasjonene har også spredd seg til andre byer. Foto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer