<strong>- TJEN FOLKETS FRONT:</strong> I et foredrag som skal være holdt på Tjen Fokets hemmelige sommerleir i fjor innrømmes det at den antirasistiske organisasjonen  SOS Rasisme med 40 000 medlemmer i årevis har vært en front for kommunistene i Tjen Folket (TF). TF bruker organisasjonens lokallag landet rundt som base. Bildet er av et banner fra SOS Rasisme. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
- TJEN FOLKETS FRONT: I et foredrag som skal være holdt på Tjen Fokets hemmelige sommerleir i fjor innrømmes det at den antirasistiske organisasjonen SOS Rasisme med 40 000 medlemmer i årevis har vært en front for kommunistene i Tjen Folket (TF). TF bruker organisasjonens lokallag landet rundt som base. Bildet er av et banner fra SOS Rasisme. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

- Folk får dekka behova for kos, klapp og klem

Foredrag som knyttes til SOS Rasismes mektigste mann forteller kadrene i Tjen Folket hvorfor de er trygge i ungdomsorganisasjonen med 40 000 medlemmer. Les manuskriptet her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helt siden Dagens Næringsliv i 2006 skrev om hvordan tidligere AKP'ere i gruppen Tjen Folket kuppet SOS Rasisme på 90-tallet, har organisasjonens talspersoner, inklusive SOS Rasismes mektige hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, nektet for kuppet eller at hans organisasjon Tjen Folket har en spesiell posisjon i SOS Rasisme.

- Demokratisk - Alle beslutninger som gjelder SOS Rasisme blir tatt av de demokratisk valgte organer i SOS Rasisme, sa Larsen til Dagbladet, da avisa avslørte at størsteparten av de viktigste og best betalte posisjonene i SOS Rasisme holdes av Tjen Folket-medlemmer.

Siden den gang har både Dagbladet og Klassekampen blant annet avslørt hvordan Tjen Folket vil bruke SOS Rasismes midler til egen aktivitet og skal beholde kontrollen på organisasjonens landsmøte til høsten.

Nå har Dagbladet fått tilgang på et internt dokument der det fremgår at:

SOS Rasisme er Tjen Folkets front
• Tjen Folket bygges ved at SOS Rasisme får nye lokallag
Nye medlemmer til Tjen Folket verves fra SOS Rasisme
• Medlemmer av en rekke andre ungdomsorganisasjoner ikke er velkomne som tillitsvalgte i SOS Rasisme

Kjell Gunnar Larsen, som ifølge Dagbladets kilder holdt foredraget på Tjen Folkets sommerleir i 2009, avviser i en epost til Dagbladet å kommentere dokumentet.

Frontbygging Dokumentet omtaler SOS Rasisme konsekvent som «Honning», også når det siteres ordrett fra en forskningsrapport som omhandler ungdomsorganisasjonen.

Temaet for foredraget er «frontbygging for kommunister». Larsen, som er nestleder i Tjen Folket, styrer valgkomiteen, er daglig leder og økonomisk ansvarlig i SOS Rasisme.

Foredraget, der han og hans bakgrunn fra Fagbevegelsen og AKP omtales i «jeg-form», handler om hvordan
SOS Rasisme brukes som front for Tjen Folkets interesser og er et «baseområde» for gruppen.

- Kos, klapp og klem Videre forklares hvordan SOS Rasisme skal bygges til å være frontorganisasjon, vervebase og et sted for sosialt samvær:

«Det finnes mange muligheter for å bygge Honning som en brei front som både kan være politisk skarp og fungere som møteplass, der folk også får dekka behova sine for et sosialt liv og kos, klapp og klem.»

I foredraget forklares det hvorfor organisasjonen Larsen dominerer i er et ideelt skalkeskjul for den kommunistiske gruppen han samtidig er nestleder i.

<strong>SLAKTER PARTIER:</strong> Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. I et dokument som knyttes til ham tas det sterk avstand fra flere samarbeidspartnere og regjeringens ungdomspartier. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SLAKTER PARTIER: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. I et dokument som knyttes til ham tas det sterk avstand fra flere samarbeidspartnere og regjeringens ungdomspartier. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

«Her kan vi svømme som fisken i vannet (...) jeg mener vi i flere store byer i løpet av et år kan skape sterke sentrum i Honning, med mange lokallag og 30-40 aktivister og der vi leder viktige politiske kamper. Dette skrev jeg i fjor, det har allerede skjedd», står det i manuset som skal være fra sommeren 2009.

De siste årene har SOS Rasisme hatt en voldsom økning i antallet lokallag (se grafikk).

Styrer SOS Rasisme I talen beskrives et system der SOS Rasismes dagsorden settes av Tjen Folket:

«Hva betyr det i praksis at det eksisterer et kommunistisk baseområde?», spørres det, før kjennetegnet gis: «Der vi kan sette dagsorden - der vår prioritering gjelder».

De to organisasjonene deler i dag til dels ledelse på flere nivåer.

«Vi (...) er helt avhengige av å utvikle ledelser og ledere, på alle områder både for å utvikle TF og Honning»

«Vi har en posisjon i Honning, hvis vi skal beholde denne og ytterligere styrke denne så kreves det at vi er bevisste på hvordan vi oppfører oss i fronten.», står det videre.

Manuskript tillegger SOS Rasismes suksess, med skyhøye medlemstall og stor økonomi, til marxist-leninistene i Tjen Folket. Etter det Dagbladet kjenner til stilles det krav til samtlige av Tjen Folkets medlemmer om at de skal ha verv eller være medlemmer i SOS Rasisme.

LES HELE FOREDRAGET OG MER:

Kjære kamerater

Les alle saker om SOS Rasisme

«Vi har, gjennom 16 års arbeid, dvs fra tidlig høst 1993, (...) stått i spissen for å bygge opp Honning. Uten oss som marxist-leninister hadde Honning vært avgått med døden minst en gang, antageligvis to.»

- Treffe svart ungdom som er forbanna Foredraget etterlater ikke bare et inntrykk av at den brede ungdomsorganisasjonen fungerer som et beskyttende skall for dem som vil skape Norges neste store revolusjonære bevegelse og styrte det norske demokratiet med vold og våpenmakt.

Det er også en arena for rekruttering for «sinte» ungdommer, ifølge både manuskriptet og en rekke tidligere Tjen Folket-medlemmer og SOS Rasisme-medlemmer Dagbladet har snakket med.

«Vi har skapt et slikt baseområde, det er Honning, det er som Isak (dekknavn for et medlem, red anm) en gang utbrøt en fantastisk front. Der kan en treffe mye ungdom som er mot rasisme, en kan treffe svart ungdom som er forbanna.»

- Klassisk AKP-strategi Larsen og flere sentrale aktører i SOS Rasisme har bakgrunn fra AKP. Forfatter og medarbeider i Kaderprosjektet Jon Rognlien, mener dokumentet er «etter boka».

- Taktikken som beskrives er klassisk AKP-strategi. AKP var i europeisk sammenheng særskilt dyktige til frontarbeid og å komme seg inn i organisasjoner, sier Rognlien til Dagbladet.

Dokumentet åpner med å henvise til den bulgarske kommunistlederen Georgi Dimitrov, mannen som best huskes for ideen om folkefronten og frontarbeid i andre organisasjoner.

Første boka - Den første store boka Oktober Forlag ga ut var av Dimitrov og handlet om frontarbeid. Det er interessant å se at det fungerer i dag også. Selv opplever de ikke at de ved å gå inn i andre organisasjoner gjør noe galt eller «forfører» folk. Poenget er å finne kadre, ungdom som de kan utvikle i sin egen gruppe, sier Rognlien.

I teksten sammenliknes dagens situasjon med Norge på 50-tallet. Kommunismen stod svakt i Norge etter krigen, men ti år etter kom Solidaritetskomiteen for Vietnam, en bred protestbevegelse mot Vietnamkrigen. Den vokste og AKP kuppet den mot slutten av 60-tallet.

- AKP hadde et tre-graders system for sine rekrutter, med de «håpløse», de med et visst potensiale og dem de ville dyrke og de beste som skulle dyrkes og trekkes inn i AKP, sier Rognlien.

<strong>- KLASSISK AKP:</strong> Forsker og medarbeider i Kaderprosjektet, Jon Rognlien, mener kuppet i SOS Rasisme er klassisk AKP-taktikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
- KLASSISK AKP: Forsker og medarbeider i Kaderprosjektet, Jon Rognlien, mener kuppet i SOS Rasisme er klassisk AKP-taktikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Manuset beskriver videre hvordan Tjen Folkets arbeid med å kuppe andre organisasjoner blir avgjørende:

«Baseområde er (...) et område der en er trygg, der fienden ikke kan nå fram til en, der en kan samle krefter. (...) Vi mener det er mulig å ha baseområder i form av organisasjoner.»

«Baseområdetenkninga må gjennomsyre hele arbeidet vårt, vi må alltid se oss etter personer å trekke til seg for å lage et område der kommunistene er respekterte, der de spiller en ledende rolle og går i spissen for folkets interesser. La oss i ti år og etter hvert bygge 20-30-50 baseområder for revolusjon og kommunisme.»

Ingen kommentar Kjell Gunnar Larsen ønsker ikke å kommentere innholdet i foredraget.

- Dette må du ta opp med Tjen Folket, skriver Larsen i en e-post.

På direkte spørsmål benekter verken Larsen eller Tjen Folkets dagligledelse at foredraget er holdt, men vil ikke kommentere innholdet.

- Vi er bra folk Tjen Folket vil ikke ta stilling til dokumentet.

- Vi vil av prinsipielle grunner ikke kommentere interne dokumenter eller dokumenter som gir seg ut for å være interne dokumenter eller en blanding av dette, lyder svaret fra e-postadressen joe@tjen-folket.no.

Avsenderen vil ikke oppgi navn, men undertegner med «Dagligledelsen i Tjen Folket».

HVEM DER? Mange sentrale og lokale verv og lønnende stillinger i SOS Rasisme holdes av Tjen Folket-aktivister. FOTO: LENA KNUTLI / Dagbladet
HVEM DER? Mange sentrale og lokale verv og lønnende stillinger i SOS Rasisme holdes av Tjen Folket-aktivister. FOTO: LENA KNUTLI / Dagbladet Vis mer

- Vi er kommunister, vi er bra folk, folk som setter vanlige folks interesser først. Derfor har mange av oss tillitsverv i forskjellige folkelige organisasjoner. Her arbeider vi sammen med andre for å få frem frontens standpunkter, enten det gjelder å sloss mot narkotikabruk blant ungdom, eller norsk medlemskap i EØS eller statlig rasisme står det videre i e-posten.

Dagbladet har tidligere knyttet e-postadressen til Kjell Gunnar Larsen. Dagbladet har kontaktet talsperson for Tjen Folket, Henrik Ormåsen, om dokumentet, men han har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Les hele dokumentet her

Kommentarfeltet i denne saken er fjernet etter upassende innlegg.

- Folk får dekka behova for kos, klapp og klem

DETTE ER SAKEN:

• 3. mai ble det klart at SOS Rasisme granskes for mulig juks med medlemstall og penger. 

• 11. mai avslørte Dagbladet hvordan ytterliggående kommunister i Tjen Folket har sikret seg makta og størsteparten av de lønnede stillingene i SOS Rasisme.

• I SOS Rasisme er Kjell Gunnar Larsen blant annet hovedkasserer, leder av valgkomiteen, medlem av økonomiutvalget, landsstyret og ansettelsesutvalget.

• De øvrige medlemmene i valgkomiteen holdes hemmelig.

• Larsen er også nestleder i Tjen Folket.
Han deler kontor i Haugesund med Henrik Ormåsen, leder av Tjen Folket og ansatt i SOS Rasisme.

• Et stort antall ansatte i SOS Rasisme var i 2008 og er fremdeles tilknyttet «Tjen Folket». Minst tre av fire ansatte med høyest årslønn i SOS Rasisme er styremedlemmer i «Tjen Folket».

• 12. mai skrev Dagbladet at SOS Rasisme-topper tilknyttet Tjen Folket har brukt offentlige midler på eiendomskjøp landet rundt.

• 14. mai oppfordret flere stortingspolitikere og Oslo-ordfører Fabian Stang politiet om å etterforske SOS Rasisme.

• 19. mai avslørte Dagbladet et hemmelig notat som gir medlemmer av Tjen Folket instruks om hvordan de skal gå fram for at partiet skal beholde kontrollen over makta og millionverdiene i SOS Rasisme.

• 22. mai fortalte en lokallagsleder om hvordan han mente seg lurt til juks av statlige midler.

• 22. mai viste Dagbladet Tjen Folkets egen beskrivelse av hvordan økonomien i SOS Rasisme kan utnyttes til partivirksomhet.

• 25. mai fortalte Dagbladet hvordan Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen, i kraft av sin stilling som ansatt i SOS Rasisme, ila tillitsvalgte i SOS Rasisme munnkurv om både medlemsrot og Tjen Folkets tilknytting til organisasjonen.

• 04.06 ble det klart at Oslo kommune avslør å støtte SOS Rasisme og heller fortsetter granskingen av organisasjonen.

Les alle sakene om SOS Rasisme

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer