Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk fikk panikk og endte opp med å tråkke på hverandre

Overlevende forteller om panikken som brøt fullstendig ut parallelt som det brasilianske utestedet tok fyr.

PANISK: Overlevende forteller om skrekkscenene inne på utestedet Kiss i Santa Maria i Brasil. 232 personer er bekreftet drept i dødsbrannen Foto: Deivid Dutra/Scanpix
PANISK: Overlevende forteller om skrekkscenene inne på utestedet Kiss i Santa Maria i Brasil. 232 personer er bekreftet drept i dødsbrannen Foto: Deivid Dutra/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av dem som overlevde dødsbrannen på nattklubben Kiss i Santa Maria i Brasil natt til i går, beskriver nå grusomhetene de var vitner inne i den overtente klubben.

232 personer er bekreftet omkommet i brannen, opplyser politimannen Cleberson Braida Bastianello, ifølge the Guardian.

Rundt 2000 personer befant seg inne i lokalet da brannen startet, skriver CNN. 

Spredte seg på sekunder - Dette er dobbelt så mange som maksimal kapasitet som er på 1000, sier en statlig brannoffiser, Guido de Melo.

Brannen startet da rockebandet Gurizada Fandagueira, som opptrådte på utestedet tente på pyroeffekter inne i lokalet. Noe av dette traff taket, og i løpet av få sekunder sto hele bygget i full fyr.

- Bandet begynte å tenne på fyrverkeriet og plutselig stoppet de showet og rettet dem mot taket. Da tok taket fyr. Det brant veldig svakt til å begynne med, men bare i løpet av sekunder spredte det seg, sier overlevende Michele Pereira.

Tråkket på hverandre Som alle de andre inne på utestedet forsøkte hun å ta seg mot utgangen. Flere forsøkte å hjelpe andre unmgdommer, flere av dem allerede skadd.

- Det var så mye røyk og flammer, det var fullstendig panisk og det tok lang tid før folk kom seg ut dørene. Det var så mange døde, sier Luana Santos Silva til the Globo TV-nettverket.

Ifølge henne var brannmannskapene raskt på plass etter at brannen startet. Det samme gjaldt ambulansene. Men brannen spredte seg for raskt til at alle som befant seg inne i lokalet kunne få hjelp, sier hun.

- Folk fikk panikk og endte opp med å tråkke på hverandre, sier sjef for brannmannskapene  Guido de Melo til lokale medier, skriver Guardian.

Brannvesenet har fortalt at de hadde problemer med å komme inn i nattklubben på grunn av lik som blokkerte inngangen.

De fleste bandmedlemmene overlevde fordi de var de første til å oppdage brannen, men en trekkspiller omkom fordi han løp inn igjen for å redde instrumentet.

DØDSFELLE: Redningsarbeidet ved nattklubben Kiss i Santa Maria ble forhindret av lik som sperret inngangen for brannvesenet. Foto: GERMANO RORATTO / RBS / NTB SCANPIX
DØDSFELLE: Redningsarbeidet ved nattklubben Kiss i Santa Maria ble forhindret av lik som sperret inngangen for brannvesenet. Foto: GERMANO RORATTO / RBS / NTB SCANPIX Vis mer

- Det var kaotisk, og det ser ikke ut som det var gjort med onde hensikter - flere vakter døde også, sier politimann Marcelo Arigony ifølge AP.

Arrestert Eieren av Kiss, samt to av medlemmene av bandet som tente opp fyrverkeriet, er arrestert, mens en medeier av klubben er ettersøkt, melder BBC News.

Et av medlemmene i bandet, gitarist Rodrigo Martins, forteller at de aldri har hatt problemer med effektene de brukte.

- Brannårsaken kan ha vært et av apparatene vi brukte til pyroeffekter som lager gnister. Men dette er harmløst, og vi har aldri hatt problemer med det, sier han ifølge AP.

Mange har hevdet at klubben drev ulovlig; den hadde bare én nødutgang, og det har vært uklart hvorvidt bevillingen var gyldig. Det antas at den eksplosive brannen skyldtes fyrverkeri band brukte på scenen.

- Som en film om holocaust - Det var grusomt inne - som en film om holocaust, der kropper ligger stablet oppå hverandre, sier politimannen Sandro Meinerz ifølge AP.

PROVISORISK LIKHUS: En gymsal brukes for å oppbevare kister med ofre fra brannen. Foto: FELIPE DANA / AP / NTB SCANPIX
PROVISORISK LIKHUS: En gymsal brukes for å oppbevare kister med ofre fra brannen. Foto: FELIPE DANA / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Meinerz beskriver synet som møtte ham etter nattklubbrannen, som hittil altså har krevd 233 menneskeliv, for en stor del studenter.

- Vi måtte bruke gaffeltrucker for å flytte likene - det tok rundt seks timer, sier politimannen.


Nå er en gymsal på universitetet i Santa Maria omgjort til et likhus, der kistene ligger på rekke og rad. De tidlige undersøkelsene viser at mange døde av røykskader i stedet for å brenne i hjel, og flere er funnet inne på stedets toaletter, der den dårlige sikten fikk det til å se ut som det var utgangsdører.

SORG: Cladimir sørger over datteren Mariana, et av ofrene etter nattklubbrannen i Santa Maria. Foto: EDISON VARA / REUTERS / NTB SCANPIX
SORG: Cladimir sørger over datteren Mariana, et av ofrene etter nattklubbrannen i Santa Maria. Foto: EDISON VARA / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
I RUINER: Brannruinene av utestedet Kiss i Brasil. Foto: Scanpix
I RUINER: Brannruinene av utestedet Kiss i Brasil. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!