Folk flest får det kulturrådet de fortjener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje sier det noe om tilslørende hensikter, kanskje sier det noe en ferieklar kulturminister. Å offentliggjøre det nye kulturrådet på «la-oss-gjemme-bort-de-dårlige-nyhetene»-tidspunktet fredag kl. 13.00 oser ikke av angrepsvilje og debattiver. Men det var jo så mye å tenke på med Michael Jackson og alt det der. Og varmt var det også.

Så tok det da også sin tid før pressen tok tak i det forefalne arbeidet post-Jacko, og Siv Jensen fikk mobilisert nok krefter etter en lang campingweekend i Bø til å sable ned Giskes nye kulturråd.

Når hun først trykket inn sin retoriske autopilotknapp (grunnstilling: forurettet), så var angrepet så instinktbasert og oppskriftsmessig at det bidrar til norsk valgkamps dårlige rykte som forutsigbar og kjedelig.

Men noen ganger, som i tilfellet med Giskes nyutnevnte kulturråd, hadde det kanskje vært fornuftig med en noe mer improvisert framgangsmåte. Man skulle tro det er dette man holder seg med politiske rådgivere for. Men de er vel, som alle andre, slått ut av den på ingen måte menneskeskapte varmebølgen kombinert med tungt avgiftsbelastet utepils.

Siv kunne for eksempel hentet fram innstillingen som heter «raus ironi». Hun kunne berømmet Giske for å plukke et framifrå kulturråd som er Mangfoldsåret («det er 2008») verdig, med én utvalgt kvinne med litt halvveis minoritetsbakgrunn. Hun kunne også etterlyst Mira Craig i samme slengen.

Eller hun kunne inntatt den litt mer subtilt kritiske, hånende elegansen som jeg er sikker på at Høyres Per-Kristian Foss ville gått for. Da kunne Siv eventuelt stilt spørsmål om hvorfor Giske, blant sine mange forfatterkompiser, har valgt Erik Fosnes Hansen framfor Ari Behn inn i rådet. Sier dette noe om kulturministerens litterære preferanser? Vil det bli mindre støtte til beatinspirert gonzoprosa til fordel for mer drøvtyggende liksom-episke mursteiner heretter? Og er dette noe skattebetalerne vil være tjent med?

Så er det selvsagt mulig å gå rett i angrep med samme mynt. Med sin faste, indignerte tone kunne Siv sagt at «selvsagt skal Giske bruke vennekrets og partibok når han er i posisjon til å utnevne folk. Bare vent til det er vår tur».

Vi har lenge måttet forholde oss til hvilke regjeringsmedlemmer Siv kommer til å utpeke når hun blir statsminister. Da er det ikke mye forlangt å få høre hvilke folk Frp-kulturminister Ulf Erik Knudsen ville plukket ut til sitt kulturråd.

Dette blir selvsagt rene spekulasjoner, man trenger jo ikke noe kulturråd når det ikke er noen kulturpenger å dele ut mer. Men i en overgangsperiode kan kanskje Christian Ingebrigtsen være en god lederkandidat, etter bra jobb med den landsmøtelåten. Stein Erik Hagen har gitt en del penger til partiet og har bred kunstbakgrunn etter å ha blitt portrettmalt et par ganger. Og Stephen Ackles er partimann som kan noe om Elvis. Dessuten har han utenlandsk navn, da er mangfoldet sikret.

Det er som man gjerne sier: folk flest får det kulturrådet de fortjener.