Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk flest vil få litt mindre å rutte med

Til tross for en lønnsøkning på 5,6 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En smilende LO-leder Roar Flåthen og NHO-direktør Finn Bergesen, ble klokken fem i morges enige om en ny lønnsavtale.

Lønnsøkningen på 5,6 prosent kommer imidlertid til å bli spist opp av prisøkning og høyere rente, mener eksperter Dagbladet.no har snakket med.

- Vi forventer en prisstigning på rundt 3 prosent. Det gir en forbedret kjøpekraft på 2,6 prosent. Har du en inntekt på 350 000 kroner, blir det 9100 kroner, sier sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea til Dagbladet.no.

Han tror rentenivået i gjennomsnitt blir liggende 1-1,25 prosent høyere enn i fjor. Med et lån på 1 millioner kroner får man da en økning i renteutgiftene på 12 500 kroner.

- Du kommer altså ut negativt etter årets lønnsoppgjør. Jeg tror LO har akseptert en lønnsvekst som er litt lavere enn mange har forventet for å få i land pensjonen, sier Juel.

- Øker ikke renta

De fleste forventer en renteøkning i år, men ingen av økonomene Dagbladet.no har snakket med tror lønnsoppgjøret i seg selv driver opp renta.

- Lønnsøkningen på 5,6 prosent ligger formelt sett litt under anslaget fra Norges Bank. Lønnsoppgjøret kommer derfor ikke til å påvirke renta noe mer enn det er tatt høyde for. Vi regner fortsatt med en- til to renteøkninger i år, sier Steinar Juel.

image: - Folk flest vil få litt mindre å rutte med

Renta på folks huslån kommer imidlertid til å bli påvirket ikke bare av Norges Bank, men også av lånerentene bankene får internasjonalt.

- Vi ser at flere banker allerede har satt opp renten selv om Norges Bank har holdt den uendret, sier økonom i Fokus Bank Frank Jullum.

Han forventer at styringsrenta kommer til å øke 0,25 prosent fra dagens nivå, og rentene på huslån rundt 0,5 prosent. Tall fra Kredittilsynet viser at husholdningenes gjeldsbelastning er historisk høy. Det er huslånsrenten som først og fremst har betydning for de fleste nordmenn.

Tror lønnsøkning blir høyere

Jullum tror lønnsøkningen i realiteten kommer til å bli noen tideler høyere enn partene har forhandlet seg fram til i natt, men uten at det er nok til å påvirke kjøpekraften noe særlig.

- Så stramt som arbeidsmarkedet er nå kan lønnsøkningen i sum bli litt høyere enn man tror. Jeg tror den kan bli opp mot 6 prosent i offentlig sektor, og kanskje rundt 5,75 prosent i privat sektor. Dette er innenfor det Norges Bank har lagt til grunn, og kommer ikke til å påvirke renta, sier Jullum.

En økning i strømprisene kommer imidlertid til å legge beslag på lønnsveksten.

- Strømprisene kommer til å stige mye i år og gi oss en prisstigning på 3 prosent. Til sammenlikning var den på 0,8 prosent i fjor. Da blir det mindre igjen i lommeboka til andre ting enn faste utgifter, sier Jullum.

- Alt i alt får folk flest litt mindre å rutte med enn i fjor, og vi får en litt mindre vekst i forbruket. Men fjoråret var også et veldig godt år, sier han.

-SPISES OPP: Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea mener folk flest kommer til å få mindre å rutte med enn i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media