DRØMMEN KNUST: Statsminister Erna Solberg (H) får ingen firepartiregjering. Her er hun med de andre partilederne på borgerlig side, Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) etter at KrF trakk seg fra forhandlingene onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
DRØMMEN KNUST: Statsminister Erna Solberg (H) får ingen firepartiregjering. Her er hun med de andre partilederne på borgerlig side, Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) etter at KrF trakk seg fra forhandlingene onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Ny måling om ny regjering:

Folk flest vil ha blå­grønn regjering

Bare 34 prosent av de spurte i ny Ipsos-måling ønsker videre regjering med bare Høyre og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort flertall av velgerne foretrekker en blågrønn regjering framfor dagens Høyre/Frp-regjering.

Det viser en fersk meningsmåling utført av Ipsos for Dagbladet. Spørsmålet var: Ville du foretrekke en regjering bestående av Høyre og FrP eller av Høyre, Venstre og KrF?

51 prosent svarer at de fortrekker å bli styrt av en regjering utgått av Høyre, Venstre og KrF. 34 prosent foretrekker at landet ledes av Høyre og Frp. 9 prosent ønsker ingen av disse alternativene.

Samtidig som målingen ble sluttført onsdag, forlot Knut Arild Hareide og KrF forhandlingene med statsminister Erna Solberg etter å ha konstatert at den blågrønne drømmen ikke kunne realiseres.

Hareide øyner håp

- Jeg er ikke overrasket over at flertallet ønsker en sentrum-høyre-regjering framfor en blå-blå. Det er den regjeringen vi gikk til valg på. Folk har tatt til motmæle når politikken har blitt for blåblå. Regjeringen har blitt mer populær når vi har trukket politikken inn mot sentrum. En sentrum-Høyre-regjering ville hatt en tydeligere sosial profil, som tar klimaendringene på alvor og som ville ført en bedre politikk for distriktene, skriver Hareide i en sms til Dagbladet.

Men selv om han nå går i opposisjon, har han ikke gitt opp drømmen. Han har lenge hatt en plan B om å få Erna til å hive ut Frp etter hvert.

- Vi vil selgsagt holde muligheten for en sentrum-høyre-regjering åpen hele perioden. Men vi vet også at det er avhengig av hva statsministeren vil, skriver Hareide videre.

KrF-kilder har over Dagbladet nevnt fem mulige saker å felle Høyre/Frp-regjeringen på: Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, liberalisering av alkoholpolitikken, tidlig ultralyd, aktiv dødshjelp og søndagsåpne butikker.

Hareides velgere står bak partilederen. Hele 89 prosent av dem svarer at de ønsker seg en regjering bestående av Høyre og sentrum.

Venstre er fortsatt i forhandlinger med Høyre og Frp. Trine Skei Grande har flere ganger sagt at det er usannsynlig at de går inn i regjering med Høyre og Frp, men Dagbladet vet at det er flertall for dette i Venstres stortingsgruppe. Venstres velgere er krystallklare: Hele 87 prosent ønsker en regjering bestående av Venstre, KrF og Høyre.

Grande: - Enig med folket

- Jeg er enig med folket! Jeg tror en blågrønn regjering ville blitt mer populær. Men når KrF valgte å forlate forhandlingene, blir min plan vanskelig å gjennomføre. Nå må Venstre se om vi kan få gjennomslag. Hvis vi skal i regjering må vi få store, tunge gjennomslag, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Høyres velgere er delt. 43 prosent av dem foretrekker en blågrønn regjering, 53 prosent vil ha regjering med Frp.

Når Arbeiderpartiets velgere blir bedt om å svare hvilken konstellasjon de foretrekker: Høyre, Venstre og KrF, Høyre og Frp eller ingen av disse, lander 68 prosent på blågrønn, 13 prosent på H/Frp og 13 prosent på ingen av dem. Blant Senterpartiets velgere foretrekker 59 prosent blågrønt,19 prosent blåblått og 19 prosent ingen av delene.

Rødts velgere har i større grad benyttet seg av muligheten til å takke nei til begge de borgerlige regjeringsalternativene. 31 prosent svarer «ingen av disse», mens 69 prosent kan leve med et blågrønt alternativ.

Velgerne til Miljøpartiet De Grønne er tydeligst av alle i sitt ønske om en blågrønn H/V/KrF-regjering med 99 prosent.

Kvinner vil ha det blågrønt

Det finnes også en kjønnsforskjell. 56 prosent av kvinnene og 47 prosent av mennene foretrekker et samarbeid mellom Høyre og sentrum, mot henholdsvis 29 og 39 prosent for dagens regjering.

Dersom man ser på utdanningsnivå, er utslagene størst blant velgere med høyere universitetsgrad. Her foretrekker 68 prosent blågrønt, mens 20 prosent svarer H/Frp.

Målt i forhold til husstandsinntekt er tilsvarende tall 62 mot 36 prosent for velgere som tjener mellom 800.000 og 999.000 kroner.

Geografisk er utslagene størst blant velgere som bor i Oslo med 62 prosent for blågrønt mot 21 prosent for H/Frp. Jevnest er det i Nord-Norge, der tallene er 44 prosent for en H/V/KrF-regjering mot 40 prosent for dagens H/Frp-regjering.

Målingen er gjennomført på telefon i perioden 25.-27. september 2017 med 935 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.