HARDE KAMPER: Det meldes om harde kamper rundt Sirte i Libya. Foto: SCANPIX/EPA/MOHAMED MESSARA
HARDE KAMPER: Det meldes om harde kamper rundt Sirte i Libya. Foto: SCANPIX/EPA/MOHAMED MESSARAVis mer

Folk flykter i panikk fra Sirte

Styrkene til overgangsrådet i Libya prøver å gå inn i Kadhafis hjemby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggere i den libyske byen Sirte måtte fredag flykte fra byen i full fart mens lyden av eksplosjoner og geværskudd fylte luften.

Styrkene til Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya har satt i gang en ny og kraftig offensiv for å innta hjembyen til landets tidligere leder Muammar Kadhafi.

- Kraftige angrep Sirte er en av de siste bastionene til Kadhafis styrker, og kampen om kystbyen har pågått i flere uker.

Mange innbyggere har allerede forlatt byen på grunn av den uholdbare humanitære situasjonen, men fredagens bombardement kom likevel brått på flere av dem som har valgt å bli værende.

- Det er kraftige angrep i alle retninger. I dag vil vi avslutte det. Hvis Gud vil, skal vi ta kontroll over Sirte i dag, sier oberst Ahmed El-Obeidi.

Til fots Siden mange av gatene i Sirte er for smale for stridsvogner, må soldatene rykke inn i byen til fots. Soldatene befant seg fredag bare en kilometer fra byen. Men inne i sentrum møter de hard motstand fra blant annet snikskyttere.

Samtidig som det er konstante smell fra kuler og granater, er situasjonen ved ett av byens sykehus kaotisk.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP beskriver hvordan en væpnet mann med en blodstenkt bandasje på det ene øyet kommer gråtende ut av et provisorisk likhus ved et feltsykehus. Inne i likhuset ligger fire like dekket av grå lakener.

Mannen løper rundt på området, skriker og dytter bort alle som forsøker å trøste ham.

Ambulanser Lyden av ambulansene blander seg med brakene fra eksplosjonene. Fra en av ambulansene bærer helsearbeidere ut et laken fullt av kroppsdeler.

Sykehuset ligger noen få kilometer fra fronten der NTC-krigere forsøker å rykke fram. Tidlig fredag ettermiddag var det kommet inn minst ni lik og minst 115 sårede, også barn, ifølge leger. Mange av dem er alvorlig såret, og antallet stiger hele tiden.

En 20-åring i jeans og T-skjorte, og med en kikkert rundt halsen, forteller at han akkurat har mistet en kamerat og nabo fra hjembyen Misrata.

- Han døde da en rakettdrevet granat smalt inn i pickupen hans idet enheten hans forsøkte å kjempe seg inn i Sirte. Vi forsøker å sikre at han blir sendt raskt tilbake til familien sin. Deretter vil vi reise tilbake for å kjempe, sier Hakim Majook.

KAOS: Det er mange sårede, og det meldes om kaotiske tilstander på lokale sykehus. Her blir en såret NTC-soldat løftet opp på en båre utenfor et feltsykehus. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ARIS MESSINIS
KAOS: Det er mange sårede, og det meldes om kaotiske tilstander på lokale sykehus. Her blir en såret NTC-soldat løftet opp på en båre utenfor et feltsykehus. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ARIS MESSINIS Vis mer

- Han er ikke den første vennen jeg mister. Men de som dør, kommer til himmelen, sier han.

Livredde innbyggere Ved en kontrollpost i nærheten av sykehuset blir familier sjekket idet de er på vei bort fra byen.

- Vi visste ikke at det skulle komme et angrep, sier Saeed Ramadan, som kjører en bil med hull etter splinter og et knust vindu.

- Jeg fikk ikke sove i natt, det var tung granatild. Jeg var redd for barna mine og måtte få dem ut, sier han.

En annen innbygger, Abdel Nasser, beskriver situasjonen som tragisk.

- I natt var det tung beskytning mot tilfeldige ofre. Mange ganger var det så vidt folk slapp unne. Forholdene er tragiske. Du kan lukte likene som råtner i sykehusene, sier han.

(NTB)

FLYKTER: Mange av de som ennå var igjen i Sirte flykter nå fra kampene mellom NTC-hæren og Kadhafis styrker. Dette bildet er tatt rundt 20 kilometer øst for Sirte. Foto: SCANPIX/REUTERS/SAAD SALASH
FLYKTER: Mange av de som ennå var igjen i Sirte flykter nå fra kampene mellom NTC-hæren og Kadhafis styrker. Dette bildet er tatt rundt 20 kilometer øst for Sirte. Foto: SCANPIX/REUTERS/SAAD SALASH Vis mer