- Folk fra Tyskland, Sveits og Storbritannia døde og savnet

Funnet 800 meter fra hytta der de skrev sin siste hilsen.

Letemannskaper som søker i området. FOTO: Jan Olav Ovedal
Letemannskaper som søker i området. FOTO: Jan Olav OvedalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet bekrefter over Dagbladet at de involverte i dødsulykken, der man så langt har funnet tre omkomne, har tilknytning til Tyskland, Sveits og Storbritannia. Det er så langt to menn og en kvinne som er funnet. Den fjerde er fortsatt savnet.

- Det er usikkert om det er disse landene de har bopel i, eller om de også er statsborgere der, sier politimester i Rogaland, Hans Vik, til Dagbladet.

De tre omkomne ble i ettermiddag fraktet ut av området med helikopter.

- De omkomne var greit kledde for skitur, og hadde blant annet GPS. Det så ut som de hadde gått på ski før. Dette er en forferdelig tragisk hendelse, men været kan overraske, sier lensmann Egil Netland i Sirdal til Aftenbladet.

Fant id Politiet bekrefter at de har funnet identifikasjonspapirer på en av de tre omkomne skituristene som ble funnet i Sirdal i dag. Andre funn peker også i retning av de fire landene.

En person er fortsatt savnet og det er foreløpig uvisst hvem av de fire som er savnet. Politiet fant fire ryggsekker og fire underskrifter i en hyttebok på hytta ved Taumvatn, der turistene var lørdag.

- Vi har ikke fått fastslått at dokumentene stemmer overens med personen som har båret dem, men det er blant undersøkelsene vi foretar nå. I tillegg har Kripos vært i kontakt med tyske myndigheter om den tyskregistrerte leiebilen som ble funnet på parkeringsplassen, sier Vik, til Dagbladet.

200 meter De to mennene og kvinnen er funnet nærme hverandre.

- Tre personer er funnet i tilknytting til Taumvatn og innen en radius på 200 meter. En er fortsatt savnet. Fire sekker ble funnet på isen som dekker Taumvatn. Kvinnen ble funnet i det som trolig er en sovepose, sier Vik.

Den nærmeste ble funnet rundt 800 meter fra hytta ved Taumvatn.

Ikke telt Politiet og flere medier meldte tidligere at en person ble funnet i et telt, men politiet er nå usikre på om de omkomne faktisk har forsøkt å slå opp et telt.

- Det er uklart nå, sier Vik.

Politiet har vært i kontakt med flere vitner som skal ha sett turfølget på fire legge av gårde på ski lørdag, fra der bilen er parkert. Turen opp til Taumvatn beskrives som «en grei dagstur» av lokale kjentfolk. Men på søndag ettermiddag, samme dag som turfølget trolig la av gårde mot Heibergtunet ved Storevat,n blåste det opp kraftig. Vinden fortsatte mandag.

- Være kan skifte fort i fjellet og det var mye vind på søndag, sier Vik.

Lett terreng Det er Turistforeningen som har hytta ved Taumevatn. Fra nærmeste bilvei som ligger på Ådneram er det rundt 1,5 mil.

- Hytta er ubemannet. Skiløypene i nærheten er godt kvistet og går i et lett og flatt terreng, men det var dårlig vær i området i helga, sier Merete Habberstad kommunikasjonsjonssjef i Den Norske Turistforeningen.

Heibergtunet er en ubemannet, selvbetjent hytte som er åpen og hvor det er mat.

- Hytta ligger lenger inn i fjellet og det er en stigning på 150 meter fra Taumevatn. På sommerstid regner man at det tar cirka tre timer mellom hyttene. Det er en stigning, men dette er familieterreng i stor grad. Slik jeg forstår det må de ha blitt overrasket av dårlig vær. Dette er virkelig tragisk, sier Kjell Helle Olsen, pressekontakt i Stavanger Turisforening som drifter hyttene.

Dagbladet kommer med mer.

TRE-TIMERS TUR: Mellom de to hyttene skal det ta under tre timer å gå på ski i vanlig vær. Foto: Google maps
TRE-TIMERS TUR: Mellom de to hyttene skal det ta under tre timer å gå på ski i vanlig vær. Foto: Google maps Vis mer