KLART JA: Nina Gjølgasæther (50) er opprinnnelig fra Bjugn, men bor nå i Ørland. Hun stemte ja i folkeavstemningen mandag morgen, men tror de fleste innbyggerne i hennes kommune kommer til å si nei, mens de fleste i Bjugn kommer til å si ja. Fasiten kommer mandag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KLART JA: Nina Gjølgasæther (50) er opprinnnelig fra Bjugn, men bor nå i Ørland. Hun stemte ja i folkeavstemningen mandag morgen, men tror de fleste innbyggerne i hennes kommune kommer til å si nei, mens de fleste i Bjugn kommer til å si ja. Fasiten kommer mandag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer

Folk går til urnene i 46 kommuner i dag: - Bare tull at vi skal være så uenige

Tvillingkommunene Ørland og Bjugn prøver å slå seg sammen for tredje gang på 15 år i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BREKSTAD / BOTNGÅRD (Dagbladet): I dag er det folkeavstemning om kommunesammenslåing i 46 norske kommuner. Få av dem har en like spesiell historie som de sørtrønderske kommunene Bjugn og Ørland.

I dag stemmer innbyggerne i de to kommunene om å slå seg sammen for andre gang på to år. De gikk også til urnene i 2014, men da sa et klart flertall av bjugningene nei. I dag tyder mye på at det kan bli motsatt.

Ørlending Harald Olafsen var i alle fall ikke i tvil om hva han skulle stemme da han besøkte stemmelokalet i morges. Han vil ikke ha med Bjugn på laget.

- Plasseringen av administrasjonen er min hovedinnvending. Brekstad er tross alt en by, og det er her det er naturlig at den skal ligge. I tillegg er det noen andre mindre ting, forklarer 71-åringen, som stemte nei også sist gang.

Han er ikke den eneste ørlendingen som er skeptisk. Mange ørlendinger har problemer med å akseptere intensjonsavtalen mellom de to kommunene, som sier at rådhuset skal legges til Botngård i Bjugn kommune.

Det var en sentral del av diskusjonen også ved sist folkeavstemning. Da var det bjugningene som sa nei, fordi rådhuset var foreslått lagt til Brekstad på Ørlandet.

Sterke følelser Utflyttet bjugning Nina Gjølgasæther tror ørlendingene overdriver betydningen av hvor rådhuset skal ligge. 50-åringen, som i dag bor i Ørland, stemte mandag morgen ja til sammenslåingen mellom de to kommunene.

- Vi er to små kommuner som har godt av å bli litt større sammen, og jeg tror det er det som er framtida. Det er bare tull å være så uenige, sier hun.

For mange framstår det kanskje underlig at de to kommunene ikke allerede er slått sammen. Kommunesentrene ligger ti minutters kjøring unna hverandre, og kommunene samarbeider allerede mye. Videre er de nesten jevnstore, og begge har en stram økonomi.

De prøvde å slå seg sammen også i 2004, men klarte heller ikke da å bli enige om betingelser som folket i begge kommuner aksepterer.  Bjugns listeplassering på ROBEK (kommuner i økonomisk ubalanse) er heller ikke noe godt lokkemiddel.
 
- Det framstår jo helt opplagt for alle som kommer utenfra at de to kommunene burde slå seg sammen, men det er ikke så enkelt som det. Det er mye rivalisering mellom to tvillingkommuner, som man må ta på alvor, sier kommunalsjef Kjetil By Rise i Bjugn.

Omdiskutert kultursatsing I Dagbladets papirutgave i dag, viser han fram sjukeheimsavdelingen hvor ubrukte senger står lagret fordi kommunen ikke har råd til å rive eller drive den og ishallen i sentrum av Bjugn.

Den enorme skøytesatsinga ble bygd i 2007, og rommer både 400meters skøytebane, fotballbane og tartandekke for løping.

LES OGSÅ: Supermandag i kommune-Norge

For mange av bygdas drøyt 4500 innbyggere har den blitt selve symbolet på det økonomiske vanstyret som gjorde at kommunen endte på ROBEK-lista i 2014. Kommunen har i dag et akkumulert underskudd på 35 millioner. Det har naboene i Ørland fått med seg.

Stor motstand 46 norske kommuner stemmer i dag over om de skal slå seg sammen eller ikke. Det er knyttet stor spenning til særlig avstemningene i Sandnes, Stavanger og Sola, der innbyggerne skal ta stilling til om de vil gå sammen om en ny storkommune i Rogaland.

Gårsdagens folkeavstemninger endte med fem nei av fem mulige. Det gjenstår å se hvordan prosessen i Bjugn og Ørland kommune ender, men det virker å være en nei-vind over Ørland.

Fasiten kommer når valglokalene stenger i 20-tiden i kveld. Hver femte innbygger i Ørland har allerede forhåndsstemt.

KRITISK: I kommunesenteret Brekstad i Ørland kommune er skepsisen stor til kommunesammenslåing. Odd Arne Brekstad, Mikal Tyskø og Svein Breivik mener kommunen står best på egne ben. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KRITISK: I kommunesenteret Brekstad i Ørland kommune er skepsisen stor til kommunesammenslåing. Odd Arne Brekstad, Mikal Tyskø og Svein Breivik mener kommunen står best på egne ben. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer
KLART NEI: Harald Olafsen (71) fra Ørland stemte nei til sammenslåing med Bjugn mandag morgen. Det gjorde også kona Inger Olafsen (69). Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KLART NEI: Harald Olafsen (71) fra Ørland stemte nei til sammenslåing med Bjugn mandag morgen. Det gjorde også kona Inger Olafsen (69). Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer