Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Folk gifter seg for lett!

Sommeren er høytid for giftermål. De neste månedene vil over 30 000 nordmenn gi hverandre sitt ja. Men ekspertene mener at vi gifter oss for lett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen ti år vil en firedel av dem som inngår ekteskap i år, være skilt. Familierådgivere mener folk gifter seg for lett, og at det er en viktig årsak til at så mange skiller seg.

Psykolog Paal Rasmussen er daglig leder ved et av landets største familievernkontorer, i Sandvika i Bærum.

Hver dag ser han resultatet av at folk har giftet seg på et for tynt grunnlag:

-  Er man forelsket, blir man bekreftet av hverandre, men forelskelse er en dårlig rettesnor når en skal velge livsledsager, mener Rasmussen.

Tydelig språk

Han viser til undersøkelser som taler sitt tydelige språk:

Par med lik sosial og kulturell oppvekst og bakgrunn, og samme sosiale status, har best sjanse for å lykkes.

-  Like barn leker best. Det er en realitet. Et ekteskap mellom en snekker fra et arbeiderklassehjem og en lærer fra et borgerlig hjem har stor risiko for å sprekke. Når bondesønner gifter seg med byfrøkner, blir det lett trøbbel, på samme måte som at nordlendinger lettere finner tonen med hverandre, enn med en fra Sørlandet, sier Rasmussen.

-  Men kan man ikke kommunisere godt fordi om man har ulik bakgrunn?

-  Jo, det er klart. At man kan kommunisere godt, hjelper på, men jeg tror betydningen av dette er overdrevet. Kommer vi fra vidt forskjellige forhold, er vi utstyrt med forskjellige kart, og da er det ikke lett å finne veien sammen.

Hjelp til skilsmisse

De fleste som kommer til et familierådgivningskontor, er i krise, og trenger hjelp til å gjennomføre en skilsmisse.

-  Det er få som ber om hjelp til å forebygge skilsmisse. Men vi skulle jo ønske det var mange flere som ba om råd før de inngikk ekteskap.

Ved dette familievernkontoret spøker de med at de burde ha drevet ekteskapsbyrå:

-  Folk som spleises ut fra kriterier som sosial og kulturell bakgrunn, interesser og verdinormer, har større sjanse for å lykkes som ektepar, enn par som bare bygger på følelser, sier Rasmussen.

Mange har overdrevne forestillinger og forventninger rundt hva ekteskapet skal gi.

-  Før var ekteskapet i større grad en praktisk og fornuftig innretning. Og man måtte ha en alvorlig samtale med presten på forhånd. Nå er ekteskapet knyttet til lykke og vellykkethet, et bilde dels skapt av aktører som tjener penger på det. Problemet er bare at ekteskapet i seg selv ikke gjør deg lykkeligere, sier Rasmussen.

Han har ikke tro på korte samlivskurs, men mer på å få inn samlivslære siste året på videregående skole.

Slik tenker også fagkonsulent Aud Emanuelsen ved Samlivssenteret på Modum Bad:

-  Skolen forbereder og kvalifiserer de unge for yrkeslivet. Men voksenlivet handler også om samliv og nære relasjoner, og fungerer ikke det bra, fungerer vi heller ikke bra på jobben. De unge bør lære mer om kommunikasjon, om forskjellen på forelskelse og kjærlighet, om sorg, mener Emanuelsen.

-  Når man er forelsket, tar man kanskje ikke opp vanskelige tema. Før man stifter familie, bør man ta en runde med hverandre og avklare hvilke forventninger man har til samlivet. Hvor mye tid skal vi bruke sammen, hvor mye tid med venner, hvor mye hver for oss? Og hva med karrieren? Hvem gjør hva når? Og hvordan skal vi innrette oss når vi får barn?

I 7. HIMMEL: Men ikke nødvendigvis evig lykke. Innen ti å r vil en firedel av dem som gifter seg i år, være skilt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!