- Folk har glemt hvor farlige istappene er

Mildere vær gir såpeglatte veier og øker faren for at det danner seg livsfarlige istapper.

FARLIGE: Når temperaturene stiger, øker faren for at det danner seg istapper som igjen kan skape livsfarlige situasjoner. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FARLIGE: Når temperaturene stiger, øker faren for at det danner seg istapper som igjen kan skape livsfarlige situasjoner. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når temperaturene stiger mot null grader, danner det seg is både på bakken og på tak.

I Bergen har isen skapt store problemer i dag.

- Det er livsfarlig med underkjøling mange steder. Særlig i høydedragene. Folk må sko seg bedre, sier Harry Johannessen og Arvid Fjæren i Bergen Bydrift til bt.no.

- Å gå på fortauene i Bergen, slik jeg gjorde på vei til jobb i dag, er en utfordring, supplerere vaktoperatør Camilla Einarsen i Vegtrafikksentralen i Hordaland, overfor samme avis.

Farlige istapper En av farene ved at det danner seg is på tak, er at store istapper kan falle ned og treffe folk.

I mars i fjor ble Robin Aleksander V. Helmersen truffet av en isblokk på Frogner. Robin fikk omfattende skader, og har gjennomgått 14 operasjoner etter ulykken.

Daglig leder i firmaet Trygge Gater, Frikk Brynestad Stokke, mener folk nå bør være ekstra oppmerksomme når de går på fortau nær bygninger.

- Temperatur rundt null grader er skummelt, for det er da det danner seg istapper, sier han.

Trygge Gater er ett av firmaene som sørger for å fjerne istapper, i tillegg til at de produserer fareskilt.

- Etter den forferdelige ulykka i fjor var det mye fokus på farene ved is, men det kan virke som folk allerede har glemt hvor farlige istappene kan være. De kan bli ekstremt store, og livsfarlige å få i hodet, sier Brynestad Stokke til Dagbladet.

- Ser man et skilt om at det er fare for ras, bør du velge et annet fortau. I tillegg bør folk være flinkere til å se opp når de er ute og går, legger han til.

Flere truffet i Sverige I Sverige ble to personer truffet av istapper i helga.

- En 31 år gammel kvinne blødde kraftig fra hodet etter at hun ble truffet av isen, og ble fraktet til sykehus, opplyser styasjonsbefal Claes Hedbom ved Citypolisen i Stockholm, overfor Skanska.se.

I tillegg skal en 43 år gammel mann også ha fått en istapp i hodet i nærheten av Stureplan. Også han ble sendt til sykehus, skriver avisa.

I Danmark ble en 62 år gammel mann innlagt på sykehus med kraniebrudd etter at han den 1. januar i år ble truffet av en istapp fra et tak på Strøget i København.

Ifølge NTB er mannen utenfor livsfare.

Skulle fjerne is Det er imidlertid ikke bare utendørs at is kan skade folk.

I forrige uke fikk en 25 år gammel nordmann en stor isblokk over seg da han skulle fjerne is som hadde dannet inne på et fryselager på Krogstad i Bergen.

- Mannen ligger på Haukeland Universitetesykehus, og tilstanden hans blir fremdeles betegnet som alvorlig, opplyser kommunikasjonsrådgiver Øyvind Blom ved Haukeland Universitetssykehus, overfor Dagbladet.

- Mannen var maks uheldig. Han jobbet med å fjerne isen da en eller flere klomper plutselig løsnet og traff ham over ryggen og nakken, sier etterforskningsleder ved Bergen Sør politistasjon, Per Størksen.

Svært tung Ifølge NRK var isklumpen mellom 30 og 40 kilo tung.

- Jeg tør ikke si sikkert om det stemmer, jeg har bare sett bilder av isklumpen etter at den har truffet bakken, og bildet viser flere større klumper, sier Størksen.

Ifølge etterforskningslederen var det ingen vitner til hendelsen.

- Vi ønsker å avhøre 25-åringen når han kommer seg ut av sykehuset, men anser dette som et uhell, sier han.

FARE: Plastbånd varsler om fare for takras. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
FARE: Plastbånd varsler om fare for takras. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer