BEKYMRET: Politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
BEKYMRET: Politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIXVis mer

- Folk har kanskje ikke lenger tillit til at politiet er der

Politidirektør Ingelin Killengreen er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv om det ikke var høyt sykefravær i noen av landets politidistrikter denne helgen, kan en fra rapportene i media få inntrykk av at det knapt er politifolk på jobb i helgene i distrikts-Norge, at garvede politifolk ikke kan treffe en blink i pålagte skyteprøver og at politifolk er mer sykdomsplagede enn barnehagebarn.

Situasjonen er ikke slik i hele landet, men konflikten rundt risikotillegg og lønnsvilkår er alvorlig.
Bekymret for tilliten
Politidirektør Ingelin Killengreen advarer nå mot at politiet kan miste tilliten i befolkningen.

- Når publikum leser i media at politiet ikke kan rykke ut fordi det er for få på vakt, så må vi regne med at ganske mange bekymrer seg og blir engstelige, sier Killengreen til Dagbladet.no.

Hun talte i kveld i Oslo Militære Samfund.

- Hvis folk bekymrer seg og er engstelige, så har de kanskje ikke lenger tillit til at politiet er der når de har bruk for dem. Det er det vi bekymrer oss over. At folk konkluderer med at politiet ikke vil være der når de har bruk for dem, sier Killengreen.

- Hvor går grensen for hvilke aksjonsformer som vil svekke tilliten alvorlig?

- Det er vanskelig å si noe klart om. Men alt som rokker ved folks grunnleggende tillit til politiet er alvorlig. Det skal veldig lite til. Vi er en lov og orden-etat, og en slik etat skal holde seg innenfor lover og regler og gjøre det de er satt til å gjøre. Vi har nesten ingenting å gå på, og det er derfor vi er bekymret.

- Stevn oss eller hold kjeft
Killengreen har tidligere gjennomgått flere enkelthendelser, noe som fikk Aftenposten til å publisere saken «Politiaksjoner på kanten til det ulovlige».

Det fikk Arne Johannessen, lederen i Politiets Fellesforbund, til å komme med følgende utsagn:

— De som kommer med slike påstander, bør stevne oss for Arbeidsretten, eller holde kjeft, sier forbundsleder Arne Johannessen.

En meningsmåling InFact News utførte for VG i forrige uke, viste at 44 prosent av landets befolkning ikke støtter politiets metoder kampen for høyere lønn, risikotillegg og flere politistillinger, selv om flertallet støtter selve kravet.

- Skjør tillit
Selv om temaet for talen var politiutfordringene fram mot 2020, var tilliten til politiet et av hovedpoengene i Killengreens tale.

— Politiet har, i hvert fall inntil nå, vært den yrkesgruppen som har hatt høyest tillit i folket. Den tilliten er avgjørende og uvurderlig for at politiet skal gjøre en god jobb. Den er skjør, og mister vi den, vil det ta lang tid å bygge den opp igjen, sa hun fra talerstolen.

Politidirektøren påpekte for øvrig at det ikke er holdepunkter for å si at det er begått lovbrudd knyttet til den pågående konflikten.