- Folk har lært, ikke politikerne

Folk flest har lært mer enn politikerene, sier BI-professor Øystein Noreng, og slakter regjeringens manglende evne til å kutte kostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 80-tallet var forbuket lånefinansiert. Det er det ikke i dag, og samtidig sparer vi mer enn vi gjorde da. Det viser at folk flest har lært, mener Noreng, og spør når politikerne skal gjøre det samme. Han mener konsekvensen av politikernes læringsvegring er at rentene vil øke.

- Det er egentlig utrolig: For tredje gang skjer akkurat det samme. Akkurat når oljemarkedet faller, drar vi på oss en masse kostnader. Det er faktisk ikke til å tro, sier Noreng, som lister opp:

  • Under regjeringen Nordli på 70-tallet, brukte vi for mye penger i påvente av oljeinntektene, som ikke kom. Det var en skandale!
  • På midten av 80-tallet, da Willoch utvidet regjeringen med Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, begynte den å bruke penger, og så gikk oljeprisen i bånn.
  • Nå skjer det samme enda en gang med denne regjeringen, som skal ha kontantstøtten gjennomført. Den utgjør ikke så mye i år, men neste år koster det ganske mye. Så får vi et veldig press. Samtidig går annen norsk eksport, som gikk godt, også dårlig nå.

Så festen er slutt.