Politiet om festing:

Folk har løpt til skogen

Både Vest og Oslo politidistrikt har fått en del meldinger om festing. I Oslo har politiet sett folk hoppe ut av vinduet og løpt nærmest barbeint til skogen.

FESTING I OSLO: Politiet i Oslo har fått en del meldinger om festing, og har sett eksempler på at folk har løpt nærmest barbeint til skogen når politiet har nærmet seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FESTING I OSLO: Politiet i Oslo har fått en del meldinger om festing, og har sett eksempler på at folk har løpt nærmest barbeint til skogen når politiet har nærmet seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stabssjef Kjetil Øyri ved Vest politidistrikt forteller til Dagbladet at det nå virker som at mange har behov for å møtes og kose seg. Også Oslo politidistrikt forteller at de har fått en del meldinger om festing.

- Politiet har fått en del meldinger inn til operasjonssentralen om festing hjemme, særlig i helgene. Samtidig er det et faktum at stengingen av Oslo sentrum fører til at vi får mindre forflytning i befolkningen, sier stabssjef Harald Nilssen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Har dere sett en utvikling?

- Det er litt vanskelig å si. Antallet meldinger som vi får inn går litt opp og ned. Sist helg for eksempel fikk vi litt færre meldinger enn helga før. Det kan tyde på at budskapet om de nye smittevernreglene og alvoret i situasjonen har gått inn hos folk.

- Hvordan reagerer folk når de blir tatt i å feste?

- Folk reagerer forskjellig. Det er veldig sjeldent at vi opplever store ordensmessige utfordringer nå vi ankommer stedet. Folk gjør som regel som politiet sier. Dette gjelder i stor grad enten om reaksjonen fra politiet er veiledning, eller bøter, sier Nilssen og fortsetter:

- Men vi har også sett typiske eksempler på dårlig samvittighet. Altså at folk gjemmer seg i skap eller hopper ut av vinduet og løper nærmest barbeint til skogen når patruljen nærmer seg. Vi har sett en del eksempler på det.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Festing på Vestlandet

Stabssjef Kjetil Øyri ved Vest politidistrikt sier at de har sett en økning av meldinger om festing.

- Vest politidistrikt har de siste ukene, spesielt knyttet til helg, hatt en økning i antall oppdrag som går på fester som forstyrrer natteroen. I mange av disse oppdragene er det også bekymringer til hvor mange som samles, med tanke på smittespredning, sier Øyri til Dagbladet og fortsetter:

- Politidistriktet følger opp meldingene så langt kapasiteten strekker til, både med tanke på forstyrrelse av natteroen og for å bidra til å redusere smittespredning. Inntrykket er at det virker som om mange har behov for å møtes og kose seg sammen, etter lang tid med restriksjoner for den enkelte.

Torsdag gikk smittevernoverlege Frank van Betten i Bergen ut advarte mot fester etter å ha sett en økning i smitte blant unge voksne. Betten understreket at det ikke er tid for festing nå.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer

Påskefesting

Helsemyndighetene vurderer smittesituasjonen i Norge som svært alvorlig, og opplyser at det er under enhver omstendighet er nødvendig å presse smittetallet ned, for å opprettholde kapasiteten i alle deler av helse- og omsorgstjenesten.

De opplyser også at risikoen for at man ikke vil klare dette øker med den kommende påskeferien, hvor det må forventes betydelig økt mobilitet. Folkehelseinstituttet opplyser at mange utbrudd blant ungdom starter med festing og sosialt samvær.

Stabssjef Nilssen forteller om Oslo politidistrikts forventninger til festing i påska.

- I utgangspunktet forventer vi at innbyggerne i politidistriktet overholder de smittevernreglene og -rådene som gjelder, og ellers håndhever politiet dette som vanlig.

- Frykter dere mer festing i påska?

- Vi frykter ikke det. Vi forventer at innbyggerne forstår budskapet, men politiet er alltid forberedt på det uforutsette også.

- Hva mener du med det uforutsette?

- Det kan være alt av situasjoner som politiet ikke kommer unna. Vi gjør analyser av samfunnet og hva vi kan forvente oss, som i påska ikke er noe spesielt. Men samtidig må politiet som nødetat alltid se på hva vi ikke forventer, men som likevel kan skje.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Endringer i reglene

Nilssen erkjenner at det er like utfordrende for politiet som for innbyggerne å følge med på forandringer i smittevernreglene.

- Reglene forandrer seg når situasjonen forandrer seg, og det er en like stor utfordring for politiet som for innbyggerne. Vi håndhever de reglene som nasjonale myndigheter og kommunen pålegger oss å håndheve.

- Hvor enkelt er det for eksempel å håndheve forbudet mot mer enn to gjester i Oslo?

- Det er ikke enkelt å håndheve. Men pandemihåndteringen i Norge har i stor grad basert seg på befolkningens tillit til myndighetene. Hittil har befolkningen stort sett fulgt råd og regler, og det håper vi at fortsetter. Men vi kommer også til å ha fokus på å håndheve dette, og slå ned på brudd på de smittevernreglene og -rådene som gjelder.

Stabssjef Øyri i Vest politidistrikt oppfordrer også befolkningen til å følge råd og regler.

- Politiets mannskaper gir råd og veiledning til publikum, og oppfordrer folk til å gjøre egne fornuftige vurderinger for å følge nasjonale anbefalinger på smittevern. Politiet forholder seg til gjeldende regelverk og anmelder ved klare brudd på smittevernlovgivningen. Smittespredning forebygges best ved at den enkelte selv tar ansvar for å følge nasjonale anbefalinger og regelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer