Corona:

Folk har mistet troen

Færre sier at de holder seg hjemme når de er syke, færre sier at de tester seg når de har symptomer og færre tror at vi snart kan leve som normalt igjen. Espen Rostrup Nakstad tror at atferdsendringer har mye å si for smittespredningen.

ETTERLEVELSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at veldig mye vil avhenge av etterlevelse av smitteverntiltak framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ETTERLEVELSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at veldig mye vil avhenge av etterlevelse av smitteverntiltak framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Helsedirektoratets nyeste befolkningsundersøkelse viser at befolkningens tro på at vi snart kan leve som normalt igjen har falt som en stein de siste ukene. I uke 41 trodde 70 prosent at vi snart kan leve som normalt igjen, men nå er det bare 43 prosent som tror det.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet snakket med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mandag, sa han følgende om fallet:

- Svaret tyder nok på at folk flest ser at den helt normale hverdagen fortsatt ligger et stykke fram i tid, og at pandemien fortsatt påvirker oss selv om vi lever veldig normalt i hverdagen, sa Nakstad til Dagbladet.

De siste ukene har snakket om nye smitteverntiltak økt i takt med antallet nye smittetilfeller og innleggelser. Nakstad mener at framover, så vil veldig mye avhenge av hvordan folk etterlever smitteverntiltakene.

- Det kommer nok flere råd fra kommunene, og kanskje flere forskriftsfestede tiltak lokalt. Men veldig mye vil avhenge av om de gjeldende rådene etterleves eller ikke, sa Nakstad.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

Endringer

Helsedirektoratet benytter seg av befolkningsundersøkelser for å overvåke hvordan befolkningens atferd endrer seg. Den siste befolkningsundersøkelsen viser at bare 64 prosent svarte at de vil teste seg når de får symptomer eller mistenker smitte. Den viser også at bare 60 prosent svarte at de vil holde seg hjemme om de er syke.

Det er en nedgang fra slutten av august, da 69 prosent svarte at de tester seg hver gang de får symptomer eller mistenker smitte, og 74 prosent svarte at de holder seg hjemme når de er syke.

- I tidligere befolkningsundersøkelser svarte de aller fleste at de holder seg hjemme ved sykdom, men nå er det plutselig 4 av 10 som ikke svarer at de gjøre det. Det er en type atferdsendring som vi tror at betyr mye for smittespredningen, fordi deltavarianten er så smittsom, forklarte Nakstad.

I tillegg svarer 27 prosent at de har hatt nær kontakt med over 20 personer den siste uka.

NYE TILTAK: Kommunelege i Tromsø, Inger Hilde Trandem, presenterer de nye tiltakene som er i form av påbud. 5. november 2021. Video: Tromsø Kommune Vis mer

Møteaktivitet

En annen ting som har endret seg den siste tida, er møteaktiviteten hos myndighetene.

- Nå har vi flere møter med statsforvaltere, helseforetak, kommuner og FHI enn tidligere i høst. Vi følger situasjonen i Troms og Finnmark og Viken tett for å se hvordan vi kan bistå kommunene med å snu smittetrenden, sa Nakstad og fortsatte:

- Vi ser en økende smittetrend i mange kommuner i Viken og i Nord-Norge, og så er situasjonen litt fredeligere i Midt-Norge. Akkurat nå ser det ut til at det er Universitetssykehuset i Nord-Norge som er utsatt for det største presset.

ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Vaksineeffekt

For å snu trenden skal helsemyndighetene trappe opp kommunikasjonen for å sikre bedre etterlevelse av tiltakene. I tillegg vurderer helsemyndighetene tiltak som innenlands coronapass, økt testaktivitet og tiltak i innreisekjeden.

- Når 90 prosent av den voksne befolkningen har opparbeidet seg immunitet gjennom vaksinasjon eller gjennomgått sykdom, så skal det ikke så mye til for å presse R-tallet under 1, sa Nakstad.

- Vaksineeffekten bidrar veldig mye i seg selv, men det ser ikke ut til å være nok. Derfor er vi så opptatt av at folk med symptomer bør teste seg og at folk som er syke bør holde seg hjemme, nettopp for å unngå mer smittespredning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer