STRIDEN OM ISLAMSK RÅD NORGE:

- Folk heier på folk som kler seg som de liker og skamgjør de som ikke gjør det

- Dobbeltmoral, mener jusstudent Linn Nikkerud. 

SKAPER VOLDSOM DEBATT: Ansettelsen av Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) har ført til opphetede diskusjoner. Foto: Privat
SKAPER VOLDSOM DEBATT: Ansettelsen av Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) har ført til opphetede diskusjoner. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble det klart at den nikab-bærende Leyla Hasic er ansatt som kontormedarbeider i Islamsk Råd Norge (IRN). Ansettelsen har vakt voldsomme reaksjoner, både i media og på sosiale medier.

- I debatten om minoritetskvinner ser vi veldig mange som støtter de skamløse jentene. Dette er mennesker som heier opp og fram minoritetskvinner som jobber mot skam og æreskontroll i minoritetsmiljøer- samtidig som de skamgjør Leyla. Jeg mener de skyter seg litt i foten, og at det er dobbeltmoralsk. Med det stiller jeg meg kritisk til deres støtte i kvinnekampen, sier Linn Nikkerud, jusstudent og ivrig skam-debattant.

Kvinnekropp-kontroll

Hun utdyper:

DOBBELTMORAL: Nok en gang blir debatten rundt islam og påkledning sauset sammen, synes jusstudent og muslim Linn Nikkerud. Foto: Privat
DOBBELTMORAL: Nok en gang blir debatten rundt islam og påkledning sauset sammen, synes jusstudent og muslim Linn Nikkerud. Foto: Privat Vis mer

- Her hyller folk de som kler seg som de liker - samtidig som de skamgjør dem som ikke gjør det. De mener at minoritetskvinner skal ta kontroll over egen kropp og virkelighet, men tillater seg selv å degradere kvinner som bærer plagg de ikke liker, som nikaben, sier Nikkerud.

Sjøl bruker hun verken hijab eller nikab, men er en ivrig forkjemper for at folk - menn og kvinner - skal få kle seg som de vil.

- For meg handler det ikke om hva du har på deg, altså om du går i nikab eller med skjegg, sier hun og fortsetter:

- For meg er det viktig å respektere selvbestemmelsesretten og la andre definere sin egen virkelighet. Jeg er en stor tilhenger av det liberalistiske utgangspunktet, og jeg forstår det som følger: Jeg respekterer din rett og jeg vil kjempe for den, men jeg trenger ikke å være enig i måten du utøver den.

- Menneskehat

Hun synes ordskiftet om ansettelsen av IRN-kontormedarbeideren med nikab har gått alt for langt, og skriver følgende på sin Facebook-side: «Ah! Leste nylig at Leyla sin ansettelse ble omtalt som en "spyttekluse". Interessant hvordan alle jubler når minoritetskvinner står opp mot skamgjøring i sine egne miljøer, men skamgjør kvinner som de ikke liker. Hvis de ikke har skjønt det enda, så la meg for all del presisere: deres skamgjøring er også en del av problemet.»

- Jeg synes denne saken har eskalert noe voldsomt. Enkelte har uverdige reaksjoner mot Leyla som enkeltperson, og jeg kan tenke meg hvordan hun har det nå, sier Nikkerud.

KRITISK: Shabana Rehman Gaarder er kritisk til IRNs ansettelse av nikabkledde Leyla Hasic. Samtidig går hun imot den voldsomme stormen av ytringer mot personen Hasic, som spesielt gjør seg gjeldende på nettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Shabana Rehman Gaarder er kritisk til IRNs ansettelse av nikabkledde Leyla Hasic. Samtidig går hun imot den voldsomme stormen av ytringer mot personen Hasic, som spesielt gjør seg gjeldende på nettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Og får støtte fra samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder, som skriver «bra, Linn. jeg er sterkt kritisk til nikab, men noen må faktisk adressere menneskehatet som utløses (..) håper hun tar vare på seg selv og blir tatt vare på i denne stormen».

Overfor Dagbladet utdyper Rehman Gaarder:

- Jeg mener det jeg skrev, ja. Samtidig er et viktig at vi holder tunga rett i munnen: Leyla har søkt en jobb der hun skal besvare eposter fra presse og unge muslimer. Vil hun da gi svar med verdier som ligger nær IslamNet - eller være en brobygger? Det må vi få klarhet i, sier Rehman Gaarder.

Hun viser til Hasic' «angivelige tilknytning til reaksjonære og sekteriske retninger».

- Det må kunne stilles kritiske spørsmål om hennes politiske standpunkt, men det er ikke det samme som å hetse mennesket Leyla. Her må man passe på at helt nødvendig samfunnsdebatt ikke stoppes ved at Leyla skyves frem som offer av IRN.

Også Nikkerud er kritisk til Islamsk Råd Norge.

- De har for eksempel alt for få kvinnelig ansatte. Da blir jeg generelt skeptisk og kritisk, siden jeg ønsker et kjønnsrettferdig samfunn, sier Nikkerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer