- Folk henrettes i gatene

Opprørerne tvunget tilbake etter voldsomme kamper i Libya i dag.

TUNGT BEVÆPNET: Kadhafis støttespillere bruker strids- og panservogner i kampene mot opprørerne. Revolusjonsstyrkene er tvunget tilbake etter kamper i Zawiya. Foto: AP/Ben Curtis/Scanpix
TUNGT BEVÆPNET: Kadhafis støttespillere bruker strids- og panservogner i kampene mot opprørerne. Revolusjonsstyrkene er tvunget tilbake etter kamper i Zawiya. Foto: AP/Ben Curtis/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE klokka 1055: NTB melder nå at opprørerne har drevet Kadhafis styrker ut av byen Ras Lanuf, en viktig havne- og oljeby ved Middelhavet.

- De står nå i Harawa, 12 til 15 kilometer bortenfor Bin Jawad. Vi har fått telefoner derfra og snakket med folk som har vendt tilbake fra byen, sa Ghraib Anaizi, en sivilist som støtter opprørerne, ifølge nyhetsbyrået.

(Dagbladet): Det har i natt og tidlig i morges vært harde kamper i oljebyen Zawiya. Med sin beliggenhet vest for hovedstaden anses byen som en viktig front for Muammar Kadhafis styrker, som kjemper for å forsvare hovedstaden Tripoli.

Tvinges tilbake Det foreligger motstridende meldinger fra byen, men de store nyhetsbyråenes reportere på stedet er samstemte om at opprørerne har måttet tåle kraftige motangrep.

Sky News melder at opprørerne har tatt kontroll over byen, men dette bekreftes ikke av andre medier - snarere det motsatte. Ifølge New York Times hadde opprørerne kontroll over byen, før Kadhafi-lojale styrker stormet den, tungt bevæpnet.

Også nyhetsbyrået AP skriver at diktatorens styrker har tvunget opprørerne tilbake.

De skal være tvunget nærmere sentrum av byen, men opprørerne sverger at de ikke vil gi opp kampen.

- Vi skal sloss, vi kommer aldri til å gi opp så lenge Kadhafi har makta, sier en opprører til Reuters.

Henrettes Kampene som har funnet sted i byen, som har omkring 200 000 innbyggere, har vært svært harde. Antallet sivile som har mistet livet er ikke kjent, men vitneforklaringer beskriver brutaliteten i detalj.

- Folk henrettes på gatene, opplyser sykehuspersonell overfor Al Jazeera.

- Folk blir skutt på gata utenfor hjemmene sine, utdyper et annet vitne.

Kadhafis styrker har brukt stridsvogner mot opprørerne, i det som nå betegnes som en regelrett borgerkrig. Gatene var i morgentimene fulle av branntilløp, tykk, svart røyk og eksplosjoner.

Møte - Med artilleri, strids- og panservogner ser vi kamphandlinger som vi ikke har sett siden Irak. Dette minner om folkemord, sier en innbygger i Zawiya til Al-Arabiyya.

I dag skulle den libyske opposisjonens nye nasjonalråd komme sammen til sitt første møte.

- Vi skal drøfte Gaddafi, for denne fyren står fortsatt bak drap på mennesker, sa rådets talsmann Mustafa Gheriani til nyhetsbyrået AFP.

Gheriani oppga verket tid eller sted for møtet, som ifølge NTB trolig skulle ledes av tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil.

Han var en av de første toppolitikerne som hoppet av fra Gaddafis regime, og er utpekt til leder for det 30 medlemmer store rådet.

MOBILISERER I GATENE: Opprørere markerer ved en kapret stridsvogn i Zaqiya. Men det er Kadhafis styrker som har hatt størst framgang de siste timene. Foto: AP/Ben Curtis/Scanpix
MOBILISERER I GATENE: Opprørere markerer ved en kapret stridsvogn i Zaqiya. Men det er Kadhafis styrker som har hatt størst framgang de siste timene. Foto: AP/Ben Curtis/Scanpix Vis mer