- Folk holder pusten og frykter det verste

Rannveig Lade forteller fra Rangoon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Burma holder pusten og frykter det verste, forteller Norsk Folkehjelps Rannveig Lade fra Rangoon.

Hun er prosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp i Burma og bosatt i landets største by Rangoon.

- Vi har hørt at demonstrerende munker er blitt angrepet med vannkanoner, batonger og tåregass. Vi har også hørt at sikkerhetsstyrkene skjøt varselskudd, og at minst én munk er drept. Noen sier han ble skutt, andre at han ble slått i hjel, sier Lade til NTB onsdag.

Senere onsdag er det blitt meldt om flere drepte.
Telefonstafetten
Norsk Folkehjelp har kontor utenfor sentrum av Rangoon og får, som de fleste andre, sin informasjon via telefonstafetten som går når noe skjer.

- Uansett er det klart at juntaen har passert en grense, ved at de voldelig har slått ned på munkenes protester. Både Sule-pagoden og særlig Shwedagon-pagoden er svært hellige steder. Dette blir omtrent som om noen skulle gått inn i Vatikanet og banket opp prester, sier hun.


- Frykter det verste
Lade var selv en tur i sentrum onsdag ettermiddag, en times tid før portforbudet trådte i kraft. Da var gatene nesten folketomme, men flere veier var sperret. I området rundt Shwedagon-pagoden var det satt opp sperringer med trafikkpoliti foran og soldater bak.

- Stemningen i byen er svært spent. Mange frykter det verste og holder nesten pusten i spenning. Mitt inntrykk, ut fra de jeg har snakket med, er at folk er langt mer engstelige nå enn for noen dager siden, sier Lade.

I 1988 ble anslagsvis 3000 personer drept da juntaen med hard hånd slo ned på demokratidemonstrasjoner.

Det er uråd å spå om voldsbruken onsdag vil resultere i fortsatte og skjerpede protestaksjoner eller i at folk lammes av skrekk og skremmes vekk fra gatene. Det er umulig å forutsi hvilket av de to alternativene som er mest sannsynlig, sier Lade.

(NTB)

UVISSE FRAMTIDSUTSIKTER: I Rangoon hersker det nå totalt portforbud. Spekulasjonene om hva som vil skje det neste døgnet, er mange. Foto: DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/AFP/SCANPIX
UVISSE FRAMTIDSUTSIKTER: I Rangoon hersker det nå totalt portforbud. Spekulasjonene om hva som vil skje det neste døgnet, er mange. Foto: DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/AFP/SCANPIX Vis mer