Folk i Bagdad sitrer av frykt

På overflaten er alt normalt i Bagdad. Men under overflaten venter folk i redsel på at USA skal gå til krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks millioner irakere lever i Saddam Husseins jerngrep i Bagdad. Velstanden synes å ha blitt litt bedre i det siste, men folk er redde for krig.

Mange år under Saddam har lært irakerne at det er best å holde meninger for seg selv. Man snakker ikke om politikk, slett ikke med fremmede fra Vesten.

- Vi er ikke redde. Vi stoler på Saddam. Vi er parate til å slå USA. Irak er sterkest. USA har prøvd å vinne over Irak i 12 år. De klarer det ikke, sier en kunde i en barbersalong. Han nøler lenge før han forteller at han heter Khaled, kanskje er det heller ikke det han heter.

En annen mann som står og venter på bussen, kaller seg Mohammed og har bare ros til overs for Saddam og hån til amerikanerne. En annen Mohammed i en hotellresepsjon og en som vil være anonym, sier det samme.

- De lyver alle sammen. De er så redde som de sjelden har vært, sier en rekke irakiske kilder vi var snakket med under mer private forhold.

Tegnene er der, hvis man vet hvor man skal lete.

Hamstrer

Mange hamstrer for eksempel mat, sier disse kildene. De som kan, sørger for at bilen har full tank til enhver tid, så det skal være lett å komme vekk, og selv om det er vanskelig å spare, er det litt penger på kistebunnen hos de fleste.

Det er også viktig å holde rede på hvor alle familiemedlemmer er til enhver tid, for ingen vet når det amerikanske angrepet kommer.

- FN kan vedta alt mulig, det betyr ingenting. President George W. Bush har sagt han vil ha et regimeskifte i Irak, så han kommer til å angripe uansett hva FN sier. Det vet vi irakere. Vi har instinkter, vi vet når tiden er inne til å passe seg, sa en kilde umiddelbart før FN fredag kveld vedtok resolusjonen om «alvorlige konsekvenser» hvis Irak ikke samarbeider med våpeninspektørene.

- Tiden er inne. Det merker hele Irak. Bagdad sitrer av angst og avmakt, men du merker det bare hvis du er en del av det som sitrer, sa denne kilden.

Mange skrur av

Langt fra alle er orientert om hva som foregår i og utenfor Irak. Mange er så trøtte av å høre på den konstante offisielle talestrømmen om krig, ofre, helter og Saddam at de skrur av TV og radio når det er nyheter.

Fattigfolk, særlig i sør og i den sjiamuslimske bydelen Saddam City i Bagdad, har verken radio, TV eller råd til aviser. De lytter til ryktestrømmen, som med stor varsomhet prøver å snirkle seg utenom mulige angivere, som kan lure overalt. Det kan være naboen eller til og med en i din egen familie.

Små tegn

Dunkingen som kan høres i vannrørene i Bagdad om dagen, er et av mange små, tegn på at noe er under oppseiling. Et annet er styrket vakthold ved komplekset der Rådet for palassbygging holder til. FNs resolusjon krever fri tilgang overalt, også de omstridte såkalte presidentpalassene. En annen irakisk kilde sier at irakerne er enda reddere for det interne irakiske oppgjøret som kan komme samtidig med eller etter et amerikansk militært angrep. - Det blir angrep både utenfra og internt. Alle vet at Bush er ute etter ham... vår.. du vet.. og det betyr at vi får hevnangrep her hjemme mot dem som støtter regimet og medlemmene av Baath-partiet hans, sier kilden, som i likhet med irakere flest unngår å nevne Saddam Hussein ved navn hvis det ikke er for å rose ham.