Folk i byene må betale mer i skatt på bolig

Særlig går det hardt ut over boligkaksene.

ØKT SKATT: I statsbudsjettet får alle som eier bolig økt formueskatt. Folk som bor i byene med høy verdi på boligen må betale mest. Foto: Scanpix
ØKT SKATT: I statsbudsjettet får alle som eier bolig økt formueskatt. Folk som bor i byene med høy verdi på boligen må betale mest. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Takstgrunnlaget for eiendom i formueskatten settes til 25 prosent. Særlig gjelder dette boliger i byer og tettbygde strøk hvor ligningsverdiene typisk har vært lave.

De som i dag eier boliger med en lav ligningsverdi må betale mer i skatt neste år.

Det gjelder i første rekke folk som eier bolig uten gjeld og andre som eier mer enn sin såkalte primærbolig. Dermed får boliginvestorer svi i budsjettet.

- Svært uheldigInnskjerpingen av formueskatten på bolig er trolig også et av de mest omstridte forlsagene i statsbudsjettet.

Høyres Peter S. Gitmark reagerer sterkt på endringene i formueskatten.

- Dette er en svært uheldig økning i folks boutgifter. Hvis dette stemmer, kan det raskt bli noen tuenslapper ut av dette for småbarnsfamiliene, sier Gitmark og legger til:

- Dette betyr at regjeringen går bort ifra prinsippet om at det skal lønne seg å eie egen bolig. Det er et veldig dårlig signal å gi i en tid der folk føler utrygghet med tanke på framtida.

Også Høyres Jan Tore Sanner raser mot forslaget.

Flere får lettelserForslaget går ut på at tilnærmet markedsverdi legges til grunn for beregning av ligningsverdien. Dermed blir boligeiere i byer og tettbygde områder hardere skattet enn de som bor i distriktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer