Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk i byene må betale mer i skatt på bolig

Særlig går det hardt ut over boligkaksene.

ØKT SKATT: I statsbudsjettet får alle som eier bolig økt formueskatt. Folk som bor i byene med høy verdi på boligen må betale mest. Foto: Scanpix
ØKT SKATT: I statsbudsjettet får alle som eier bolig økt formueskatt. Folk som bor i byene med høy verdi på boligen må betale mest. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Takstgrunnlaget for eiendom i formueskatten settes til 25 prosent. Særlig gjelder dette boliger i byer og tettbygde strøk hvor ligningsverdiene typisk har vært lave.

De som i dag eier boliger med en lav ligningsverdi må betale mer i skatt neste år.

Det gjelder i første rekke folk som eier bolig uten gjeld og andre som eier mer enn sin såkalte primærbolig. Dermed får boliginvestorer svi i budsjettet.

- Svært uheldig
Innskjerpingen av formueskatten på bolig er trolig også et av de mest omstridte forlsagene i statsbudsjettet.

Høyres Peter S. Gitmark reagerer sterkt på endringene i formueskatten.

- Dette er en svært uheldig økning i folks boutgifter. Hvis dette stemmer, kan det raskt bli noen tuenslapper ut av dette for småbarnsfamiliene, sier Gitmark og legger til:

- Dette betyr at regjeringen går bort ifra prinsippet om at det skal lønne seg å eie egen bolig. Det er et veldig dårlig signal å gi i en tid der folk føler utrygghet med tanke på framtida.

Også Høyres Jan Tore Sanner raser mot forslaget.

Flere får lettelser
Forslaget går ut på at tilnærmet markedsverdi legges til grunn for beregning av ligningsverdien. Dermed blir boligeiere i byer og tettbygde områder hardere skattet enn de som bor i distriktene.

Bunnfradraget økes fra 470 000 til 700 000 kroner. Det gjør at flere med relativt lav formue på bolig får skattelettelser. Totalt slipper 120 000 mennesker å betale formueskatt som en følge av endringene i fastsettelsen av ligningsverdien på bolig.

Regjeringen mener det i dag er en uholdbar forskjellsbehandling av boligeiere fordi ligningsverdien varierer kraftig fra sted til sted. Blant har boliger på Stovner gjennomsnittlig høyer ligningsverdi enn bolig på Frogner. Det bidrar til en høyer beskatning av formuen for de som bor på Stovner. Det til tross for at boligprisene ligger på et høyere nivå på Frogner.

- Vi foreslår en mer rettferdig verdisetting på bolig, sier Kristin Halvorsen og legger til:

- Dette har positiv betydning for førstegangskjøpere og vil være negativt for de som allerede har investert stort på boligmarkedet, sier hun.

Nytt system
Områder med spesielt sterk prisstigning har oftes lave ligningsverdier. Derfor foreslår regjeringen en helt ny fastsettesle av ligningsverdien på bolig. Det er av denne at de med egen bolig må betale 25 prosent i skatt.

Det nye systemet for fastsettelse av ligningsverdien på bolig er basert på informasjon SSB allerede har.

- Det man trenger er å vite hvor stor boligen er og når den ble bygget, sier Halvorsen.

Derfor vil regjeringen innføre et nytt skattesystem for å fastsette ligningsverdiene på bolig. Det betyr en ny boligskatt for alle som eier bolig:

• For egen bolig, såkalt primærbolig, fastsettes kvadratmetersatsen  til 25 prosent av beregnet ometningverdi per kvadratmeter.

• For andre boliger som ikke er nærings- eller fritidseiendommer, fastsettes til 40 prosent av omsetningsverdien per kvadratmeter.

130 000 får økt skatt
Ifølge regjeringen vil om lag 760 000 personer få redusert skatt som følge av forslaget, og mener «verdsetting av ulike boliger vil i større grad gjenspeile den faktiske formuen, og bidra til mer rettferdig fordeling mellom ulike inntektsgrupper og mellom ulike regioner og bydeler.»

Regjeringen anslår at omtrent 130 000 personer vil få økt skatt som en følge av den nye boligskatten. For en tredjedel av disse er skatteskjerpelsen på mer enn 15 000 kroner. For disse er den gjennomsnittlige bruttoinntekten på over tre millioner kroner i året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling