Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk i Lockerbie vil ha fred

Ti år etter Lockerbie-tragedien er det de færreste i den lille skotske byen som tror rettssaken i Nederland vil gi dem det de ønsker mest - rettferdighet og glemsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nesten ingen i dette søvnige, skotske samfunnet som tror utleveringen av de to libyske Lockerbie-mistenkte til FN i dag vil gi svar på de grunnleggende spørsmålene om «hvem» og «hvorfor».

Dette er spørsmål som fortsatt hjemsøker Lockerbie ti år etter at 259 Pan Am-passasjerer og 11 Lockerbie-innbyggere mistet livet i den grufulle flykatastrofen og risset Lockerbie-navnet inn i historien for all fremtid.

Lockerbie-innbyggerne frykter også at rettssaken igjen vil legge byen under internasjonal «flombelysning». Det har de hatt nok av. Det eneste de ønsker er å glemme og å komme seg videre.

- Etter ti år føler vi at vi endelig har begynt å glemme. Men denne rettssaken kommer til å grave alt sammen opp igjen, sier hotelldirektør Sheila Tindal.

Trette

Mange gir en god dag i hele rettssaken. De har brukt et tiår som imøtekommende verter for sørgende slektninger, besøkende politikere, nysgjerrige turister og jevnlige horder av pressefolk. Klokere er de likevel ikke blitt, spørsmålene er like ubesvarte og Lockerbie-innbyggerne er trette, meget trette.

- Som en flodbølge av apati, sier en lokal pubeier om hvordan nyheten om utleveringen ble tatt imot på puben hans.

- De fleste ønsker å skyve dette lengst bak i bakhodet, de er så forferdelig lei av det, sier bareier Duncan Crossar. Mange sier at de vil følge rettssaken, men passer på å følge opp med en sunn dose kynisme:

- Vi venter oss ikke for mye. Dette kan ha mer å gjøre med geopolitikkens uransakelige veier enn med rettferdighet, sier lærer David Wilson.

Brikker

Det er nesten ingen som tror at de to tidligere etterretningsagentene som USA og Storbritannia mener plantet bomben i Pan Am Boeing 747-maskinen, opererte på egen hånd.

- Jeg er glad for at det blir en rettssak på de pårørendes vegne. Men disse to er bare brikker i det store spillet. Det er atskillig større spillere som står bak dem, sier Gordon Smith, pensjonert kommuneansatt.

- Men jeg tror nok aldri vi får vite hvem som egentlig sto bak, legger han til.

Glemmer aldri

Men Lockerbie-kynismen er et skall. Innerst inne sørger innbyggerne fortsatt og kommer aldri til å glemme den uforståelige vinternatten tre dager før julaften i 1988 da brennende vrakrester og lemlestede menneskekropper regnet over småbyen fra 9500 meters høyde.

Mange lider fortsatt av mareritt, særlig når årsdagen nærmer seg. Ikke minst var tiårsdagen 21. desember i fjor en spesiell dag. Men for noen betydde det også en anledning til å komme seg videre.

- En mengde mennesker har sagt at tiårsdagen var deres sjanse til å trekke en grense og si nå er det nok, nå må vi komme oss videre, sier kommunebyråkraten David Bogey.

- Og det er det er det vi vil. Nå vil vi være i fred, sier han.